FILMEZZUNK.HU

Charlie Chaplin 8 legjobb filmje, amit mindenképpen látnod kell

21211

4. Modern idők (1936)

Charlie Chaplin, a kisember bekerül a modern kori pokolba, azaz egy gyárba. A futószalagnál végzett monoton munka miatt az őrültek házába kerül. Felépülése után véletlenül belekerül egy utcai zavargásba, emiatt börtönbe kerül. Szabadulása után megismerkedik egy árva lánnyal, akit a gyámhatóság intézetbe akar zárni. A lány ennivalót lop, Charlie pedig nem tud fizetni az étteremben, emiatt mindketten újra börtönbe kerülnek… Charlie könnyes-kacagtató kalandokon keresztül végigjárja a modern kori pokol bugyrait.

3. A diktátor (1940)

Tomania (Charles Chaplin) fantáziaországban a diktátor, Hynkel uralkodik, és szövetségesével, Bacteria uralkodójával, Napolonival előkészíti a szomszéd állam Austerlich megszállását. A zsidókat és a másként gondolkodókat Tomaniában kegyetlenül üldözik, ennek áldozata a zsidó fodrász is, aki szerelmes egy zsidó lányba, Hannah-ba mindkettejűket koncentrációs táborba hurcolják. A fodrásznak Hynkelhez való hasonlósága miat sikerül megmenekülnie. Hynkelként vonul végig Tomanián, melynek csúcspontja egy Hnykel helyett tartott beszéd. A 6 perces szónoklat védőbeszéd a tolerancia, az emberi jogok és a béke mellett.

Charlie Chaplin 8 legjobb filmje

Az 1940-es A diktátorral népszerűségének elvesztését kockáztatta. Ismét állást foglalt Adolf Hitlerrel és a nemzetiszocializmussal szemben.

2. A kölyök (1921)

Egy csavargó kitett csecsemőre bukkan, akitől nem tud megszabadulni. Öt évvel később már egy test, egy lélek a két emberke, s a kölyök pontosan utánozza nevelőapja minden mozdulatát. Kiállnak egymásért. A boldogság azonban nem tart sokáig, az anya időközben sikeres színésznő lett, és magához veszi a gyereket. Charlie álmában próbál vigasztalódni, a valóság azonban még álomszerűbb lesz: az anya elegáns kocsija ott áll ajtaja előtt, és őt is elviszi, hiszen egy kölyöknek apára is szüksége van.

1. Aranyláz (1925)

A történet a 19. századi Alaszkában játszódik, a nagy aranyláz idején, amikor száz- és százezrek igyekeztek a fagyos északra a gyors meggazdagodás reményében. A csavargó Charlie Chaplin megérkezik Északra, hogy megtalálja a szerencséjét, és eleinte a legképtelenebb helyzetekbe kerül. Meglepi például egy hóvihar, és kollégájával együtt éhezik. Ártatlanságában nem ismeri fel imádata tárgyát, a hivatásos prostituáltat. A végén Charlie cimboráival együtt mégis rátalál egy telérre, milliomosként tér haza, és feleségül veszi az időközben jó útra tért leányzót.

Charlie Chaplin 8 legjobb filmje

Chaplin élete végén azt nyilatkozta az Aranylázról: szeretné, ha erről a filmről emlékeznének rá.

Netalántán kihagytuk a te favoritodat? Várjuk kommentben a tippeket!

Vajon mit csinálnak most a Jég veled jamaicai bob csapat tagjai?

Tetszett cikkünk és még nem LIKE-oltad Facebook oldalunkat? Tedd meg most ide kattintva!

(Címlapkép forrása, Chaplin élete, Történetek forrása)

//milos//

Oldalak: 1 2


Article Tags: · · · · · · · · ·