FILMEZZUNK.HU
A 10 legismertebb zsidó filmsztár, aki büszke a származására

A 10 legismertebb zsidó filmsztár, aki büszke a származására

79211

5. Andrew Garfield

Garfieldra a Ne engedj el és a Közösségi háló című filmekben való szereplése során kezdtek el felfigyelni majd A csodálatos Pókemberrel ismerte meg széles körben a nézőközönség. A színész származása A fegyvertelen katona forgatása alatt került előtérbe, miután a zsidó származású színész együtt forgatott az antiszemita megnyilvánulásairól is hírhedt Mel Gibsonnal. A színészt még októberben a Jimmy Kimmel Live showban kérdezte a műsorvezető arról, adódott-e valami probléma a forgatás alatt származása miatt, Garfield azonban egyértelművé tette, hogy sem Gibson nem élcelődött vele, sem neki nem kellett rejtegetnie származását.

,,Büszke vagyok a zsidóságomra” – mondta Garfield a showban.

Andrew Garfield

6. Paul Rudd

Rudd jelenleg a Hangya szerepe kapcsán ismert, azonban a 2000-es évek elején vígjátékokban vállalt szerepeivel vált széles körben híressé.  A híres – Ron Burgundy legendájában eljátszott Brian Fantana egyik leghíresebb szerepe, mely karaktert a 2013-as folytatásban újra magára öltötte. Többnyire vígjátékokban vállalt szerepei miatt őt is széles körben a Frat Pack tagjának tekintik. Rudd szülei lengyel és orosz zsidó családból származnak. Eredeti családnevük Rudnitzky volt, melyet még nagyapja változtatott meg a jelenlegi Rudd-ra.

Paul Rudd

Egy, a Jewish Journalban közzétett interjúban Rudd elmesélte, szülei tudatosan zsidóként nevelték, eljárt zsinagógába és a bar mitzvahn is átesett, teljesen elmerült a zsidó kultúrában. Elmondása szerint zsidó vérvonaluk ezer évre vezethető vissza, és ez akkora identitástudatot ad, hogy azzal nem lehet nem kapcsolódni. ,,Ez egy törzs, olyan érzés ez hogy ,,oh igen, ez az én csapatom”. És én ezzel teljes mértékben azonosulok.”- mondja Rudd.

7. Michael Douglas

A tőzsdecápa zsidó származását egész életében rejtegette, nem szívesen beszélt róla. Apja, a veterán színész Kirk Douglas szülei jöttek zsidó háttérből, azonban Michael sosem kapott vallásos nevelést. A 2015-ös évben jött egy nagy fordulat a színész számára, amikor is fia, Dylan elkezdetett érdeklődni a judaizmus után. Dylan zsidó barátai mind átestek a bar mitzvahn és azt kérte, az ő bar mitzvahja is meg legyen tartva. Douglas elmondása szerint először azt hitték, a fiú csak az ajándékok miatt szeretne bar mitzvaht, azonban mikor Dylant megkérdezték, azt a választ kapták, hogy ,,amikor pénteken [a Sabbatra készülve] gyertyákat gyújtanak úgy érzem akkor él a lelkem, érzek valamit. Amikor velük vagyok érzem, valahova tartozok”.

Michael Douglas

Douglast és feleségét, Catherine Zeta-Jonest annyira mélyen megérintette a fiú válasza, hogy a new yorki bar mitzvah után a család egyből elutazott Izraelbe.

Douglas 2015-ben elnyerte a Genesis Díjat a zsidóság és Izrael támogatásáért. A díjjal járó kétmillió dolláros jutalmat egyből tovább adományozta héber szervezetek számára.

Az díjátadó beszédében Douglas a fiának köszönte meg, amiért el tudta fogadni zsidóságát és már teljes egészében a zsidó közösség tagjának érzi magát. Apja 83 évesen esett át a bar mitzvahn, miután hetvenévesen túlélt egy halálos áldozatokkal járó helikopter balesetet. A most százéves színész ekkor kezdte el tanulmányozni az Ószövetséget egy rabbi vezetésével, melynek nyomán Kirk Douglas is felkarolta zsidó gyökereit.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · ·