FILMEZZUNK.HU
Schwarzenegger kultfilmjén a sor: a színész akció-vígjátékát rasszistának és szexistának bélyegezték - Két tűz között

Schwarzenegger kultfilmjét rasszistának és szexistának bélyegezték

786

Schwarzenegger kultfilmjét rasszistának és szexistának bélyegezték

Már a 90-es években is általános volt, hogy bárki könnyen belelát és belemagyaráz bármilyen dolgot egy filmbe. Ha az adott film nem illeszkedett az egyéni nézetekhez vagy az általános véleményhez, akkor már jöttek a nyilvános követelések és támadások, hogy módosítsák vagy vegyék le a műsorról. Ez történt az 1994-ben bemutatott Két tűz között című filmmel is, amely ellenére, hogy sokan kritizálták, hatalmas sikert aratott. Azóta, tetszik vagy sem, kultfilmmé vált.

28 évvel a Két tűz között után újra összeállt egy közös képre Jamie Lee Curtis és Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger akció-vígjátékát, már a bemutatója idején támadták két dolog miatt: rasszizmussal és szexizmussal vádolták. Az arab-amerikai szervezetek az előbbit kritizálták, mivel a film állításuk szerint karikatúraszerűen ábrázolta az arab terroristákat, csak azért, mert keffiyeh-ben mutatta be őket. Ezért a szervezet azt akarta elérni, hogy a filmet 54 arab és muszlim országban ne is mutassák be.

James Cameron, a film rendezője, természetesen nem hagyta figyelmen kívül a vádakat, és igyekezett csillapítani a kedélyeket. Szerinte a filmnek semmilyen konkrét üzenete nem volt a terroristaválasztás kapcsán, csupán pár rosszfiúra volt szüksége a történethez. Továbbá úgy vélekedett, hogy akár ír terroristákat is választhattak volna, mert ennek semmi jelentősége nem lett volna. Az 1994-es Két tűz közöttet forgalmazó 20th Century Fox nem adott engedélyt a film eltávolítására, így végül a mozikban is bemutatták a filmet.

15 megható találkozás olyan színészpárok között, akiknél már évtizedek teltek el közös filmjük óta

Azonban nem csak a rasszizmus volt a vád Két tűz között című film ellen. Az egyik ikonikus jelenet, amelyben Jamie Lee Curtis sztriptíztáncot lejt a férje előtt, anélkül, hogy tudná, hogy a félhomályban ülő férfi a férje. Sokan azt állították, hogy James Cameron ezzel a jelenettel lenézi a nőket, mivel a jelenetben egy férfi, egy erősebb karakter kénye-kedve szerint cselekszik, ami komikus elemként jelenik meg a filmben. James Cameron erre is válaszolt, és azt mondta, hogy nem minden filmnek kell politikailag korrektnek lennie minden percében. Ezzel utalva a kihallgatási jelenetre, amelyben Arnold Schwarzenegger karaktere megpróbálja kiszedni feleségéből az érzéseit anélkül, hogy elárulná kilétét.

Bár a film sok támadást kapott, a Két tűz között mind a bevételi, mind pedig kritikai sikert aratott. Ma pedig Arnold Schwarzenegger legjobb filmjei közé tartozik.

Emlékszel a Szerelmes hangjegyek ártatlan női szereplőjére? Friss, merész fotóin rá sem lehet ismerni!

(Via mafab.hu)


Article Tags: · · · ·