FILMEZZUNK.HU
10 színész, akik egyszerre nyertek Oscar- és Arany Málna díjat

10 színész, akik egyszerre nyertek Oscar- és Arany Málna díjat

638

8) Marlon Brando

marlon brando

Marlon Brando tagadhatatlanul hollywoodi legenda. Ha egy pillantást vetünk kiterjedt filmes karrierjére, nem lehet nem észrevenni, mennyire megkülönböztethetőek a szerepei. Egészen lenyűgöző nézni, ahogyan elveszik a szerepeiben. Az említett tehetség nem egy, hanem két Oscar-díjat hozott neki a legjobb színésznek, 1955-ben és 1973-ban, A rakparton és A keresztapa című krimiért.

A film az Arany Málna mögött

Ennek ellenére egy olyan magasan kitüntetett, mint Brando, megúszhatta az Arany Málna-díj haragját. A gazdag Adam Steiffelt alakító Brando az 1981-ben készült A képlet című filmben végigvezeti a nézőket a filmen, különösen közeli helyzetekbe és a képletről és annak csábító képességeiről kiderülő rejtett igazságokba ütközve. Az érdekes szinopszis ellenére a filmet a kritikusok lehúzták, akik komornak és túlzásba vittnek ítélték a filmet, aminek következtében Brandót jelölték és el is nyerte a “Legrosszabb színész” díjat az 1981-es Arany Málna-díjkiosztón.

9) Liza Minnelli

15 Oscar-díjat nyert színésznő, aki elképesztően megváltozott a díj megnyerése óta

Olyan filmekkel a háta mögött, mint a Kabaré, és egy olyan áhított albummal, mint az 1973-as The Singer, Liza Minnelli számos díjat kapott, ami a mai napig az egyik legelitebb EGOT-győztesnek számít a történelem során. Sokan karrierje csúcspontjaként a Kabaré-ben Sally Bowls főszerepét említik. A film nem csak a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat hozta meg számára, de sokan minden idők egyik legjobb filmjeként tartják számon. A Steril kakukk és az Arthur mellett, valamint Az ítélet: családban játszott szerepével Minnelli élő ikonná vált.

A film az Arany Málna mögött

Sikeres pályafutása ellenére Minnellinek is akadtak méltatlan szerepei. Az egyik ilyen volt a balsorsú Bérelj zsarut, egy 1987-ben bemutatott amerikai thriller. Bár a film a felszínen érdekesnek tűnt, a film hatalmas bomba volt, mind kereskedelmi, mind kritikai szempontból. Az elégedetlenkedő nézők Jerry London rendező kreatív döntéseit és a két főszereplő elmarasztaló alakítását emelték ki, mint az okot, amiért a film negatív kritikákat kapott, és több Arany Málna-díjra is jelölték, Minnelli pedig a “Legrosszabb színésznő” díjat nyerte.

10) Prince

10 híresség, akiknek meghalt a gyermekük

Bár Prince eklektikus diszkográfiájáról ismert, tehetségének skálája kiterjed a hangszerjátékra és ebben az esetben a színészetre is. A Bíboresőben Prince alakítja a Kölyköt, egy feltörekvő zenészt, aki a bántalmazással és fájdalommal teli életéből a szabad önkifejezés és a valódi megerősítés felé igyekszik menekülni. A The Revolution nevű zenekarával Kölyök mérgező viszályba keveredik barátnőjével, Apolloniával (Apollonia Kotero) és annak lánybandájával, az Apollonia 6-tal, ami hamarosan csúnyán elfajul. A filmet a zene és a film egyetlen magával ragadó médiumba való szövéséért értékelik, és a film elnyeri a legjobb eredeti filmzenéért járó Oscar-díjat.

A film az Arany Málna mögött

Bár végül nagyszerű énekes volt, aki nagyszerű színész lett, Prince filmes pályafutása korántsem volt makulátlan. A telihold alatt című filmben a sztár Christopher Tracey-t alakítja, egy “dzsigolót”, aki Tricky (Jerome Benton) mellett dolgozik. A Bíboresőt követő jó hírneve ellenére a film alulteljesített, és Prince a “Legrosszabb színész” és a “Legrosszabb rendező” Arany Málnát is elnyerte, míg A telihold alatt a “Legrosszabb film” díjjal térhetett haza.

//Manó Málna//

Alain Delon sajnos a közeljövőben meg fog halni – Ő maga jelentette be

(Via Movieweb.com)

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · ·