A 10 legismertebb zsidó filmsztár, aki büszke a származására

22783

A 10 legismertebb zsidó filmsztár

A Mount Lee hegyen található Hollywood feliratot valószínűleg mindenki ismeri a világon, azonban azt már kevesebben tudják, hogy a felirat az 1900-as évek elején Los Angelesbe vándorló zsidó producerek miatt vált világhírűvé. Az 1800-as évek elején Hollywood még kis közösség volt, ma a filmgyártás fellegvára. Az elmúlt évtizedek során a sikert sikerre halmozó színészek közül sokan zsidó felmenőkkel büszkélkedhetnek, cikkünkben közülük mutatjuk be a tíz legismertebb arcot. Íme a A 10 legismertebb zsidó filmsztár!

Esetleg van még olyan zsidó filmsztár, akinek helye lenne a legismertebbek között? Ha szerinted van, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben!

Ben Stiller

Tugg Speedman, Derek Zoolander, Walter Mitty – csak pár név Ben Stiller leghíresebb szerepei közül. A színész már évtizedek óta szórakoztatja a közönséget komikus filmjeivel, melyek eddig már több, mint két és fél milliárd dollárt hoztak a konyhára. Stiller tagja a csak ,,Frat Pack” névre keresztelt színészcsapatnak, mely Hollywood jelenleg élő legnagyobb komikusait tömöríti.

Ben Stiller

Ben Stiller egy zsidó komédiás családba született bele, és ennek megfelelően a színész zsidó nevelésben részesült melyre a mai napig büszke. Stiller átesett a bar mitzvahn is, és bár felesége katolikus, elmondása szerint szüleihez hasonlóan Ő is tudatosan zsidónak neveli gyermekeit, ezzel együtt ünneplik mind a keresztény, mind a zsidó ünnepeket.

Natalie Portman

A Star Wars első trilógiájának hercegnője Jeruzsálemben született és valószínűleg a színészvilágban Izrael egyik legnagyobb támogatója. 2006-ban egy interjúban azt állította, Izraelben érzi magát a legjobban zsidónak, és gyermekeit is ezen szokások alapján szeretné felnevelni. Portman a Fekete hattyú forgatásán ismerkedett meg későbbi férjével, Benjamin Millepieddel. Millepied 2014-ben egy interjúban elmondta, folyamatosan tanulmányozza a judaizmust és komolyan fontolgatta az áttérést.

Natalie Portman

Adam Sandler

Adam Sandler a filmes világ talán egyik legérdekesebb figurája. A saját produkciós cége, a Happy Madison által készített filmeket a kritikusok rendre lehúzzák, miközben a nézőknek köszönhetően produkciói kasszasikerként könyvelhetők el. Legutóbbi filmjei közül a Nagyfiúk, a Kavarás és Jack és Jill is borzasztó értékeléseket kaptak az internetes fórumokon, azonban könnyed hétvégi vígjátékokként költségük legalább két és félszeresét visszahozták a filmek. Sandler nem beszél sokat származásáról, hacsak az nem ad ötleteket egy-egy filmhez vagy dalhoz. A Chanukah Dal világszerte híres lett, melyben Sandler a zsidó gyermekek érzéseivel szimpatizál, akik nem tudják átérezni a karácsony lényegét.

Adam Sandler

A Ne szórakozz Zohannal! című film is a zsidó kultúrával kapcsolatos sztereotípiákra épül. Bár nem szókimondó származásával kapcsolatban, mikor Howard Stern rádiós műsorában a színészt Izraelről és zsidóságáról kérdezte, Sandler keményen nekirohant Roger Watersnek, a Pink Floyd basszusgitárosának, miután a zenész rendre felszólította művésztársait, bojkottálják Izraelt amiért az ,,apartheid állam módjára elnyomja a palesztinokat”.

Sandler nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel illette Waters viselkedését, majd egyértelműen kijelentette, ő igenis büszke zsidóságára és kiáll Izrael mellett.

Scarlett Johansson

A Bosszúállók sztárja 2016-ban a legjobban kereső női filmsztár lett, filmjei összesen több, mint egy milliárd dollárt hoztak a készítők számára. A színésznő az elmúlt években került igazán rivaldafénybe és azóta is töretlenül ível felfele karrierje, az elkövetkező évben legalább három új filmben fogjuk látni. Johansson egy dán apához és egy bronxi zsidó anyához született, elmondása szerint jobban azonosul édesanyjának gyökereivel, mint dán származásával. Magánéletével kapcsolatban, így vallásosságával kapcsolatban is diszkrét, azt azonban többször is elmondta, decemberben mind a Hannukaht, mind a Karácsonyt megtartják, valamint minden évben megünneplik a Rós Hásánát és a Pészachot is.

Scarlett Johansson

Andrew Garfield

Garfieldra a Ne engedj el és a Közösségi háló című filmekben való szereplése során kezdtek el felfigyelni majd A csodálatos Pókemberrel ismerte meg széles körben a nézőközönség. A színész származása A fegyvertelen katona forgatása alatt került előtérbe, miután a zsidó származású színész együtt forgatott az antiszemita megnyilvánulásairól is hírhedt Mel Gibsonnal. A színészt még októberben a Jimmy Kimmel Live showban kérdezte a műsorvezető arról, adódott-e valami probléma a forgatás alatt származása miatt, Garfield azonban egyértelművé tette, hogy sem Gibson nem élcelődött vele, sem neki nem kellett rejtegetnie származását.

,,Büszke vagyok a zsidóságomra” – mondta Garfield a showban.

Andrew Garfield

Paul Rudd

Rudd jelenleg a Hangya szerepe kapcsán ismert, azonban a 2000-es évek elején vígjátékokban vállalt szerepeivel vált széles körben híressé.  A híres – Ron Burgundy legendájában eljátszott Brian Fantana egyik leghíresebb szerepe, mely karaktert a 2013-as folytatásban újra magára öltötte. Többnyire vígjátékokban vállalt szerepei miatt őt is széles körben a Frat Pack tagjának tekintik. Rudd szülei lengyel és orosz zsidó családból származnak. Eredeti családnevük Rudnitzky volt, melyet még nagyapja változtatott meg a jelenlegi Rudd-ra.

Paul Rudd

Egy, a Jewish Journalban közzétett interjúban Rudd elmesélte, szülei tudatosan zsidóként nevelték, eljárt zsinagógába és a bar mitzvahn is átesett, teljesen elmerült a zsidó kultúrában. Elmondása szerint zsidó vérvonaluk ezer évre vezethető vissza, és ez akkora identitástudatot ad, hogy azzal nem lehet nem kapcsolódni. ,,Ez egy törzs, olyan érzés ez hogy ,,oh igen, ez az én csapatom”. És én ezzel teljes mértékben azonosulok.”- mondja Rudd.

Michael Douglas

A tőzsdecápa zsidó származását egész életében rejtegette, nem szívesen beszélt róla. Apja, a veterán színész Kirk Douglas szülei jöttek zsidó háttérből, azonban Michael sosem kapott vallásos nevelést. A 2015-ös évben jött egy nagy fordulat a színész számára, amikor is fia, Dylan elkezdetett érdeklődni a judaizmus után. Dylan zsidó barátai mind átestek a bar mitzvahn és azt kérte, az ő bar mitzvahja is meg legyen tartva. Douglas elmondása szerint először azt hitték, a fiú csak az ajándékok miatt szeretne bar mitzvaht, azonban mikor Dylant megkérdezték, azt a választ kapták, hogy ,,amikor pénteken [a Sabbatra készülve] gyertyákat gyújtanak úgy érzem akkor él a lelkem, érzek valamit. Amikor velük vagyok érzem, valahova tartozok”.

Michael Douglas

Douglast és feleségét, Catherine Zeta-Jonest annyira mélyen megérintette a fiú válasza, hogy a new yorki bar mitzvah után a család egyből elutazott Izraelbe.

Douglas 2015-ben elnyerte a Genesis Díjat a zsidóság és Izrael támogatásáért. A díjjal járó kétmillió dolláros jutalmat egyből tovább adományozta héber szervezetek számára.

Az díjátadó beszédében Douglas a fiának köszönte meg, amiért el tudta fogadni zsidóságát és már teljes egészében a zsidó közösség tagjának érzi magát. Apja 83 évesen esett át a bar mitzvahn, miután hetvenévesen túlélt egy halálos áldozatokkal járó helikopter balesetet. A most százéves színész ekkor kezdte el tanulmányozni az Ószövetséget egy rabbi vezetésével, melynek nyomán Kirk Douglas is felkarolta zsidó gyökereit.

Gwyneth Paltrow

Paltrow először Steven Spielberg révén került kapcsolatba a filmezéssel, aki édesapjának a barátja. Spielberg felajánlott Paltrownak szerepet. Két évvel később már Nicole Kidmannel és Alec Baldwinnal szerepelt együtt, végül a Hetedik, az Emma és a Szerelmes Shakespeare houták meg számára a sikert, ez utóbbiban nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott.

Gwyneth Paltrow

Apja askenázi zsidó családból származik, míg felmenői között vannak a Krakkó környékén ismert Paltrowicz rabbi család tagjai. Gwyneth 2003-ban ment férjhez a Coldplay énekeséhez, Chris Martinhoz, aki esküvőjükre Mózes címmel írt dalt, később ennek okán kapta második gyermekük a Mózes nevet. Egy, a Daily Mailben megjelent cikk szerint Paltrow apai ágán talált rabbi felmenők inspirálták a színésznőt arra, hogy gyermekeit zsidó környezetben nevelje fel.

Liev Schreiber

Schreiber ukrán-lengyel zsidó családban látta meg a napvilágot San Franciscoban. Egyik legismertebb szerepe a Ray Donovan című sorozatban a címszereplő eljátszása azonban több filmben alakított zsidó szereplőt. 2009-ben Liev Izraelbe látogatott, ahol teffilinbe öltözve imádkozott a Siratófalnál majd a Zsidó Nemzeti Alap (JNF) képviseletében fát ültetett Galileában. A színész emellett nagyköveti feladatokat lát el a JNF-nél.

Liev Schreiber

Steven Spielberg

A lista utolsó tagja kissé kilóg a sorból, hiszen nem színészről van szó, azonban Spielberg kétség kívül Hollywood egyik legjelentősebb alakja. Saját bevallása szerint gyerekként sokszor érték atrocitások származása miatt, egészen középiskoláig problémát okozott számára a zsidó szármatásával való kibékülés.

A rendező tudatosan próbálta levetkőzni zsidóságát, azonban elmondása szerint amikor 1982-ben először kezébe került a Schindler listája, akkor kezdte el újra felfedezni a judaizmust.

Elmondása szerint részben azért készítette a filmet, hogy legyen valami kézzelfogható nyoma annak, hogy tudatosan elkötelezi magát a judaizmus mellett.

Steven Spielberg

Spielberg menyasszonya is áttért a judaizmusra esküvőjük előtt. 1993-ban újra megerősödött a judaizmusba vetett hite, miközben forgatta a Schindler listáját, valamint ekkor várták feleségével első gyermeküket is. Spielberg így beszélt erről az időszakról:

,,amikor az első gyermekem megszületett, az nagy hatással volt rám…egy szellem felgyúlt bennem, és zsidó apa lettem”. Sokak szerint Steven Spielberg a ,,Hollywoodot felépítő zsidó mogulok egyetlen igaz örököse”.

Esetleg van még olyan zsidó filmsztár, akinek helye lenne a legismertebbek között? Ha szerinted van, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben!

(A 10 legismertebb zsidó filmsztár: címlapkép forrása ITT)
(A 10 legismertebb zsidó filmsztár: leírások forrásai ITT, ITT, ITT és ITT)

//Horváth Barni//


Article Tags: · · · · · · · · · · · · ·

Hozzászólások

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé.

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download