FILMEZZUNK.HU
TOP 10 posztapokaliptikus film, amit mindenképpen látnod kell

TOP 10 posztapokaliptikus film, amit mindenképpen látnod kell

8601

A legjobb posztapokaliptikus filmek

A közbizalom utolsó nyomainak eltűnése, az egyén magányos vagy éppen társas magába roskadása és a tehetetlenség érzése jellemzi a posztapokaliptikus filmek nagy részét. Ezen filmek célja sugallni, hogy a kialakult – vagy folyamatban lévő – helyzetért mi, emberek vagyunk a felelősek és a háborút, amit saját magunk ellen indítunk, végső soron a mi bukásunk fogja lezárni. Következzenek hát az általam legjobbnak vélt posztapokaliptikus filmek.

1) Delicatessen (1991)

Valamikor a jövőben kezd elfogyni az élelmiszer, aminek következtében minden, ami ehető és él, egy potenciális fizetőeszközzé válik. A tápláléklánc csúcsán a hentes-főbérlő lesz, aki igyekszik minél több vendéget csalogatni, hogy aztán eladhassa vagy megehesse őket. Az új vendég – Louison – megtetszik a hentes lányának, ezért próbálja megnehezíteni apja dolgát. Ez a film a társadalom színvonalának lezüllését és egy rémisztő jövőképet mutat be a fekete humor eszközével.

A legjobb posztapokaliptikus filmek

2) Snowpiercer – Túlélők viadala (2013)

A klímaváltozás okozta problémák megoldására az emberiség a bolygó lehűtése mellett teszi le voksát, amely nem a megfelelő módon sikerül. Ennek következtében a Föld – majdhogynem – teljes felszíne élhetetlenné válik, jégtakaró lepi el, megszüntetve ezzel az eddig ismert élet fogalmát. Mr. Wilford visszanyúl a múltba és egy folyamatosan járó – a jég töréséből energiát generáló – vonatot tervez. A vonat az emberiség utolsó túlélőit szállítja, akik – akár csak ezelőtt – társadalmi rétegekbe szerveződnek, azonban itt már nincs lehetőség a rétegek közti átjárásra, míg a legelnyomottabb réteg fel nem lázad.

Snowpiercer - Túlélők viadala (2013) - Kritika

3) Sztalker (1979)

Egy ismeretlen katasztrófa következtében kialakult – azóta már elkerített, tiltott – Zónát készül felderíteni egy író és egy professzor. A Zónában a túlélést csakis egyedül egy sztalker garantálhatja, csak ő lát át a rendezett szeszélyességen, így hárman indulnak útra fellelni a boldogságot a Zóna közepén. A Sztalker egyfajta belső utazásra kísér el minket, minél beljebb kerülnek a szereplők, annál őszintébb és mélyebb gondolatok hangzanak el, amelyek az egyén reménytelenségét és bomlottságát szemléltetik.

Sztalker (Stalker, 1979)

4) 28 nappal később (2002)

Jim kómába esik, majd 4 héttel később felébred és egy kihalt várost talál maga körül. A pusztító vírus nem sok életet hagyott maga után, azonban Jim és pár túlélő további emberek után kutatnak, egy népes tábor létezésében reménykednek. A 28 nappal később ijesztően reális képet fest egy szervezőerő nélküli társadalomról, amelynek tagjai kevésbé különböznek a vírust elkapókéhoz képest.

A legjobb posztapokaliptikus filmek

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · ·