FILMEZZUNK.HU

10 film, ami igaz történet alapján készült, de nem az igazságot tükrözi

10112

Filmek, amik igaz történet alapján készültek

A film végén megjelenő „igaz történet alapján” felirat a látottaknak jogosultságot, a végkimenetelnek hatásfokemelést kölcsönöz, azonban rengeteg film megkapja ezt a bélyeget indokolatlanul. A történet egyszerűsége, vagy szimplán annak felpörgetése miatt, az igazságalap helyett bizonyos esetekben egy hamis, átszerkesztett cselekményt vagy zárlatot kapunk, ami nem mentség a nézők becsapására. Következzen a 10 legjobb film, ami igaz történet alapján készült, mégsem az igazságot tükrözi.

10: A szív bajnokai

Michael Oher profi NFL játékos felemelkedésének lehetünk szemtanúi A szív bajnokainak köszönhetően, azonban ha nem is a történet, de a karakterek síkján kevés valóságtartalmat hordoz magával a film. A játékos örökbefogadása természetesen a tények közé sorolható, viszont az örökbefogadó anya szerepe a sportteljesítményt illetően, illetve maga a főszereplő lebutított karaktere teszi valótlanná a történetet.

A szív bajnokai 2009

9: Hacsi, a leghűségesebb barát

Hacsi történetének leghihetetlenebb eleme, a hűség a film valós részét képezi, azonban a film készítői hollywoodiasították a történet nagy részét. Eredetileg a cselekmény Japánban játszódott, a professzorral történő tragédia módja és Hacsi megszerzése sem az valóságot tükrözi. Egy igaz történetet kapunk, hamis köntösbe bújtatva, viszont az igazság tudása nélkül is megható eseménysorozatnak lehetünk szemtanúi a Hacsi, a leghűségesebb barát által.

Hacsi - A leghűségesebb barát (Hachiko: A Dog's Story, 2009)

8: A hullám

Egy gimnáziumi projekthét egyik témája az autokrácia, amelynek keretein belül a tanár a diákokon szemlélteti saját maguknak, hogy mennyire hirtelen válhatnak az emberek tudtukon kívül szélsőségessé. Órájából mozgalom szerveződik, amely egyre inkább radikalizálódik és veti ki magából az idegen sejteket. Egy 1967-es kaliforniai eseményen alapszik a történet, amely jóval előbb elérte végpontját és kevesebb felelősségre vonással is járt, mint a filmbeli Németországban játszódó változata.

A hullám /The Wawe, 2008/

7: Phillips kapitány

A film a Maersk Alabama szállítóhajó megtámadásáról szól, amelyet Szomália partja közelében 2009-ben ért kalóztámadás több hullámban. Az alaptörténetet, a legénység reakcióit, a kalózok rögtönzött cselekedeteit hitelesen mutatja be, míg a kapitány felelősségét és szerepét megmásítja. A filmben a kapitány a történet ártatlan hőse, míg a valóságban – az út egy nappal történő rövidítése miatt – saját döntése alapján választ egy olyan útvonalat, amelyre előre jelzést kapott a kalózveszélyről, s ez később a legénység szembefordulását is kiváltotta a történtek után.

Phillips kapitány (Captain Phillips, 2013)

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · ·