FILMEZZUNK.HU
A legjobb thriller filmek

A 15 legizgalmasabb thriller, amit mindenképpen látnod kell

18700

A legjobb thriller filmek

A thriller elsősorban filmes műfaj, neve az angol „thrill” szóból jön, ami borzongást jelent. Ennek megfelelően az ismeretlentől való félelmet, ezt az archetipikus élményt idézi fel, mely az ősidőktől kezdve hat az emberre. Többnyire igaz a műfaj szereplőire, hogy megéreznek egy bizonyos bajt, ami fenyegeti őket, de sokáig nem szembesülnek azzal – ahogy a néző sem –, ezzel jön létre a kívánt feszültség, izgalom a nézőben. A következő bejegyzésben a legjobb thriller filmeket vesszük át! Izgalmakra fel! Az alkotások sorrendje kizárólag saját véleményen alapszik.

Szerinted melyik a legjobb thriller a filmvilágban? Oszd meg velünk kommentben vagy hozzászólásban a Filmezzünk.hu Facebook oldalán!

1. Megérzés (Premonition, 2007)

Linda Hanson (Sandra Bullock) mindent megkapott az élettől: gyönyörű háza van, benne szerető férjjel és két imádni való kislánnyal. Tökéletes, már-már mesébe illő az élete; egész addig a napig, amíg azt a szörnyű hírt nem kapja, hogy férje, Jim (Julian McMahon) meghalt egy autóbalesetben. Aztán mikor másnap reggel felébred, és Jim épen és egészségesen ott fekszik mellette az ágyban, elkönyveli magában, hogy ez csak egy rémálom volt – egy megrázóan élethű rémálom… Hamarosan rádöbben, hogy amit látott, sokkal több volt, mint egy álom; és Linda világa a feje tetejére fordul, mikor szürreális események egész sora ingatja meg tökéletesnek hitt életét. Elszántan küzd, hogy megmentse a családját, és őrült versenyre kel az idővel és a végzettel, hogy megőrizze mindazt, amit ő és Jim együtt felépítettek.

Megérzés (Premonition, 2007)

2. Közönséges bűnözők (The Usual Suspects, 1995)

“A gonosz legnagyobb ámítása, hogy meggyőzte a világot: nem létezik” – hangzik el a kripli Kint szájából. Mondvacsinált okkal bevisznek öt keményfiút a Los Angeles-i rendőrségre. Ha már a bűnöldöző szerv (avagy a sors) így akarta, összeállnak a legények, s minden idők legjobb bűnbandájaként gaztettet gaztettre halmoznak. Mígnem egy napon hátborzongató megbízatásuk lesz: magával az ördöggel kell(ene) leszámolniuk. Mert a gonosz mégiscsak létezik. Úgy hívják: Keyser Söze. De vigyázat: itt senki nem az, akinek látszik!

Közönséges bűnözők (The Usual Suspects, 1995)

3. Amnézia (Before I Go to Sleep, 2014)

Christine (Nicole Kidman) minden reggel úgy ébred, hogy nem emlékszik semmire az előző napjaiból. Még huszonévesen érte egy baleset, mely ezt az amnéziát váltotta ki benne. Most 47 éves. Az ágyban mellette fekvő férfi is, a szoba is, az egész élete ismeretlen számára. Mindenben férjére, Benre (Colin Firth) kell hagyatkoznia, aki vigyáz rá. Amikor Christine talál egy naplót, melyet az ő kézírásával írtak, és zavaró dolgokat tartalmaz, Christine-nek lehetősége adódik kibogozni, hogy mi is történt vele valójában.

Amnézia (Before I Go to Sleep, 2014)

4. A felejtés bére (Paycheck, 2003)

A felejtés bére című thriller története szerint Jennings (Ben Affleck) egy kiváló szakember, egy igazi zseni. A feladata, hogy más cégek termékeit szétszedve megfejtse a legújabb technológiákat. Az elmúlt három évben egy cég szolgálatában állt, amely a bevetések után mindig törölte Jennings emlékeit. A három éves szerződésük épp most jár le, a férfi pedig várja a nyolc számjegyű összeget, amivel tartoznak neki, e helyett azonban csak néhány furcsa tárgyat talál a postaládájában, ráadásul valakik el akarják tenni láb alól. Mivel nem emlékszik semmire az elmúlt időszakból, nem is érti, hogy miről van szó. A postaládában talált tárgyak jelenthetik a kulcsot a múlthoz, de az idő szorít, hiszen vadásznak rá.

