FILMEZZUNK.HU
10 film a legendás Marlon Brando-tól, amit feltétlen látnod kell

10 film a legendás Marlon Brando-tól, amit feltétlen látnod kell

16073

5. A szajré (The Score, 2001)

Miután Nick Wellst (Robert De Niro), a tapasztalt kasszafúrót majdnem elkapták a legutóbbi akciója során, úgy dönt, hogy visszavonul. Ezután tisztességes úton próbál megélni Montrealban egy kis jazz klubbot vezetve. Ám Max (Marlon Brando) egy olyan ajánlatot tesz, amit Nick nem képes visszautasítani. Egy milliókat érő ékszert terveznek meglovasítani a Montreali Vámház falai mögül, csakhogy az épületet úgy őrzik, mint egy erődöt, és az ékszer nemsokára indul vissza Franciaországba. Nick kénytelen együtt dolgozni Jackkel (Edward Norton), egy ifjú tehetséges tolvajjal. A kérdés már csak az, hogy ki fog átverni kit.

A szajré (The Score, 2001)

Tudtad, hogy…?

Ez volt az utolsó film, amiben Marlon Brando látható, és az egyetlen, amiben ő és Robert De Niro egy filmben játszanak (érdekesség, hogy mindketten megformálták Vito Corleone alakját A Keresztapa, illetve A Keresztapa II. c. filmekben, amiért mindketten Oscar-díjat kaptak). Marlon Brando nem volt hajlandó mosolyogni az utolsó jelenetben, úgyhogy a mosolyát CGI technikusok tapasztották az arcára.

4. A rakparton (On the Waterfront, 1954)

Terry Malloy (Marlon Brando) egykor pénzért szállt a ringbe, manapság pedig dokkmunkásként tengeti életét, miközben a nagy visszatérésről álmodozik. Főnöke Johnny Friendly (Lee J. Cobb) egy minden hájjal megkent korrupt figura. Egy alkalommal Terry véletlenül a szemtanúja lesz egy gyilkosságnak, amit Johnny emberei követnek el. Később, amikor találkozik az áldozat húgával, felelősnek érzi magát az ügyben, de nem mer nyíltan fellépni munkáltatója ellen.

A rakparton (On the Waterfront, 1954)

Tudtad, hogy…?

A film 12 jelölésből 8 Oscar díjat kapott, ezzel egyike a legtöbb Oscart szerzett filmeknek. Brando természetesen a díjazottak között volt. A taxis jelenet forgatása több napig tartott. Marlon Brando minden nap hamar távozott a forgatásról, a pszichoterapeutájához igyekezett. Így Rod Steiger a sorait Brando dublőrjének mondta el. Steiger évekig nem tudta megbocsátani Brandonak, hogy ilyen tiszteletlenül állt a munkához.

3. A vágy villamosa (A Streetcar Named Desire, 1951)

Blanche labilis idegzetű asszony, aki feledni szeretné komor életét. Alkoholba fojtja bánatát és nővérénél, Stellánál keres menedéket. Sógora, Stanley Kowalsky, aki testiségével vonzza és egyben taszítja is, heves érzelmek kuszaságát váltja ki benne. Blanche abban reménykedik, hogy a szemérmes Mitch-csel sikerül közös jövőjüket felépítenie. Kowalsky azzal rombolja szét kapcsolatukat, hogy megerőszakolja Blanche-ot. Blanche lelkileg összetörve végül idegklinikán köt ki.

A vágy villamosa (A Streetcar Named Desire, 1951)

Tudtad, hogy…?

Ennek a filmnek köszönhetően vált Marlon Brando ismert és népszerű színésszé. Marlon Brando szűk trikója igazi ikonikus darabjává vált a filmnek. Azért, hogy Brando trikója feszüljön a színészre, számtalan alkalommal kimosták, hogy egy kicsit összemenjen, illetve hátul összevarrták. Brando egyszer azt nyilatkozta, hogy gyűlölte Stanley Kowalski alakját, ugyanis minden olyan tulajdonságot megtestesít, melyet utál a férfiakban.

2. Apokalipszis most (Apocalypse Now, 1979)

Willard kapitány veszélyes, titkos megbízást kap a vietnami háborúban: meg kell ölnie a dzsungelben önkényesen harcoló Kurtz ezredest és csapatát. Az ezredes ugyanis a kambodzsai dzsungelben alakította ki a saját birodalmát, amelyben magát istenként imádtatja, és kíméletlen magánháborút folytat. Willard útja felfelé a folyón, a háborús területen keresztül egyre inkább erős színekkel festett rémálomhoz hasonlít, miközben egy járőrhajó fedélzetén jut el a megbízása színhelyére, szembe kell néznie a háború borzalmaival és értelmetlenségével.

Apokalipszis most (Apocalypse Now, 1979)

Tudtad, hogy…?

A rendező kiadta előzetes feladatként, hogy Marlon Brando készüljön fel Joseph Condrad “A sötétség szíve” című könyvéből, hiszen az a történet alapja. Majd azzal szembesült a forgatás napján, hogy a színész (hiába kapott egy millió dollár előleget) ezt nem tette meg, nem tudja a szövegét, részeg és elképesztően meg is hízott, pedig a szerepe szerint egy magas, sovány embert kellene alakítania. Úgyhogy kénytelenek voltak változtatni a kamerabeállításokon, hogy csalhassanak Brando testfelépítésével.

1. Keresztapa (The Godfather, 1972)

Az egyik legnagyobb hatású maffiafilm az amerikai alvilág aranykorába kalauzol el minket, ahol Don Vito Corleone, egy bevándotló olasz család feje higgadt és keménykezű üzletemberként irányítja a rokoni szálakból szőtt maffiagépezet piszkos ügyleteit. Csak egy dologgal kapcsolatban marad tartózkodó: nem akar beszállni a drogbizniszbe. Az alvilág viszont nem csak a Corleone-családból áll: az ellentétes érdekek azonban nem csak Don Vitóra, hanem a család összes tagjára halálos veszélyt jelentenek. Vajon át tudja venni a családfő helyét fiatal és tapasztalatlan fia, Michael?

Marlon Brando

Tudtad, hogy…?

Marlon Brando a casting során vattával tömte kis az arcát, hogy hatásosabbnak tűnjön. Brando macskasimogatós jelenete a fotelben nem volt előre megírva, senki sem tudja, hogy pontosan hogy is került oda a macska. Annak a jelenetnek a forgatásakor, amikor Vito Corleone hazatér, és az emberei cipelik fel a lépcsőn, Marlon Brando viccből egy kis plusz súlyt rejtett az ágyba, hogy nehezebb legyen vinni.

Sophia Loren nem hajlandó plasztikáztatni – A 89 éves színésznő gyönyörű a friss fotóin

Cikkünkben az általunk legjobban kedvelt Marlon Brando filmeket olvashattátok! Természetesen a lista saját véleményen alapszik. Hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben várjuk a ti kedvenceiteket a feledhetetlen színésztől.

(Történetek forrása ITT és ITT; Érdekességek forrása)

//batigoool//

Mentés

Mentés

Mentés

Oldalak: 1 2


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · ·