A legjobb filmadaptációk Jane Austen világhírű regényei alapján

A 6 legjobb filmadaptáció Jane Austen világhírű regényei alapján

1620

A legjobb filmadaptációk Jane Austen világhírű regényei alapján

Ha az összes olyan filmet meg akarnánk nézni, melyeket Jane Austen regényei ihlettek, akár több évig is eltartana, mire mindnek a végére érnénk. Ha „csak” a minőségi, és valóban szórakoztató filmadaptációkra lennénk kíváncsiak, az is biztosan egy-két hónapunkba kerülne, mire mindet végigélveznénk (hacsak éjjel-nappal nem ülünk a tévé előtt). Ezek az alkotások tökéletesek egy csajos filmmaratonhoz. Íme egy kis ízelítő a világhírű angol írónő műveinek kiváló filmfeldolgozásaiból, természetesen a teljesség igénye nélkül.

1) Értelem és érzelem

Az eredeti művet Jane Austen 1811-ben írta meg Sense and Sensibility címmel. Aki igazán nagy Jane Austen rajongó, és nem mellesleg nincs ellenérzése a 90′-es évek előtt készült filmekkel szemben, bátran belevetheti magát a fotelbe egy gőzölgő ötórai teával, és végignézheti az 1971-ből, illetve az 1981-ből származó Értelem és érzelmet, ugyanakkor fiatal fejjel a legtöbben inkább a két viszonylag újabbnak számító feldolgozást kedvelnék. Az 1995-ös film elképesztően jó színészgárdája meghozta a gyümölcsét: Kate Winslet Marianne Dashwood-ként (az érzelem megtestesítőjeként), Emma Thompson pedig Elinor Dashwood-ként (két lábon járó megfontoltságként) szerepel. Thompson 1996-ban Oscar-díjat nyert alakításáért. A 2008-as, eddigi legújabb változat többek között Charity Wakefield és Hattie Morahan színészi tehetségét dicséri.

Értelem és érzelem (Sense and Sensibility, 1995)

2) Büszkeség és balítélet

Jane Austen legismertebb műve 1813-ban kerülhetett először a könyvespolcokra. Már a két világháború között is magától értetődő tény volt, hogy Jane Austen legkedveltebb regénye mindig is a Büszkeség és balítélet lesz. 1938 és 1980 között összesen nyolc filmadaptáció készült, melyekben több évtized kiváló színészei és színésznői csillogtatták meg tehetségüket Elizabeth Bennet, Mr. Darcy vagy éppen a társaságukba tartozó egy-egy hölgy vagy úr szerepében. 1957-ben olasz, 1961-ben pedig holland film készült az írónő regénye alapján. Döbbenetes titkok övezik az 1958-as Büszkeség és balítélet sorozatot, melyet sajnos sohasem fogunk tudni megnézni, hiszen eltűnt az összes szalag eltűnt belőle! Soha véget nem érő viták zajlanak arról, hogy az „új”, rövidebb (2005-ös) Büszkeség és balítélet, vagy a „régi”, hatórás (1995-ös) sorozat-e a jobb. Sok érv szól mindkét kitűnő alkotás mellett, többek között a szerencsés színészi választások: Colin Firth kontra Matthew Mcfayden, illetve Jennifer Ehle kontra Keira Knightley. Az ember egészen beleborzong!

Colin Firth ma ünnepli 56. születésnapját, íme néhány érdekesség róla

3) Mansfield Park

Az eredeti az 1814-es regény. Három filmváltozatot érdemes megemlítenünk. A legrégebbit 6 epizódban forgatták le 1983-ban. Kiváló brit színészek játszanak az 1999-es változatban: Frances O’Connor és John Lee Miller igazán felejthetetlenné teszik ezt a verziót. 2007-ben megjelent a legfrissebb Mansfield Park Iain B. MacDonald nagyszerű rendezésében.

Mansfield Park

4) Emma

Jane Austen megegyező című művét 1815-ben adták ki. Aki szereti az ízes, ma már csak „régi” filmekként emlegetett alkotásokat, belekukkanthat az 1948-ban forgatott játékfilmbe, az 1960-as, valamint az 1972-es sorozatokba, melyek Jane Austen regényével megegyező címmel és tartalommal büszkélkednek. Gwyneth Paltrow kitűnő alakítása miatt érdemes megemlítenünk az 1996-os feldolgozást. A gyönyörű tájak, kosztümök, valamint az üdítő beszélgetések az 1800-as évek elejére repítik vissza a nézőket. Ugyanebben az évben jelent meg Kate Beckinsale és Mark Strong főszereplésével egy másik film Emma címmel, mely az Imdb-n egy árnyalattal magasabb értékelést kapott. Viszonylag friss a négyórás, 2009-ben megjelent változat, melyben Romola Garai bizonyítja, hogy kiváló Emma Woodhouse lenne, ha abban a korban élt volna.

Emma /Emma, 1996/

5) A klastrom titka

Bár Jane Austen már 1803-ban megírta Northanger Abbey címmel az eredeti alkotást, regényként csak 1818-ban jelent meg először. Az 1986-os filmváltozat sajnos kevés visszhangot kapott, azonban Felicity Jones színt vitt Catherine Morland, az álmodozó fiatal lány szerepébe a 2007-es, eddigi legújabb verzióban. A kedves arcú színésznőt a legtöbben a Mindenség elmélete (2014), valamint a Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet (2016) jeleneteiből ismerjük.

A klastrom titka

6) Lady Susan

Bár Jane Austen már 1794-ben megírta, ezt a művét közel nyolcvan évvel azután, 1871-ben adták ki. Egy egészen új film készült a Lady Susan című regény alapján: 2016-ban Whit Stillman rendezésében kijött a Love and Friendship. A címszereplőt alakító Kate Beckinsale, valamint a rendező is számos díjat kapott munkájáért.

Lady Susan

10 szerelmes film, amit egyszer az életben látnod kell

//Jana//


Article Tags: · · · · · · ·

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé.

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download