A felejtés bére (2003)

5. Törés (Fracture, 2007)

Ted Crawford (Anthony Hopkins) rájön, hogy fiatal felesége megcsalja. Bosszúból kieszeli a tökéletes gyilkosságot, azonban tervét nem fedi fel senki előtt. Pisztolyt ragad, és elteszi láb alól a csalfa nőt. A házába rontó rendőrök Crawfordot pisztollyal a kezében találják. A nyomozó, Nunally (Billy Burke) a nőben felismeri a szeretőjét. Crawford nem tagad semmit, rövid úton a rácsok mögött találja magát. Az ügy egyszerűnek tűnik, ám a bíróság egyre jobban belebonyolódik az esetbe, miközben Crawford a háttérből tökéletesen mozgatja a szálakat. Úgy fest, minden a terve szerint alakul.

Törés (Fracture, 2007)

6. Különvélemény (Minority Report, 2002)

2054-ben a potenciális gyilkost már az előtt őrizetbe veszik, hogy tettét elkövetné. A PRECRIME (bűnmegelőző osztag) három különleges médium segítségével látja a jövőt, és cselekszik – egy háromfős bizottság egyszerű többségi döntése után (ha csupán egy esküdt szavaz ellene, nem veszik figyelembe a különvéleményt). Az osztag vezetője, John Anderton kisfia elvesztése után csatlakozott a szervezethez, s az eltelt hat évben kemény szívvel és kellő szigorral csapott le a törvényszegőkre. Elsőként látja az álomkamra tápoldatában lebegő jósok álmait, így azt is, amikor az egyik vízióban ő maga végez egy ismeretlen férfival. Az eddig irányítása alatt álló rendszer hirtelen ellene fordul, és a kollégák, különösen az ellenőrzésére kirendelt Danny Witwer ügynök, vérszomjas kopóként veszik üldözőbe.

Különvélemény (Minority Report, 2002)

7. A gyilkos médium (Red Lights, 2012)

A paranormális jelenségeknek beállított szemfényvesztések után nyomozó Dr. Margaret Matheson (Sigourney Weaver) és a fiatal asszisztensét jelentő Tom Buckley (Cillian Murphy) azzal a szándékkal kutatják a különféle természetfeletti eseményeket, hogy lerántsák a leplet a háttérben álló csalásról. Simon Silver (Robert De Niro), a legendás vak médium harminc évig tartó, rejtélyes távolléte után újra a figyelem középpontjába kerül, és alapos fejtörésre készteti az ortodox tudomány híveit valamint a hivatásos szkeptikusokat egyaránt. Tom egyre megszállottabban érdeklődik Silver iránt, akinek mágneses ereje az újabb és újabb megmagyarázhatatlan események szaporodásával fokozódik. Miközben az asszisztens közelebb kerül a médiumhoz, a feszültség egyre csak nő, és az idő előrehaladtával Tom világnézete gyökeres változáson megy keresztül ebben a thriller műfajú filmben.

A gyilkos médium (Red Lights, 2012)

8. Disturbia (2007)

Miután egy tragikus balesetben meghal az apja, Kale (Shia LaBeouf) teljesen megvadul. Egy dühkitörését követően aztán kirúgják a suliból, és rendkívül szigorú házi őrizetbe kerül. Anyja, Julie (Carrie-Anne Moss) minden tőle telhetőt megtesz, hogy segítsen az összezavarodott fiún – kevés sikerrel. Unalmában Kale új hobbit talál magának: a kukkolást. Legjobb barátja, Ronnie (Aaron Yoo) segítségével elkezd kémkedni a szomszédok után. Hamarosan csatlakozik hozzájuk a csinos szomszéd lány, Ashley (Sarah Roemer) is. Mikor Kale hírét veszi a környéken történő rejtélyes eltűnéseknek, rögtön furcsa szomszédjára, Turnerre kezd el gyanakodni. Aztán ahogy egyre jobban elmerül a férfi megfigyelésében, az enyhe gyanú félelembe és pánikba csap át. Meggyőződése, hogy Turner egy gyilkos. Sajnos erre semmi bizonyítéka sincs, és a házat sem hagyhatja el; ráadásul még az anyja sem hisz neki. A modern technikát hívja segítségül, no meg barátait, Ronnie-t és Ashley-t; hogy megdönthetetlen bizonyítékot találjanak, ami bizonyítja majd Turner bűnösségét – és mindezt úgy, hogy még az udvarukat sem hagyhatja el…

Disturbia (2007)

9. Transz (Trance, 2013)

A Transz című thriller története szerint Simon (James McAvoy) egy aukciósház tulajdonosa, aki most képrablásra adja fejét: egy gengszterbandával szövetkezve a saját munkahelyét rabolja ki. Később azonban egy baleset következtében elveszti emlékezetét, így sajnos senkinek nem tud beszámolni róla, hogy hova is rejtette a zsákmányt.

Transz (Trance, 2013)

10. Hetedik (Se7en, 1995)

A thriller helyszíne egy nagyváros vigasztalanul szürke betonrengetege, ahol egy elmebeteg sorozatgyilkos után nyomoz a rendőrség. A férfi a Bibliában megírt hét halálos bűn lajstromát követve szedi áldozatait. A nyugdíjba készülő, higgadt és bölcs William Sommerset (Morgan Freeman) nyomozó és a türelmetlen, lobbanékony természetű újonc, David Mills (Brad Pitt) próbálják megakadályozni az őrültet újabb bűntettek elkövetésében.

Hetedik (Se7en, 1995)

11. Holtodiglan (Gone Girl, 2014)

Nick (Ben Affleck) és Amy (Rosamund Pike) az ötödik házassági évfordulójára készül. Boldogok, gazdagok, elégedettek ám az ünnep estéjén az ifjú feleségnek nyoma vész, és gyorsan kiderül, hogy a látszat csalt: a pár tele volt félelmetes, sötét titkokkal. Mindenki Nickre gyanakszik, és ő a hazugságaival meg ügyetlen elterelő hadműveleteivel egyre inkább magára tereli a figyelmet. Hiába bizonygatja makacsul, hogy nem tehet semmiről, már csupán az ikerhúga, Margo bízik benne.

TOP15 - Elgondolkodtató filmek

12. Pillangó-hatás (The Butterfly Effect, 2004)

Evan (Ashton Kutcher), barátnője halála után éppen azzal küzd, hogy túltegye magát a traumán és újra felidézze rég elfojtott gyermekkori emlékeit, amikor felfedez egy eljárást, melynek segítségével vissza tud utazni a múltba, egyenesen saját gyermek testébe és ezáltal teljesen megváltoztathatja a jövőjét. Azt azonban már későn veszi észre, hogy bármilyen apró dolgot is tesz, az komoly kihatással van a jelenre (a pillangó-effektus elmélet szerint pl. egy pillangó szárnycsapása is okozhat pusztító orkánt mondjuk New Yorkban).

Pillangó-hatás (The Butterfly Effect, 2004)

13. Fogságban (Prisoners, 2013)

Keller Dover (Hugh Jackman) minden szülő rémálmával néz szembe, mikor 6 éves kislánya, Anna, barátnőjével együtt eltűnik. A kétségbeesés óráiban teljesen eluralkodik a családon a pánik. Az egyetlen nyom egy rozzant lakókocsi, amit az utcájukban láttak parkolni. A nyomozást vezető detektív (Jake Gyllenhaal) letartóztatja a sofőrt, Alex Jonest (Paul Dano), de bizonyítékok hiányában mégis szabadon kell engednie. Az őrjöngő apa tudva, hogy gyermeke élete forog kockán, és a rendőrség egyetlen nyomot követve nem bukkant a kislányokra, úgy dönt, nincs más esélye: kezébe veszi az irányítást, kerüljön bármibe.

Fogságban (Prisoners, 2013)

14. Déja Vu (Deja Vu, 2006)

Doug Carlin (Denzel Washington) ügynököt rutinnyomozás közben egy déjá vu vezeti váratlanul egy titokzatos bűncselekmény nyomára. Eredetileg bizonyítékokat kellett volna gyűjtenie, miután egy New Orleans-i kompon bomba robbant. Közben azonban rá kell jönnie, hogy amit a legtöbben puszta képzelgésnek hisznek, valójában sokkal nagyobb erőt képvisel. Ennek hatására életre-halálra szóló versenyfutásba kezd, hogy megmentse sok száz ártatlan ember életét.

Déja Vu (Deja Vu, 2006)

15. Törvénytisztelő polgár (Law Abiding Citizen, 2009)

Clyde Shelton (Gerard Butler) becsületes családapa, akinek feleségét és lányát brutálisan meggyilkolják a félresikerült betörés során. Miután a gyilkosokat elfogják, az ügy Nick Rice (Jamie Foxx), a feltörekvő ügyész kezében landol. Nick az egyik gyanúsítottnak vádalkut, és ezzel együtt enyhe ítéletet ígér, a gyilkos cserébe a társa ellen vall. Tíz évvel később a vádalkut kötött bűnözőt holtan találják, Clyde Shelton rögtön bevallja, hogy ő a tettes. Amikor előzetes letartóztatásba helyezik, figyelmezteti a ranglétrán már feljebb lépett egykori ügyészt, ha nem ismerik el tévedésüket az ügyet tárgyaló kollégáival együtt, minden résztvevő a gyilkosok sorsára jut…

Törvénytisztelő polgár (Law Abiding Citizen, 2009)

Szerinted melyik a legjobb thriller a filmvilágban? Oszd meg velünk kommentben vagy hozzászólásban a Filmezzünk.hu Facebook oldalán!

(Thriller történetek forrása ITT és ITT)

//batigoool//

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · ·