FILMEZZUNK.HU
A 10 legismertebb zsidó filmsztár, aki büszke a származására

A 10 legismertebb zsidó filmsztár, aki büszke a származására

79215

8. Gwyneth Paltrow

Paltrow először Steven Spielberg révén került kapcsolatba a filmezéssel, aki édesapjának a barátja. Spielberg felajánlott Paltrownak szerepet. Két évvel később már Nicole Kidmannel és Alec Baldwinnal szerepelt együtt, végül a Hetedik, az Emma és a Szerelmes Shakespeare houták meg számára a sikert, ez utóbbiban nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott.

Gwyneth Paltrow

Apja askenázi zsidó családból származik, míg felmenői között vannak a Krakkó környékén ismert Paltrowicz rabbi család tagjai. Gwyneth 2003-ban ment férjhez a Coldplay énekeséhez, Chris Martinhoz, aki esküvőjükre Mózes címmel írt dalt, később ennek okán kapta második gyermekük a Mózes nevet. Egy, a Daily Mailben megjelent cikk szerint Paltrow apai ágán talált rabbi felmenők inspirálták a színésznőt arra, hogy gyermekeit zsidó környezetben nevelje fel.

9. Liev Schreiber

Schreiber ukrán-lengyel zsidó családban látta meg a napvilágot San Franciscoban. Egyik legismertebb szerepe a Ray Donovan című sorozatban a címszereplő eljátszása azonban több filmben alakított zsidó szereplőt. 2009-ben Liev Izraelbe látogatott, ahol teffilinbe öltözve imádkozott a Siratófalnál majd a Zsidó Nemzeti Alap (JNF) képviseletében fát ültetett Galileában. A színész emellett nagyköveti feladatokat lát el a JNF-nél.

Liev Schreiber

10. Steven Spielberg

A lista utolsó tagja kissé kilóg a sorból, hiszen nem színészről van szó, azonban Spielberg kétség kívül Hollywood egyik legjelentősebb alakja. Saját bevallása szerint gyerekként sokszor érték atrocitások származása miatt, egészen középiskoláig problémát okozott számára a zsidó szármatásával való kibékülés.

A rendező tudatosan próbálta levetkőzni zsidóságát, azonban elmondása szerint amikor 1982-ben először kezébe került a Schindler listája, akkor kezdte el újra felfedezni a judaizmust.

Elmondása szerint részben azért készítette a filmet, hogy legyen valami kézzelfogható nyoma annak, hogy tudatosan elkötelezi magát a judaizmus mellett.

Steven Spielberg

Spielberg menyasszonya is áttért a judaizmusra esküvőjük előtt. 1993-ban újra megerősödött a judaizmusba vetett hite, miközben forgatta a Schindler listáját, valamint ekkor várták feleségével első gyermeküket is. Spielberg így beszélt erről az időszakról:

,,Amikor az első gyermekem megszületett, az nagy hatással volt rám…egy szellem felgyúlt bennem, és zsidó apa lettem”. Sokak szerint Steven Spielberg a ,,Hollywoodot felépítő zsidó mogulok egyetlen igaz örököse”.

Emlékszel még a Vad angyal gyönyörű sztárjára? Natalia Oreiro 45 évesen is csodásan fest!

Esetleg van még olyan zsidó filmsztár, akinek helye lenne a legismertebbek között? Ha szerinted van, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben!

(A 10 legismertebb zsidó filmsztár: címlapkép forrása ITT)
(A 10 legismertebb zsidó filmsztár: leírások forrásai ITT, ITT, ITT és ITT)

//Horváth Barni//

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · ·