FILMEZZUNK.HU
10 színész, akik egyszerre nyertek Oscar- és Arany Málna díjat

10 színész, akik egyszerre nyertek Oscar- és Arany Málna díjat

192

10 színész, akik egyszerre nyertek Oscar- és Arany Málna díjat

Az örömhöz, a pénzügyekhez és az egészséghez hasonlóan a siker is hullámzik. Bár a “bukás” gondolata korántsem új keletű, a szó az utóbbi időben, a közösségi média megjelenése és a média mindennapi fogyasztóinak véleményének elszaporodása óta új népszerűségnek örvend. Ez azt jelenti, hogy kedvenc színészeink egyike sem mentes a népszerűség csökkenésétől vagy a brutális kritikáktól. Az alábbi kiválasztott színészek katalógusuk alapján meglephetnek, de az Oscar-díj és az Arany Málna-díj győzelmük méltó betekintést nyújthat az emberek sikerhez, munkához és presztízshez való viszonyába. Talán az Oscar-díjas színészeket Arany Málna-díjjal látni egyfajta inspirációként szolgálhat, vagy segíthet dekonstruálni azt a mítoszteremtést, amely ezeket a megbecsült intézményeket a mindenek végének tekinti. Íme 10 színész, aki egyszerre nyert Oscar- és Razzie-díjat!

1) Kevin Kline

10 érdekesség Kevin Kline színészről

Kevin Kline öt évtizedes karrierjét a sokoldalúság határozta meg, legyen szó olyan filmekben nyújtott kiemelkedő alakításairól, mint A hal neve: Wanda, vagy a Bob burgerfalodája Calvin Fischoeder szerepéről. Az egyik legjobb filmje azonban a már említett A hal neve: Wanda, egy vígjáték, amelyben Kline John Cleese, Jamie Lee Curtis és Michael Palin oldalán játszott. Az 1988-as film magával ragadó kalandnak bizonyult, a rajongók és a kritikusok egyaránt a kasszasikerek csúcsára erősítették a filmet. Otto West megformálásáért Kline a “Legjobb férfi mellékszereplő” díját vihette haza.

A film az Arany Málna díj mögött

Kline tovább folytatta karrierjét, de a Wild Wild Westben való részvétele miatt rossz kritikákat is kapott. Annak ellenére, hogy a Warner Bros. több mint 170 millió dollárba került (inflációval kiigazítva), a film mindössze 113 millió dolláros bevételt hozott, belföldön, és kemény kritikák közepette debütált. A híres kritikus, Roger Ebert kritizálta a Vadnyugatot, amiért teljes mértékben a történet vonzó koncepciójára támaszkodik, ahelyett, hogy bármilyen érdemleges tartalommal egészítené ki a film szándékait. Kline Will Smith mellett a “Legrosszabb filmes páros” díját is elnyerte az alakításukért.

2) Sofia Coppola

9) Francis Ford Coppola és Sofia Coppola

Sofia Coppola, aki olyan alkotásokról ismert, mint az Öngyilkos szüzek és a Priscilla, a 21. század egyik legizgalmasabb rendezőjeként tűnt fel. Coppola számos jelölést kapott olyan nagyra becsült intézményektől, mint a Golden Globe és a Cannes-i Fesztivál. Az Elveszett jelentés című filmje volt azonban az, amelyért 2003-ban elnyerte a “Legjobb eredeti forgatókönyv” Oscar-díját. A film egy kiábrándult színész (Bill Murray) tokiói utazását követi nyomon, ahol találkozik egy másik amerikaival, Charlotte-tal (Scarlett Johansson). Mind az alakítások, mind Coppola forgatókönyvírói munkássága bebetonozná a filmet sok mozirajongó számára kötelező darabnak.

A film az Arany Málna díj mögött

Míg Coppola rendezői karrierjét nagyra becsülik, színészi pályafutását sok kritika érte. Az akkor 19 éves színésznő A keresztapa III. című filmben Mary Corleone bőrébe bújt. Coppola olyan alakítást nyújtott, amelyet a kritikusok a bemutató idején lehúztak, és azzal vádolták, hogy merev és nem meggyőző. Emellett Coppola a negatív fogadtatás fő terhével is szembesült, 1991-ben pedig megkapta a “Legrosszabb női mellékszereplő” Arany Málna-díjat.

3) Ben Affleck

Az Argo-akció 2012

Ben Affleck olyan filmekkel, mint a Holtodiglan és az Argo, számtalan sikert aratott. Olyannyira, hogy két Oscar-díjat is kapott. 1998-ban ő és régi barátja, Matt Damon a Good Will Hunting című filmért a “Legjobb eredeti forgatókönyv” díját nyerte el. A másik győzelmét az Argo című politikai thriller produceri munkájáért kapta, amelyben ő játszotta a főszerepet és rendezte a filmet. A filmet jelölték a 2013-as Oscar-díjra, majd elnyerte a “Legjobb film” díját. Bár a két film merőben más, a maradandó benyomás és Affleck sztárereje mindkét évben izgalmas Oscar-estet eredményezett.

A filmek az Arany Málna mögött

Sikere ellenére Affleck néhány alakítása miatt kemény kritikákat is kapott. Négy Arany Málnával a háta mögött Affleck olyan filmekben való közreműködéséért kapna megrovást a kritikusoktól, mint a Batman Superman ellen, a Gengszterrománc és a Daredevil. Ezt a három filmet gúnyolták a minőségi írás és rendezés hiánya miatt, a Gengszetrrománcot pedig részben Affleck és Jennifer Lopez románca miatt.

4) Nicole Kidman

Nicole Kidman szeretett színésznő, akinek tehetsége miatt az egész világ beleszeretett. A nemzetközi áttörést a Mindörökké Batman és a Majd’ megdöglik érte című filmek hozták meg számára, utóbbi a bemutatásakor a kritikusok kedvence volt. Azóta Celeste Wrightként (Big Little Lies), Nancy Eamonsként (Boy Erased) és az AMC nevében elégedett mozilátogatóként is felemelő alakításokkal díszítette a képernyőket. Képességei öt Oscar-jelölést hoztak neki, és egy “Legjobb színésznő” díjat nyert Virginia Woolf megformálásáért a 2002-es Az órák című pszichológiai drámában.

A film az Arany Málna mögött

2006-ban azonban Kidman a Földre szállt boszorkány című romantikus vígjátékban Will Ferrell oldalán játszott. A film egy bizonyos Jack Wyatt (Ferrell), egy egoista színész felvilágosító élményeit meséli el, aki kiemelkedő szerepet játszik a 60-as évekbeli sitcom remake-jének elkészítésében. Wyatt felvesz egy ismeretlen színésznőt, Isabel Bigelow-t (Kidman), és hamarosan rájön, hogy új szereplőgárdája valójában egy boszorkány. Annak ellenére, hogy a film egy együttes szereplőgárdát lát vendégül, és érdekes felállást nyújt a nézőknek, a Földre szállt boszorkány egy iránytalan darabnak tűnt, amely nem éri el a benne rejlő lehetőségeket. A “Legrosszabb képernyős páros” kategóriában Ferrell és Kidman nyert abban az évben.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · ·