Minden idők 10 legjobb Bud Spencer és Terence Hill filmje

Minden idők 10 legjobb Bud Spencer és Terence Hill filmje

16638

A legjobb Bud Spencer és Terence Hill filmek

Bud Spencer és Terence Hill nem csak a filmekben, hanem a való életben is példaértékű barátságot ápolt. A két öreg cimbora összesen 17 produkcióban szerepelt együtt. Annak ellenére, hogy alkotásaik 30-40 évesek is elmúltak már, a mai napig a legnézettebb műsorok közé tartoznak. Ha valamelyik csatorna műsorra tűzi, garantált a siker. Ugyanúgy leköt egy nyugdíjához egyre jobban közelítő férfit, mint egy olyan kisgyereket, aki még csak a magyar ABC nyolcadik betűjét tanulja. Bud Spencer és Terence Hill mára már legendává váltak…

Igazság szerint az összes filmet tartalmazhatná toplistánk, de valahol meg kellett húzni a határt. Ranglistánk az általunk 10 legjobban szeretett filmet mutatja be néhány sorban.

10. Bunyó karácsonyig (The Troublemakers, 1994)

Moses (Bud Spencer) a vadnyugat egyik legügyesebb és legádázabb fejvadásza. E dicső foglalkozással igyekszik eltartani népes családját. Jól jönne neki az 5000 dollár, amit az elvetemült Sam Stone (Boots Southerland) fejére tűztek ki. Moses házában váratlanul megjelenik testvére, Travis (Terence Hill), akit nem igazán kedvel. Moses szívesen szabadulna öccse társaságától, de képtelen lerázni. Ráadásul állandóan összetűzésbe keverednek. Sam Stone elfogása sem megy simán, mert mindig sikerül átejtenie a fivéreket.

Bud Spencer és Terence Hill

Tudtad, hogy…?

Ez az egyetlen olyan Bud Spencer és Terence Hill film, melyet Terence Hill rendezett. A legendás olasz páros utolsó közös filmje. A szintén legendává váló Bujtor István ennél a filmnél szinkronizálta utoljára Bud Spencert. A film elkészültekor Bud Spencer 65, míg Terence Hill 55 éves volt.

9. Szuperhekusok (Miami Supercops, 1985)

Hét évvel később a börtönből frissen szabadult bankrablót holttan találják Miamaiban. Mivel a rendőrők tehetetlenek, két FBI-ügynök veszi át a nyomozást. Forest és Bennet minden tehetségére szükség van, hogy a hét éve eltűnt dollármilliókat és a pénzzel bújkáló gazfickót kézrekerítsék.

7 meglepő érdekesség a Szuperhekusok című filmről

Tudtad, hogy…?

Ez volt az utolsó alkotás, ahol a páros Bruno Corbucci rendezővel dolgozott együtt. Bár a Szuperhekusok nem tudott olyan népszerűvé válni, mint más hasonló alkotások, egyértelműen helye van listánkban. Miután a színészpáros valamennyi szerepe már kultuszfilmmé vált, úgy az új generáció kezdi felfedezni a ezt a produkciót  is – épp emiatt az eltérő cselekményszövés miatt, amelyben nagyobb szerepet kap a logika, a nyomozás, s kevesebbet a verekedés.

8. Nyomás utána! (Go for It, 1983)

A humorral és izgalommal átszőtt film az immár klasszikusnak számító páros, Bud Spencer és Terence Hill stílusában készült. Rosco, a jóképű, munkanélküli vagány alkalomadtán hasbeszéléssel szórakoztatja önmagát és környezetét. Éppen stoppol az út mentén, amikor kis híján elgázolja egy kamion. Sürgősen felkeresi a legközelebbi kocsmát, ahol vélhetőleg a kamionos megpihent. Itt iszogat éppen Doug, a megtermett kalandor, aki nem ijed meg sem a saját árnyékától, sem egy kis verekedéstől. Nem kell sokat várni, hamarosan elcsattannak az első pofonok.

8 meglepő érdekesség a Nyomás utána! című filmről

Tudtad, hogy…?

A filmet angol nyelven forgatták és bár Terence Hillnek és Bud Spencernek is olasz az anyanyelve, az olasz verzióban Pino Locchi és Glauco Onorato szinkronizálta őket. Az E. B. Clucher által dirigált produkcióban, az arany színű autó egy 1958-as Lincoln Continental Mark III.

7. Kincs, ami nincs (Chi trova un amico, trova un tesoro, 1981)

Alan (Terence Hill) kincset akar, mégpedig mindenáron. Óriási szerencséjére talál egy térképet, amely egy közeli szigeten kincset jelöl. De hogyan jusson oda? Elrejtőzik Charlie (Bud Spencer), a kalandor hajóján és becsapva az iránytűt, a sziget felé irányítja a hajót. Charlie-nak persze az egyszemélyes hajón nem nehéz megtalálni a potyautast, ám hamarosan mindketten a vízben kötnek ki. Charlie legnagyobb bánatára kénytelenek kiúszni a szigetre, ahol összebarátkoznak a sziget lakóival, a barátságos és vidám királynővel és csinos lányaival, akik elvezetik őket a térképen jelzett helyre. A baj csak az, hogy “a mesés kincset” Kamasuka (John Fujioka), a második világháború óta ottfelejtett szamuráj őrzi.

Kincs, ami nincs (Chi trova un amico, trova un tesoro, 1981)

Tudtad, hogy…?

Furcsa, de a filmnek három angol címe is létezik: “A Friend Is a Treasure”, “Keep your hands off the island” és “Who Finds a Friend Finds a Treasure”. Az amerikai mozik nem játszották ezt a Bud Spencer és Terence Hill alkotást , ennek ellenére remek bevételeket produkált Európában. Elsősorban Németországban és Olaszországban volt népszerű a film, de a kisebb országokban, például nálunk is nagyon jó nézettséget produkált.

6. Mindent bele, fiúk! (Piu forte, ragazzi!, 1973)

Kicsi, öreg gép billeg a repülőtér leszállópályája fölött. Szárnya füstöl, a fék elromlott. A kényszerleszállás elkerülhetetlen, és a gép a hangár oldalába ütközik. Tűzoltóautók és mentők szirénázva sietnek a bajba jutott pilóták segítségére. Azaz, hogy sietnének. A két pilótának a haja szála sem görbült a kalandban, mosolyogva kötik el az első autót.

7 meglepő érdekesség a Mindent bele, fiúk! című filmről

Tudtad, hogy…?

A duó első olyan filmje, amely a modern időkben játszódik, bizonyítva, hogy nemcsak spagettiwesternekben állják meg a helyüket. Ezzel megnyílt az út olyan későbbi sikerfilmek előtt, mint a Különben dühbe jövünk, a Bűnvadászok vagy a Kincs, ami nincs. Magyarországon 1992-ben Gyémántvadászok címen is megjelent.

5. Nincs kettő négy nélkül (Non c’c due senza quattro, 1984)

Greg és Eliot egy furcsa állásajánlat kapcsán találkozik először. Fejenként egymillió dollárért helyettesíteniük kell két riói milliomost, akik nemrégiben életveszélyes fenyegetéseket kaptak. A munka nem tűnik nehéznek: a két vagány pontos hasonmása a két milliomosnak. Néhány probléma mégiscsak felmerül: Greg és Eliot az első pillanattól kezdve ki nem állhatja egymást. Az egymillió dollárért azonban úgy gondolják, hajlandók lesznek elviselni a helyzetet egy hétig. Arról persze nem tehetnek, hogy a külvilág egy kissé csodálkozik, amikor a két elegáns, visszafogott milliomos rövid idő alatt keményöklű, nagyhangú, belevaló fickóvá változik.

10 meglepő érdekesség a Nincs kettő négy nélkül című filmről

Tudtad, hogy…?

A filmben mind Bud Spencer-nek, mind Terence Hill-nek van 1-1 ikertestvére, így a két színésznek kettős szerepet kellett eljátszania. Érdekesség, hogy ez volt az utolsó alkalom, hogy Enzo Barloni volt a rendezője egy olyan filmnek, melyben a két színészlegenda együtt játszott. A produkciót Rio de Janeiro-ban vették fel.

4. Bűnvadászok (Crime Busters, 1976)

Wilbur Walsh (Bud Spencer) és Matt Kirby (Terence Hill) a kikötőben bóklászva próbálnak munkát szerezni. Ám a furcsa párosnak nincs nagy szerencséje: munka helyett néhány helyi gengszter és pár autó szétpüfölésével kell vigasztalódniuk. Ezért úgy döntenek, hogy kirabolnak egy szupermarketet, de az akció balul sül el; a bolt hátsó bejárata helyett a helyi rendőrőrs ajtaján robbannak be. Hogy elkerüljék a letartóztatást, beállnak rendőrnek. A törvény jó oldalán állva sem hazudtolják meg önmagukat: aktuális pofonzáporaik között nyomozni kezdenek egy kínai titokzatos halála után és miközben a szálakat gombolyítják, előszeretettel teszik helyre a környékbeli rosszfiúk állkapcsát és más, ütésre zsibbadó testrészeit is.

10 meglepő érdekesség a Bűnvadászok című filmről

Tudtad, hogy…?

Ennek a Bud Spencer és Terence Hill alkotásnak is három angol címe is van: “Crime Busters”, “Trinity: In Trouble Again” és “Two Supercops”. Bár a filmet zömében Amerikában forgatták, egy-egy belső jelenet elkészítésére visszatértek Olaszországba. A tekepályán zajló bunyót is Rómában vették fel hét nap alatt. A forgatás során itt Hill könnyebb sérülést szerzett a fején, ezért meg kellett szakítani egy időre a forgatást

3. Különben dühbe jövünk 1-2. (1973, 1978)

Kid (Terence Hill) és Ben (Bud Spencer) sivatagi autóversenyre készülnek, de valaki mindenképp meg akarja akadályozni győzelmüket. Míg ők sör-virsli versenyen bizonygatják rátermettségüket, egy helyi bűnbanda tönkreteszi kocsijukat. A filmtörténet legviccesebb bunyósai nem hagyják bosszú nélkül a történteket, sőt a járművüket is pótolni kell.

Érdekességek a Különben dühbe jövünk című filmről

Tudtad, hogy…?

Ez volt Bud Spencer és Terence Hill magyarországi mozikban legelsőnek bemutatott közös filmje, a maga idejében hatalmas sikere volt, heteken keresztül telt házakkal vetítették a mozikban. Moziváltozata feliratos volt, majd két magyar szinkron is készült hozzá, 1982-ben és 2000-ben. Tévécsatornákon számtalan alkalommal leadták, DVD lemezen is megjelent.

2. Én a vizilovakkal vagyok (Io sto con gli ippopotami, 1979)

Tom Afrikába szervez szafarikat külföldi vadászoknak. Így nem örül túlságosan fivére megjelenésének, aki önkéntes állatvédő. Slim tönkre is teszi az üzletét, amikor egyetlen lövéssel defektessé teszi testvére dzsipjét. Tom a tóban, a vízilovak közt köt ki. Ekkora sérelem nem maradhat megtorlatlanul, ám a testvérháború helyett közös ellenségük, a kapzsi állatkereskedő és cinkosai ellen egyesítik erőiket.

http://www.filmkatalogus.hu/En-a-vizilovakkal-vagyok--f5728

Tudtad, hogy…?

A filmben hallható “Grau Grau Grau” című dalt Bud Spencer énekli. Bud több produkciónál is saját maga énekelte a betétdalokat. A vacsora jelenetnél Terence Hill által készített “koktél” összetevői: fekete kaviár, vaj, só, bors és pezsgő, ha valaki szeretné megkóstolni a legendás italt. Habár a cím ‘Én a vízilovakkal vagyok’, vízilovak csak a film legelején láthatóak.

1. Az ördög jobb és bal keze 1-2. (1971, 1972)

Joe hosszú útról tér éppen haza, ám egy kis nézeteltérése támad az egyik útszéli kocsmában. Nem nagy ügy, lepuffant két semmirekellő fejvadászt, az útonállók sebesült foglyát meg befuvarozza a városkába, ahol éppen bátyjával kötözködik három elvetemült fickó. Csupán azon akad fenn, miért visel seriffcsillagot a bátyja. A seriff nem örül különösebben testvérének, mert ismeri. Ahol ő eddig föltűnt, ott mindig történt valami. Most sincs másként, az “ördög jobb kezének” nevezett öcsköst bosszantják a helybéli hatalmasság pökhendi emberei, akik szüntelenül zaklatják a környék mormon telepeseit azért, hogy távozásra bírva ôket, megkaparinthassák földjeiket.

Az ördög jobb és bal keze (Lo chiamavano Trinita, 1971)

Tudtad, hogy…?

Ebben az olasz moziban alakult ki igazán a Bud Spencer és Terence Hill duó jellegzetes stílusa, a nem durvának, hanem komikusnak ható vér nélküli verekedésekkel. A film népszerűségét mutatja, hogy angol nyelvterületen Terence Hill egyéb filmjeinek címébe is gyakran belevették a forgalmazók a Trinity nevet.

Listánkból hiányzik a kedvenc alkotásod a legendás  olasz párostól? Ne habozz, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy mit felejtettünk ki!

(Címlapkép forrása; Történetek forrása itt és itt; Érdekességek forrása itt és itt)

//batigoool//

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · ·

Hozzászólások

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé.

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download