FILMEZZUNK.HU
Ő volt az a személy a való életben, akiről a Fegyvertelen katona című film készült

Ő volt az a személy a való életben, akiről a Fegyvertelen katona című film készült

2183

Ő volt az a személy a való életben, akiről a Fegyvertelen katona című film készült

A fegyvertelen katona (eredeti cím: Hacksaw Ridge) 2016-ban bemutatott amerikai háborús dráma, melyet Mel Gibson rendezett és Gregory Crossby írt. A játékfilm Desmond Doss, a hetednapi adventista háborús hős elképesztő életét dolgozza fel, Andrew Garfield fantasztikus színészi alakításában.

A fegyvertelen katona (Hacksaw Ridge, 2016) - Kritika

Mel Gibson fantasztikus filmet rendezett

A fegyvertelen katona Desmond Doss története, aki hőstetteiért a legmagasabb fokozatú amerikai katonai kitüntetést kapta meg. Ez a Becsület érdemérem (Medal of Honor), ami hasonló a brit Viktória-kereszthez és a Francia Köztársaság Becsületrendjéhez. Azok az amerikai katonák kapják, akik „az életük kockáztatásával, kiemelkedő vitézséget és elszántságot tanúsítva, messze a kötelezettségeken felül teljesítenek a fegyveres ellenséggel szembeni harci cselekmény során”. Természetéből adódóan ezt a becsületérmet gyakran adományozzák posztumusz jelleggel. A kitüntetésre az összes fegyvernemben szolgáló katona jogosult, és többnyire maga az amerikai elnök adja át a kitüntetettnek, illetve posztumusz kitüntetések esetén a családtagoknak.

Ő volt az a személy a való életben, akiről a Fegyvertelen katona című film készült - Desmond Doss

Desmond Doss és az őt alakító Andrew Garfield

Desmond T. Doss saját bevallása szerint mintegy 50 sebesült bajtársa életét mentette meg, akiket a japán állások elől mentett ki, a szemtanúk szerint viszont akár száz is lehetett ez a szám. A sebesülteket nem csak ellátta és kihozta a tűzvonalból, hanem egy meredek hegyoldalon kellett kötélen leeresztenie őket. Eközben volt, hogy gránátokat rúgott arrébb, hogy megmentsen valakit, srapnel találta el, meglőtte egy mesterlövész és amikor sebesülten el akarták vinni, levetette magát a hordágyról, amikor meglátott egy másik sérültet, majd újra meglőtték, és végül saját magát ellátva, több száz métert kúszva jutott el a kötözőállomásra. Mel Gibson úgy érezte, hogy a nézők egyszerűen nem hinnék el, hogy ez az ember ennyi hőstettet hajtott végre és ennyit szenvedett, így több dolgot is kihagyott a filmből.

Ő volt az a személy a való életben, akiről a Fegyvertelen katona című film készült - Desmond Doss

A kitüntetett Desmond Doss

A film ötletét maga a Hetedik Napi Adventista egyház vetette fel, amelynek felekezetéhez Desmond Doss is tartozott, és 14 éves út tartott a megvalósításig. Az adventisták ugyan valóban ellenzik a fegyverhasználatot, de magát a háborút igazságosnak tartották, így számos tagjuk bevonult szolgálni, és ugyanez volt igaz a kvékerekre is. Bár valóban Doss volt az egyetlen, aki a fegyveres szolgálatot lelkiismereti okokból megtagadva megkapta a Becsület Érdemrendet, volt egy közismert elődje is. Alvin C. York volt a legismertebb első világháborús hős, aki egy maga foglalt egy el dombot, amin 35 német géppuska volt, megölt legalább 28 ellenséges katonát és foglyul ejtett további 132-öt. ennek fényében talán furcsa, hogy először a szintén mélyen vallásos York sem akart fegyverhez nyúlni, de a parancsnoka mégis rábeszélte. York életéből is film készült, őt Gary Cooper alakította.

Ő volt az a személy a való életben, akiről a Fegyvertelen katona című film készült - Desmond Doss

Desmond Doss a feleségével

Bár a film készítői mindent megtettek, hogy minden eseményt úgy ábrázoljanak, ahogy az megtörtént. akadnak szükségszerű és szükségtelen pontatlanságok. Desmond testévre, Hal például nem a seregben, hanem a haditengerészetnél szolgált, szerelme, Dorothy pedig csak évekkel megismerkedésük után lett nővérke – így a megismerkedésük is másként történt. Maga Doss nem a Hacksaw Ridge-ért folytatott harcok során sebesült meg súlyosan és az eset nem napközben történt, hanem hetekkel később, az utolsó japán védvonal, a Shuri hegy elleni éjszakai támadás során, amikor eltalálták a lábát egy gránát szilánkjai, de csak öt órával később találtak rá a bajtársai, ám ekkor egy japán tank támadt rájuk, majd egy mesterlövész golyója szétzúzta a kezét. Élete végéig bicegett és nehezen használta a kezét.

Ő volt az a személy a való életben, akiről a Fegyvertelen katona című film készült - Desmond Doss

Desmond Doss idősebb korában

A jó megfigyelők számos technikai pontatlanságot figyelhetnek meg – az amerikai katonák két különböző, egymással nem kompatibilis walkie-talkie-n beszélnek, a lángszóróval megégetett japán katonákon pedig néha egész jól látszik az őket a tűztől védő azbeszt ruházat, de az aligha zavarhatja a közönséget, hiszen a premieren kilenc perc 48 másodpercen át tapsoltak, ezt maga Mel Gibson mérte ki stopperen.

Van egy Star Wars jelenet, amit kivágtak, mert mindenki szakadt rajta a nevetéstől – videó

(Érdekességek forrása: Port.hu)


Article Tags: · · ·