FILMEZZUNK.HU
Legendás apafigurák a filmvásznon

Követendő és elkerülendő apafigurák a filmvásznon

2609

Kultikus apafigurák Hollywoodból

Mi a közös az Amerikai vakáció balfék családfőjét alakító Chevy Chase-ben, a könyörtelen és félelmetes Darth Vaderben és magában a Terminátorban? Látszólag nem sok, viszont egyben megegyeznek: mindegyikükkel apaként találkozhattak a nézők a filmvásznon a ’70-es évek végétől a ’90-es évek elejéig. Ők is követendő apafigurák lehettek a mai 30-as 40-es generáció számára, vagy épp negatív példaként álltak előttük. Az Apa Magazin első számában összegyűjtötte a 20. század utolsó évtizedeinek hollywoodi apa-karaktereit, John Keating tanár úrtól egészen Don Corleonéig. (A thescreen.hu összeállítása – A követendő és elkerülendő apafigurák a nagyvásznon, 2016.11.27.)

Európai vakáció (European Vacation, 1985)

Elsőként az örök vesztes Clark Griswold karaktere kerül terítékre, akit Chevy Chase alakított a ’80-as években az Amerikai Vakáció című vígjátékban, és az azt követő, népszerű két filmben. Köves Gábor szerint:

Chase „művészi szintre emelte az emberi hülyeség és a kétballábas balgaság megjelenési formáit (…).

A családja érdekében mindent megpróbáló, ám szinte kivétel nélkül mindig balszerencsés apuka-karakter ismerős lehet sok férfi számára – hiába nem vallják be, de rengeteg férfi tud néha ugyanolyan balfék lenni, mint Clark Griswold. Teljesen más karakter John Keating, a Holt költők társasága című film tanára, akinek Robin Williams bújt a bőrébe. Rengeteg srác példaképe volt a népszerű komikus, mint a nagybetűs Tanár, akinek szavain csüngenek a diákok, bár ez a szerző szerint nem feltétlenül előnyös egy kamaszgyerek esetében:

Lázadó kamaszkorát élő gyermekünket mindenáron tartsuk távol a megtekintésétől, amennyiben el akarjuk kerülni, hogy (…) az iskolai padra állva, fennhangon hirdesse a carpe diem igazságát.

Holt költők társasága (Dead Poets Society, 1989)

Hasonlóan tiszteletet parancsoló, bár kevésbé engedékeny az Indiana Jones és az Utolsó kereszteslovag című klasszikus kalandfilmben Sean Connery karaktere, Jones professzor is. A szerző szerint a film a közte, és Indiana, vagyis Harrison Ford közötti „dacos-szeretetteli ellenállásból nyeri a legfőbb vonzerejét.” Egészen másfajta ellenállásba ütközik a Ted Kramert alakító Dustin Hoffman a Kramer kontra Kramer című drámában, hiszen neki feleségével kell pereskednie gyermekükért, miután otthagyja férjét fiukkal, Billy-vel. A gyermekével magára maradó apa karaktere újdonság volt Hollywoodban a ’70-es évek végén: Köves szerint:

Hoffmanban nem csak az amerikai apák ismerhettek magukra, hanem a keletebbre élők is.

Kramer kontra Kramer (Kramer Vs. Kramer, 1979)

A cikk górcső alá vesz néhány nem kimondottan követendő apa-típust is: szerepel a listán Don Corleone a Keresztapa-filmekből. Ő egyrészt gondos családapa, másrészt jól tudja, hogy az „életvitelszerű gyilkolászás vagy a levágott lófejek kreatív ágyba helyezése” is fontos szerepet játszik bűnözőkből álló, „tágabb családja” mindennapos életében, de megtalálják az olvasók a Ragyogás című filmből Jack Nicholson karakterét, Jack Torrance-t is, aki „aligha nevezhető ideális apafigurának”, hiszen ideje nagy részében baltával rohangál, miután megbomlik az elméje. Arnold Schwarzenegger a Terminátor szerepében kap saját példakép-elemzést a magazinban, hiszen a szerző szerint a ’90-es évekre a hagyományos család fogalma olyannyira megváltozott, hogy a robot már nem csak, mint „háztartási alkalmazott” volt jelen, hanem mint „családfenntartó, de legfőképpen és leghangsúlyosabban úgy, mint pótapuka”.

Arnold Schwarzenegger - Terminátor

Az anti-apuka karakterek versenyét pedig vitathatatlanul Darth Vader nyeri: a Star Wars-univerzum Sötét Nagyura ugyanis képes egy fénykard-párbaj során levágni saját fia, Luke Skywalker karját. Vader gyermekével vívott harca Köves szerint egy egész generációra mély hatással volt:

a fekete lovagot atyai érzések fűzik Luke Skywalkerhez, mely érzések nem is szegény, kezét vesztett Luke-nak, hanem a rajongóknak okozták a legnagyobb döbbenetet.

Darth Vader - Star Wars

(Címlapkép forrása; Cikk forrása: thescreen.hu – változtatás nélkül tettük közzé)

Mentés

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · · · ·