FILMEZZUNK.HU
Top 10 dráma 1970-es évekből

Top 10 dráma 1970-es évekből

1020

3: Jelenetek egy házasságból

Ingmar Bergman felelős a valaha volt egyik legkiválóbb kamaradrámáért, amely Johan és Marianne történetén keresztül szemlélteti a kívülről látszólag tökéletes párkapcsolati működés mögötti fájdalmas hamisságot. Eltávolodástörténetük során a rendező mélyre ás mindkét főszereplő pszichéjében és felszínre kerülnek a hibás, vagy éppen korrigálhatatlan működésmechanizmusok a két rendkívül intelligens fél párbeszédei által.

Top 10 dráma 1970-es évekből

2: Száll a kakukk fészkére

McMurphy, az elfogott bűnöző tetteit őrültséggel magyarázza, így börtön helyett – célja szerint – elmegyógyintézetbe zárják. Azonban onnan sem kevésbé könnyebb megszökni, ugyanis a filmvásznon látott egyik legördögibb karakter, Ratched nővér folyamatosan megakadályozza a magánakciókat. Az egyszerűnek tűnő alaphelyzet minden idők egyik legkeményebb drámáját készíti elő, amelynek fő kérdése: mi történik, ha a mindenkit felemésztő rendszerrel próbálsz szembefordulni és belülről kényszerítenél ki változást?

Száll a kakukk fészkére (One Flew Over the Cuckoo's Nest, 1975)

1: Apokalipszis most

Benjamin Willard leszerelt háborús hőst felkeresi a CIA és egy szinte halálos küldetéssel menti ki átlagos környezetéből a poszttraumás stresszben és alkoholizmusban szenvedő századost: meg kell keresnie Walter Kurtz ezredest, majd ki kell iktatnia. A vietnami háború frontján keresztül, a parttól a kontinens belseje felé tartó út során Francis Ford Coppola mesterműve szemlélteti a két háborús fél hozzáállását és az amerikai egyén háborús helyzettel való megbirkózását, minél közelebb kerülve a célhoz, annál közelebb kerülve a legbelül lejátszódó folyamatokhoz, alámerülve a pszichében. Az Apokalipszis most szemlélteti a háborúk feldolgozása okozta kényszerdilemmákat főszereplőin keresztül: kétféleképpen tudunk együtt élni bűneinkkel és feldolgozni traumáinkat,  mégpedig belső – olykor hamis – megvilágosodást keresve vagy külső megoldáspótlékokkal elnyomva az azok hiánya keltette szorongást.

Apokalipszis most (Apocalypse Now, 1979)

//Szerző: Csuka Gergő//

Le a kalappal! Lucy Liu 54 évesen is bomba formában van

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · ·