FILMEZZUNK.HU
10 színész, akik egyszerre nyertek Oscar- és Arany Málna díjat

10 színész, akik egyszerre nyertek Oscar- és Arany Málna díjat

643

5) Kevin Costner

Farkasokkal Táncoló (Dances With Wolves, 1990) – Kevin Costner

Kevin Costner a Több mint testőrtől a Farkasokkal táncolókig fényes filmes karriert futott be. Costner nagyszerű filmekkel ajándékozta meg rajongóit, más törekvései mellett, mint például a zene és az írás. A Farkasokkal táncolóban nyújtott munkájáért Costner 1990-ben két Oscar-díjat is kapott, a “Legjobb film” és a “Legjobb rendezés” kategóriában. A klasszikus film John J. Dunbar hadnagyot (Costner), az uniós hadsereg tagját követi nyomon, aki kapcsolatba kerül egy törzzsel, és nyomon követi az átformáló élményeit.

A filmek az Arany Málna mögött

Átütő sikere ellenére Costner is kap egy sor Arany Málna-jelölést, háromszor nyerte el a “Legrosszabb színész” díjat, 1992-ben, 1995-ben és 1998-ban a Robin Hood: A tolvajok fejedelme, a Wyatt Earp és A jövő hírnöke című filmekért. Míg az előbbi átlagos kritikákat kapott, Costner hiteles angol akcentusának hiányát sokan kritizálták. Ráadásul a Wyatt Earp-et nagyrészt csalódásnak tartották a hossza, valamint a film névadójának meg nem ragadása miatt. Végül A jövő hírnöke közepes kritikákat kapott a kritikusoktól, akik az alakításoktól kezdve Costner szereposztásáig mindent az egész film rovására írtak. Annak ellenére, hogy Costner összesen hat Arany Málna-díjat kapott, továbbra is nagy sikert arat, különösen a legutóbbi, Yellowstone című filmjében.

6) Al Pacino

18 egykori jóképű filmsztár, akikért mind a mai napig odáig vagyunk

Al Pacino több évtizedes sikert aratott, legyen szó olyan ikonikus szerepekről, mint Tony Montana A sebhelyesarcúban vagy Michael Corleone a Keresztapában. Ez a siker az Oscar-díjakon azonban csak 1993-ban, Egy asszony illata című film megjelenése után következett be. A film a commedia all’italiana Profumo di donna remake-je, amelyben az ösztöndíjas diák Charlie Simms (Chris O’Donnell) valószínűtlen, de szívmelengető kapcsolatot alakít ki Frank Slade nyugalmazott alezredessel (Pacino). A New Yorkba merészkedő Frank elárulja négy fontos célját, amit el kell érnie, mielőtt meglehetősen komor hangulatban fejezné be az utazást. A szentimentális film elég meggyőző volt ahhoz, hogy a kasszasikerlista élére kerüljön, és Pacino 1992-ben megkapja első Oscar-díját a “Legjobb színész” kategóriában.

A film az Arany Málna mögött

Pacino a rossz kritikákat is elszenvedné azokért a művekért, amelyekben részt vett. Egy igazán megkerülhetetlen pillanat, Pacino ideje azután jött el, hogy a Jack és Jill című vígjátékban önmagát alakította. A film a címszereplő ikerpárt, Jack és Jill Sadelsteint követi nyomon, akiket Adam Sandler alakít, amint egy sikeres Dunkin’ Donuts-kampány kedvéért magának Al Pacinónak próbálnak udvarolni. A Jack és Jillt a bemutatásakor azonnal lehúzták, és rekordszámú Arany Málna-jelölést kapott. Pacino közreműködéséért a “Legrosszabb mellékszereplő” díjat kapta, amire állítólag nem volt büszke.

7) Halle Berry

A pillanatot, amikor Halle Berry megkapta az Oscar-díját, élete legnagyobb szívfájdalmának nevezte

Halle Berry továbbra is olyan fényes karriert fut be, amely semmi máshoz nem hasonlítható helyzetbe hozza őt. Az olyan szerepekért, mint a Macskanő és Dorothy Dandridge, széles körben kedvelt színésznő csak 2001-ben kapta meg első Oscar-díját a Szörnyek keringőjére. Történelmet írt, mint az első és mindeddig egyetlen afroamerikai színésznő, aki a “Legjobb színésznő” kategóriában nyert, a filmet pedig a főszereplők között nyújtott kiváló alakításai és érdekes cselekménye miatt dicsérték.

A film az Arany Málna-díj mögött

Mindez azonban nem akadályozta meg abban, hogy a Macskanő ellentmondásos alakításában való közreműködéséért szintén Arany Málma-jelölést kapjon. A 2004-es film – vagy még inkább Berry alakítása – a Tumblrtől a Pinterestig mindenhol látható az interneten. A filmet azonban a kritikusok lehúzták, egyesek még azt is állították, hogy Berrynek vissza kellene kapnia az Oscar-díját a gyenge karakterizáció és a következményes, sokak által legjobb esetben is alulmúltnak ítélt alakítás miatt.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · ·