FILMEZZUNK.HU
A legjobb Oscar-díjas filmek

TOP14: Oscar-díjas filmek, avagy a legjobbak közül is a legjobbak

73064

10. A bárányok hallgatnak /The Silence of the Lambs, 1991/

Clarice Starling (Jodie Foster) FBI-os karriejébe egy nagy kihívás érkezik, Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) közelébe kell férkőznie, hogy rávegye, segítsen megoldani egy ügyet, melyben Dr. Lecter módszereit utánozva “Buffalo Bill” gyilkol. A fiatal levadászott nőket megnyúzza, hogy ruhát készíthessen a bőrükből magának. A meggyilkolt nők torkában pedig az átváltozás jelképét, a halálfejes pillangó gubóját hagyta névjegyként. Így kerül a képbe a zseniális pszihopata pszihiáter sorozatgyilkos Dr. Lecter, aki egyedül ismerheti Buffalo Bill titkát.

A bárányok hallgatnak /The Silence of the Lambs, 1991/

9. Casablanca /Casablanca, 1942/

A Casablanca a második világháború ideje alatt a német megszállás alatt álló, az emigrálni vágyók utolsó mentsvárában, az észak-afrikai Casablancában játszódik.  Főhőse, Rick egy bártulajdonos, aki hamis papírokkal látja el az Amerikába emigrálókat, azonban amikor régi szerelme egy másik férfi oldalán keresi fel, hogy segítséget kérjen, Rick nehéz helyzetbe kerül. Az alkotás a hazafiasság és szerelem, az ön- és a közérdek nagy múltra visszatekintő konfliktusának drámája, melyet Humphrey Bogart, Ingrid Bergman és Paul Henreid alakítása, valamint a magyar származású Michael Curtiz rendezése emelt a klasszikusok közé.

Casablanca /Casablanca, 1942/

8. Gladiátor /Gladiator, 2000/

Maximus (Russell Crowe) közkedvelt és jónevű római katona, aki az idős uralkodó, Marcus Aurelius bizalmát is élvezi. Ám ezt Marcus Aurelius féltékeny és őrült fia, Commodus nem nézi jó szemmel, és amikor lehetősége nyílik rá, elárulja, és rabszolga kereskedők kezére juttatja Maximust. A katona gladiátorként Rómába kerül, ahol lehetősége nyílik rá, hogy az őrült zsarnok hatalmát megdöntse, ehhez viszont szüksége van a népre is, amely talán még nem vesztette el józan ítélőképességét.

Elképesztő filmes bakik a Gladiátor című filmben

7. A király beszéde /The King’s Speech, 2010/

Erzsébet királynő édesapja, VI. György bátyja lemondását követően került a trónra. A király erős dadogása miatt nem érezte magát alkalmasnak az uralkodó szerepkörére, és képtelen volt nyilvános beszédet tartani. Számos kezelésen vett rész, miután megismerkedett a liberális Lionel Logue-gal, aki a hagyományostól meglehetősen eltérő módszerének köszönhetően végül vissza tudta adni György önbizalmát és hangját is.

A király beszéde 2010

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · ·