FILMEZZUNK.HU

A 10 legjobb musical, melyektől garantáltan dalra fakadsz

46680

A legjobb musical filmek

Képzeljük el magunkat, amint az utcán vagy egy kávézóban a szerelemről énekelünk, és közben bonyolult tánclépéseket produkálunk! Meg kell hagyni, elég valószerűtlenül hangzik. Amit azonban az életben soha nem próbálunk ki, a musicalek mindenre elszánt szereplői önként és dalolva megtesznek. Íme 10 jól ismert klasszikus musical, ami elkalauzol abba a világba, ahol nemcsak gondolatban perdülnek táncra.

Van olyan musical, amit nem tartalmaz összeállításunk? Ha igen, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy tudjuk pótolni.

10. Ének az esőben /Singing in the Rain, 1952/

A 2016-ban elhunyt Debbie Reynolds színésznő emlékére a listát a legendás filmmel kezdjük. Don Lockwood (Gene Kelly), a feltörekvő színész ki nem állhatja Lina Lamont-t (Jean Hagen), akivel az új filmet játszania kell. Az események felgyorsult menete azonban úgy hozza, hogy a férfi összefut egy másik fiatal hölggyel, Kathy Selden-nel (Debbie Reynolds). Akkor kezdődik csak igazán a bonyodalom, amikor kiderül, hogy a filmből musical lesz, márpedig Kathynek láthatóan több érzéke van az énekléshez, mint Lina-nak. Miről is lenne híres Gene Kelly és Stanley Donen által rendezett musical, mint a címadó dalról?

Ének az esőben (1952)

9. Hegedűs a háztetőn /Fiddler on the Roof, 1971/

Egy ukrán zsidó család élete nem könnyű a pogromok árnyékában. Betekintést nyerhetünk Tevye (Topol, alias Hajím Topól) sorsa különösen nehéz: egyszerű tejesemberként öt lányt kell férjhez adnia. A zsidó tradíciók nem kímélik a bimbózó szerelmet, de a változás szelét Tevye és felesége, Golde (Norma Crane) is meg kell, hogy érezzék. Lányaik ugyanis mintha összeesküdnének ellenük: nincsen ínyükre az idős kerítőnő egyik ajánlata sem. Az eredetileg Broadway-en játszott musical megfilmesítése Norman Jewison kiváló rendezői és produceri érdeme.

Hegedűs a háztetőn (1971, Fiddler on the Roof)

8. A nyomorultak /Lés Misérables, 2012/

„Ebben a filmben végig csak énekelnek!”- mondják sokan a film első negyedében, majd kikapcsolják. A közhiedelemmel ellentétben azonban valós értéke van minden egyes hangnak, hiszen nem kristálytisztára csiszolt stúdiófelvételek eredménye a legújabb, Victor Hugo regényéhez hű musical, hanem a dalokat a forgatás alatt, helyben énekelték el a színészek, ami nem kis teljesítmény. A több szálon futó cselekmény Jean Valjean (Hugh Jackman), egy szabadult fegyenc megtérésével kezdődik, és a francia forradalom forgatagában teljesedik ki. Anne Hathaway Fantine-t, a nyomorult sorsú nőt alakítja, az I dreamed a dream című dallal ikonikussá vált.

A legjobb musical filmek

7. Jézus Krisztus szupersztár /Jesus Christ Superstar, 1973/

Akárcsak A nyomorultak, ennek a filmnek a szereplői is csak zenében beszélnek. Az evangéliumokban leírt történések sűrítéseként a názáreti Jézus (Ted Neeley) földi szolgálatának fontosabb állomásait jeleníti meg a musical. Betekintést enged például az írástudók tanácskozásába, Iskariótes Júdás (Carl Anderson) és Jézus keresztre feszítése előtti vívódásába. Norman Jewison filmjét Tim Rice és Andrew Lloyd Webber rockoperája ihlette.

A legjobb musical filmek

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · ·