FILMEZZUNK.HU
8 Jackie Chan film, amit látnod kell

Most ünnepli 70. születésnapját Jackie Chan – Íme a 8 legjobb film a színészlegendától

28242

Jackie Chan legjobb filmjei

Ha valakiről, akkor Jackie Chan-ről el lehet mondani, hogy ezermester a szakmájában, ugyanis egy személyben színész, harcművész, harckoreográfus, kaszkadőr, komikus, rendező, producer, forgatókönyvíró, énekes és vállalkozó. Az 1970-es évek óta szerepel a filmvásznon, több mint 100 filmben játszott már, valamint számos képregényt és videojátékot is mintáztak róla. Csillagot kapott a Hollywood Walk of Fame-en (Hírességek sétányán) és a hongkongi Csillagok sugárútján. Aktívan foglalkozik énekléssel is, számos popzenei albuma jelent meg, és több filmjének betétdalát is ő maga énekli. Sikeres üzletember, számos cég, többek között egy étteremlánc és egy mozihálózat tulajdonosa.

Jackie Chan volt az, akinek a filmjeit nem lehetett abbahagyni a stáblistánál, hiszen akkor jöttek a filmes bakik, a nagyon poénos jelenetek. Ő volt az, aki mindig megijedt az ellenségtől, de végül könnyedén elverte őket. Jackie Chan egy igazi nagyágyú! Alábbi cikkünkben tőle ajánlunk nyolc filmet, amit mindenképpen látnotok kell.

8. A nagy balhé (‘A’ gai waak, 1983)

Kínában, az 1900-as évek elején járunk. A haditengerészet tehetetlenül nézi egy csempészbanda kalózkodását – az ördögi Lo vezette renegátok rettegésben tartják az egész vidéket. Dragon Ma (Jackie Chan) nem nézi tétlenül a haditengerészet kudarcait: elhatározza, hogy mindenáron megállítja a gonosztevőket.

A nagy balhé ('A' gai waak, 1983)

Tudtad, hogy…?

Chan régi iskolatársaival, Sammo Hunggal és Yuen Biaoval számos akcióvígjátékot forgatott. Először az A nagy balhé című 1983-as produkcióban szerepeltek együtt, ami a Hong Kong Film Awards Legjobb akció-koreográfia (Best Action Design) díját is elnyerte.

7. 80 nap alatt a Föld körül (Around the World in 80 Days, 2004)

Egy habókos londoni feltaláló, Phileas Fogg (Steve Coogan), olyan találmányok titkaival áll elő, mint a repülés vagy az elektromosság, de a felsőbb tízezer befolyásos tagjai rögeszmés bolondnak tartják. Kétségbeesetten próbálva elérni, hogy komolyan vegyék, Fogg különös fogadást köt Lord Kelvin-nel (Jim Broadbent), a Királyi Tudományos Akadémia elnökével: állítja, ő bizony körülutazza a Földet mindössze 80 nap alatt! Oldalán inasával, Passepartout-val (Jackie Chan) és az izgalmakat hajhászó francia művésznővel, Monique-kal, Fogg nekivág az eszeveszett, szívet-erőt nem kímélő, világ körüli versenyfutásnak, amelynek a során hőseink a világ legegzotikusabb helyeire jutnak el, szárazföldön, tengeren és légi úton egyaránt.

80 nap alatt a Föld körül 2004

Tudtad, hogy…?

A filmet Németországban, Thaiföldön, Kínában és az Egyesült Államokban forgatták. Johnny Knoxville is benne lett volna a filmben, mint san francisco-i csavargó, de időpont egyeztetési problémák miatt visszamondta azt.

6. Rendőrsztori (Ging chat goo si, 1985)

A speciális ügyek szakértője azt a feladatot kapja, hogy számoljon le a kábítószerkirállyal. A gengszter titkárnője lesz a koronatanú. Kevinnek gondoskodnia kell az asszony védelméről, és újabb terhelő bizonyítékokat szereznie Chee ellen. A tárgyalás napján azonban a nőnek nyoma vész, s Chee mindent megtesz, hogy örökre megszabaduljon veszélyes ellenfelétől: Kevint rendőrgyilkossági ügybe keverik.

Rendőrsztori (Ging chat goo si, 1985)

Tudtad, hogy…?

1985-ben Chan elkészítette az első Rendőrsztorit, melyet az amerikai filmipar inspirált, és melyben Chan maga végezte az összes kaszkadőrmutatványt. Jackie Chan a rendezői képességeit is megmutatta a filmben. Phil Mils, a Far East Films kritikusa szerint a Rendőrsztori a hongkongi filmművészet csúcspontját jelenti és megmutatja miért Jackie Chan a legnagyobb akcióhős a világon.

5. Részeges karatemester (Zui quan, 1978)

Wong Fei-hungot apja alkoholista nagybátyjához küldi, hogy tisztességet tanuljon és harcos váljon belőle. A bácsika azonban brutálisan bánik a tanítványaival, Fei-Hong ezért elhatározza, hogy elszökik kegyetlen kínzójától. Nem sokkal szökése után azonban elkapják, embertelenül megalázzák és szinte holttá verik. A bosszúvágytól fűtött, megszégyenített, mindenre elszánt fiatal srác megfogadja, hogy mostantól tanulni fog és nemsokára visszavág ellenségeinek.

Részeges karatemester (Zui quan, 1978)

Tudtad, hogy…?

Bár a magyar mozik a filmet Részeges karatemester címmel vetítették, nincs köze a karatéhoz. A film eredeti címének szó szerinti fordítása „részeg ököl”, ami egy kínai harci stílus vagy iskola megnevezése. Chan a filmben a híres szabadságharcost, Vóng Fej-hungot alakítja, és Cheng Long művésznéven szerepel a stáblistában.

Oldalak: 1 2


Article Tags: · · · · · · · · · · ·