FILMEZZUNK.HU

Everest (2015) – Kritikai sajtóvisszhang

7259

Everest (2015)

2015 szeptemberében jelent meg hazánkban az Everest című Brit dráma melyet Baltasar Kormákur rendezett. A film, az 1996-os hegymászói katasztrófának állít emléket, melyhez olyan sztárok adták nevüket, mint Jake Gyllenhaal, Jason Clarke, Josh Brolin, vagy Keira Knightley. Lássuk milyen sikert aratott a két és fél órás játékidővel rendelkező Everest.

Filmezzünk.hu

„ Az Everest rendezői teljes mértékben kiaknázták a Mount Everest mélységeit és magasságait is a látványvilághoz. A színészi játék ugyan nem alkotott maradandót, de megszeretteti velünk a film a szereplőket, így a dráma kellőképpen ki tud csúcsosodni. Az Everest című alkotásban nem egy akció filmet kell keresnünk, hanem sokkal inkább egy vontatott, lélegzetelállító képeket felvonultató drámát.

Origo

„A világ legnagyobb csúcsa már az előtt ámulatba ejt, hogy egyáltalán elérnénk az alját. Utána meg olyan képeket kapunk, hogy székben ülve is konkrétan izzad a tenyerünk a tériszonytól. Az Everest csodálatos látványvilágát moziban kell megtapasztalni. A telefonba síró nőket és a fagyott szakállú férfiakat ugyan nem tudja közel hozni hozzánk, de ez most nem akkora gond, hiszen a hegy a film igazi főszereplője – és egyben fő gonosza.”

Index

„A néző a felvételek közben tényleg az Everesten érezheti magát, már ha nem veszi figyelembe, hogy egy puha széken ül, kólával a kezében: a vásznon látott felszerelések tényleg ilyenek, a mászás módja szintén reális, és a hangulatot is sikerült elkapni. A rendező annyira igyekezett, hogy nem lenne korrekt fennakadni az olyanokon, mint, hogy az orosz hegymászók a film szerint az alaptábori sátorban is tangóharmonikázással múlatják az időt (tényleg, ki cipelne fel a hátán egy ekkora hangszert?). „

24.hu

„A film egyik nagy erénye, hogy nem úgy mutatja be a hegymászókat, mint egy elérhetetlen, titkos társaságot. Tagjai postások, apák és anyák, extrém sportoló cégmogulok, vagy egyszerű szakácsok és könyvtárosok. A történet szerinti két túra összetétele is hasonlóan épült fel: nem a forgatókönyv, hanem a valóság írta úgy, hogy bárki, akinek van valamennyi spórolt pénze, eljuthat hegyet mászni – persze akik már jártasak a hegymászásban. A film első felében kifejezetten kedvet kaptam hozzá, hogy most már én is elmenjek legalább falat mászni.

Filmtrailer.hu

„Az Everest a Gravitációhoz hasonlóan a térélményt próbálja az eszköztárába aktívan beemelni, s ez több-kevesebb sikerrel össze is jön: a néző bőre megdermed a rettentő hidegtől, együtt küzd a film hőseivel a csúcstámadásnál, hogy végül letekinthessen a világ tetejéről. Ugyanakkor Kormárkur sok karaktert mozgat, s bár Rob Hall figurájára a többieknél jobban fókuszál, ezt némi távolságtartással teszi, amitől a dráma nem mélyül el igazán, még akkor sem, amikor pedig el kellene”

(Címlapkép forrása)

//taki//

Everest (2015) 2015 szeptemberében jelent meg hazánkban az Everest című Brit dráma melyet Baltasar Kormákur rendezett. A film, az 1996-os hegymászói katasztrófának állít emléket, melyhez olyan sztárok adták nevüket, mint Jake Gyllenhaal, Jason Clarke, Josh Brolin, vagy Keira Knightley. Lássuk milyen sikert aratott a két és fél órás játékidővel rendelkező Everest. Filmezzünk.hu „ Az Everest rendezői teljes mértékben kiaknázták a Mount Everest mélységeit és magasságait is a látványvilághoz. A színészi játék ugyan nem alkotott maradandót, de megszeretteti velünk a film a szereplőket, így a dráma kellőképpen ki tud csúcsosodni. Az Everest című alkotásban nem egy akció filmet kell keresnünk, hanem sokkal inkább egy vontatott, lélegzetelállító képeket felvonultató drámát.” Jake Gyllenhaal, mint minden filmjében, ebben is maradandót alkot. Origo „A világ legnagyobb csúcsa már az előtt ámulatba ejt, hogy egyáltalán elérnénk az alját. Utána meg olyan képeket kapunk, hogy székben ülve is konkrétan izzad a tenyerünk a tériszonytól. Az Everest csodálatos látványvilágát moziban kell megtapasztalni. A telefonba síró nőket és a fagyott szakállú férfiakat ugyan nem tudja közel hozni hozzánk, de ez most nem akkora gond, hiszen a hegy a film igazi főszereplője – és egyben fő gonosza.” Index „A néző a felvételek közben tényleg az Everesten érezheti magát, már ha nem veszi figyelembe, hogy egy puha széken ül, kólával a kezében: a vásznon látott felszerelések tényleg ilyenek, a mászás módja szintén reális, és a hangulatot is sikerült elkapni. A rendező annyira igyekezett, hogy nem lenne korrekt fennakadni az olyanokon, mint, hogy az orosz hegymászók a film szerint az alaptábori sátorban is tangóharmonikázással múlatják az időt (tényleg, ki cipelne fel a hátán egy ekkora hangszert?). „ Az alkotásban nem egy ember játssza a fő gonoszt, hanem a világ legmagasabb hegye. 24.hu „A film egyik nagy erénye, hogy nem úgy mutatja be a hegymászókat, mint egy elérhetetlen, titkos társaságot. Tagjai postások, apák és anyák, extrém sportoló cégmogulok, vagy egyszerű szakácsok és könyvtárosok. A történet szerinti két túra összetétele is hasonlóan épült fel: nem a forgatókönyv, hanem a valóság írta úgy, hogy bárki, akinek van valamennyi spórolt pénze, eljuthat hegyet mászni – persze akik már jártasak a hegymászásban. A film első felében kifejezetten kedvet kaptam hozzá, hogy most már én is elmenjek legalább falat mászni.” Filmtrailer.hu „Az Everest a Gravitációhoz hasonlóan a térélményt próbálja az eszköztárába aktívan beemelni, s ez több-kevesebb sikerrel össze is jön: a néző bőre megdermed a rettentő hidegtől, együtt küzd a film hőseivel a csúcstámadásnál, hogy végül letekinthessen a világ tetejéről. Ugyanakkor Kormárkur sok karaktert mozgat, s bár Rob Hall figurájára a többieknél jobban fókuszál, ezt némi távolságtartással teszi, amitől a dráma nem mélyül el igazán, még akkor sem, amikor pedig el kellene” (Címlapkép forrása) //taki//
Látványvilág - 85%
Színészi alakítások - 75%
Filmezzünk.hu - 74%
IMDB - 71%

76%

User Rating: Be the first one !
76

Article Tags: