A legjobb musical filmek

A 10 legjobb musical, melyektől garantáltan dalra fakadsz

12047

A legjobb musical filmek

Képzeljük el magunkat, amint az utcán vagy egy kávézóban a szerelemről énekelünk, és közben bonyolult tánclépéseket produkálunk! Meg kell hagyni, elég valószerűtlenül hangzik. Amit azonban az életben soha nem próbálunk ki, a musicalek mindenre elszánt szereplői önként és dalolva megtesznek. Íme 10 jól ismert klasszikus musical, ami elkalauzol abba a világba, ahol nemcsak gondolatban perdülnek táncra.

Van olyan musical, amit nem tartalmaz összeállításunk? Ha igen, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy tudjuk pótolni.

10. Ének az esőben /Singing in the Rain, 1952/

A 2016-ban elhunyt Debbie Reynolds színésznő emlékére a listát a legendás filmmel kezdjük. Don Lockwood (Gene Kelly), a feltörekvő színész ki nem állhatja Lina Lamont-t (Jean Hagen), akivel az új filmet játszania kell. Az események felgyorsult menete azonban úgy hozza, hogy a férfi összefut egy másik fiatal hölggyel, Kathy Selden-nel (Debbie Reynolds). Akkor kezdődik csak igazán a bonyodalom, amikor kiderül, hogy a filmből musical lesz, márpedig Kathynek láthatóan több érzéke van az énekléshez, mint Lina-nak. Miről is lenne híres Gene Kelly és Stanley Donen által rendezett musical, mint a címadó dalról?

Ének az esőben (1952)

9. Hegedűs a háztetőn /Fiddler on the Roof, 1971/

Egy ukrán zsidó család élete nem könnyű a pogromok árnyékában. Betekintést nyerhetünk Tevye (Topol, alias Hajím Topól) sorsa különösen nehéz: egyszerű tejesemberként öt lányt kell férjhez adnia. A zsidó tradíciók nem kímélik a bimbózó szerelmet, de a változás szelét Tevye és felesége, Golde (Norma Crane) is meg kell, hogy érezzék. Lányaik ugyanis mintha összeesküdnének ellenük: nincsen ínyükre az idős kerítőnő egyik ajánlata sem. Az eredetileg Broadway-en játszott musical megfilmesítése Norman Jewison kiváló rendezői és produceri érdeme.

Hegedűs a háztetőn (1971, Fiddler on the Roof)

8. A nyomorultak /Lés Misérables, 2012/

„Ebben a filmben végig csak énekelnek!”- mondják sokan a film első negyedében, majd kikapcsolják. A közhiedelemmel ellentétben azonban valós értéke van minden egyes hangnak, hiszen nem kristálytisztára csiszolt stúdiófelvételek eredménye a legújabb, Victor Hugo regényéhez hű musical, hanem a dalokat a forgatás alatt, helyben énekelték el a színészek, ami nem kis teljesítmény. A több szálon futó cselekmény Jean Valjean (Hugh Jackman), egy szabadult fegyenc megtérésével kezdődik, és a francia forradalom forgatagában teljesedik ki. Anne Hathaway Fantine-t, a nyomorult sorsú nőt alakítja, az I dreamed a dream című dallal ikonikussá vált.

A legjobb musical filmek

7. Jézus Krisztus szupersztár /Jesus Christ Superstar, 1973/

Akárcsak A nyomorultak, ennek a filmnek a szereplői is csak zenében beszélnek. Az evangéliumokban leírt történések sűrítéseként a názáreti Jézus (Ted Neeley) földi szolgálatának fontosabb állomásait jeleníti meg a musical. Betekintést enged például az írástudók tanácskozásába, Iskariótes Júdás (Carl Anderson) és Jézus keresztre feszítése előtti vívódásába. Norman Jewison filmjét Tim Rice és Andrew Lloyd Webber rockoperája ihlette.

A legjobb musical filmek

6. Mamma mia! /2008/

Ki ne ismerné a világhírű ABBA zenekar fülbemászó dalait? Phyllida Lloyd filmje által újra felelevenednek az ismerős dallamok. Egy házasodás előtt álló fiatal lány, Sophia (Amanda Seyfried) eltökélt szándéka, hogy megtalálja az édesapját. Amikor azonban levelére három férfi válaszol azáltal, hogy megjelenik apajelöltként, minden a feje tetejére áll. Ráébred, hogy édesanyja (Meryl Streep) feladta neki a leckét.

Mamma Mia! (2008)

5. Kaliforniai álom /La La Land, 2016/

Vajon mi történik, ha összeeresztünk egy frissen elbocsátott jazz zongoristát (Ryan Gosling), és egy feltörekvő, de egyre csak visszautasításokat tapasztaló színészpalántát (Emma Stone)? Minőségi zene, kedves romantika, szikrázó szerelem, lélegzetelállító színkavalkád, sziporkázó humor, megállíthatatlan tánc a siker felé, és még annál is több. A legkevésbé arra nem számít az ember, ahogyan ez az álom végződik, és már így is túl sokat elárultam.

10 dolog, amit nem gondoltál volna a Kaliforniai álom című filmről

4. Annie /2014/

Ennek a pörgős musical születése- akárcsak sok másiké- a Broadway-hez köthető. Az 1982-es, illetve az 1995-ös szívmelengető filmadaptációk után 2014-ben befutott Will Gluck friss, modern változata. A sors fintora, hogy az 1995-ben készült filmben a dúsgazdag fehér üzletembernek fekete titkárnője van, míg Gluck Jamie Foxx-ot választotta Will Stacks, és Rose Bryne-t Grace szerepébe, szintén ellentétes bőrszínekkel, csak fordítva, mint az 1995-ös változatban. Quvenzhané Wallisz természetesen és aranyosan játssza az árva Annie-t, aki otthonra lel, bár állítólag Will Smith lányát tervezték a főszerepbe. A legnagyobb meglepetés Cameron Diaz undok nevelőnőként nyújtott kiváló alakítása.

A legjobb musical filmek

3. Helló, Dolly! /Hello, Dolly, 1969/

Mindenképpen dobogós helyet érdemel ez a régi klasszikus. Dolly Levi (Barbara Streisand) friss özvegy, utánozhatatlan házasságszerző, és igazán bűbájos. Amikor a saját maga számára kiszemelt megrögzött agglegény, Horace Vandergelder (Walter Mattau) valaki másnak udvarol, beindul a kavarodás. Cornelius Hackl (Michael Crawford) és Barnaby Tucker (Danny Lockin) éppen kapóra jönnek, hogy a Dolly tökéletes terve megvalósulhasson. A filmhez számtalan olyanfiatalt kellett találni, akik jól táncolnak, tudnak énekelnek és ráadásul a rájuk szegeződő kamerától sem ijednek meg. A nagy bravúr Louis Armstrong alakítása, ő természetesen saját magát játssza.

A legjobb musical filmek

2. A muzsika hangja /The Sound of Music, 1964/

Volt egyszer egy osztrák család Salzburgban… Maria von Trapp életrajzi regénye (The Story of the Trapp Family Singers) alapján készített musical egy rakoncátlan apácanövendék, Mária (Julie Andrews) teljesíthetetlennek tűnő feladatot kap: Georg von Trapp (Christopher Plummer), egy nyugalmazott kapitány hét gyermekét kell rendbe szednie. Az már csak természetes, hogy kezdetben súlyos nehézségei adódnak, azonban a zene olyan csodafegyvernek bizonyul, amit Mária maga sem gondolt.

A muzsika hangja (The Sound of Music, 1965)

1. My Fair Lady /1964/

Az 1964-es év páratlan a musical műfajában: két olyan klasszikus kincs született ekkor, mint A muzsika hangja és a My Fair Lady. Az előbbi öt Oscar-díjat és két Golden Globe-ot, míg az utóbbi nyolc Oscar-t és három Golden Globe-díjat tudhat magáénak. A My Fair Lady-ben egy virágáruslány, Eliza Doolittle (Audrey Hepburn) fülsértő kiejtése ösztönzi a neves Higgins nyelvészprofesszort (Rex Harrison), hogy fogadást kössön barátjával, a tetőtől talpig gentleman Pickering ezredessel (Wilfrid Hyde-White) arra, hogy képes a lányt néhány hónap alatt kifogástalan úrinővé nevelni, aki még a királynő fogadásán is remekel. Természetesen a szerelem közbeszól…

A legjobb musical filmek

Van olyan musical, amit nem tartalmaz összeállításunk? Ha igen, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy tudjuk pótolni.

//Jana//

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · ·

Hozzászólások

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé.

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download