FILMEZZUNK.HU
20 aljas és kegyetlenül jó főszerep … azaz akiket imádtunk utálni! (2020) I.rész.

20 aljas és kegyetlenül jó főszerep … azaz akiket imádtunk utálni! (2020) I.rész.

5413

(5) Joker és Batman filmek – NICHOLSON-LEDGER-PHOENIX azaz: Joker – Arthur Fleck (1989-2019)

Testvérei szerint nem a Joker szerepe okozta Heath Ledger halálát

Köztudott hogy az egyik leghálásabb szerep a Joker szerep, ha a velejéig romlott alakításokat nézzük. Megvan a mélysége és könnyedén lehet benne kiteljesedni, vagy formálni ahogy épp tetszik. Na persze szükséges egy jó játékos is a játékhoz, ez kétségtelen. Mindegyik Joker attól a legérdekesebb hogy az actor képes egy olyan irányba vinni a történetet amiért épp a legjobban szerettük…( a Jared Leto-i szerepet most hagyjuk ). Jack Nicholson maga volt a stílus, az a fajta lazaság sehol nem érhető nyomon.  Nicholson volt az első modernkori Joker, és kivételes ripacskodása jellemezte játékát a Tim Burton féle klasszikus képregényfilmben . Burton Jack nélkül sokkal felejthetőbb feldolgozást készített volna, sokat dobott a mű hangulatán. Ezután Heath Ledger mutatta meg mit is tud…

Előrángatta pszichopata lényét, ráadásul pont akkor volt a Nolan trilógiában a leggyengébb Christian Bale, amikor a legerősebb volt a nagy ellenfél…és itt nem az izomerőről beszélek, természetesen. Ő nem Gotham cityben akar főnök lenni, káoszba akarja dönteni az egész világot. Ledger karakterformálása olyan hatalmasat durrant, melyet az Akadémia is kénytelen volt elismerni, sajnálatos hogy a halála után. Joaquin Phoenix pedig tavaly megmutatta méltó erre a szerepre, hisz egy iszonyatos átalakulási folyamatot tár elénk a maga zseniális kacajával. Itt és most értjük meg miért és hogyan vált Arthur Flick Jokerré. Az átélés és a hitelesség jegyében készült a szerepére a friss Oscar-díjas Phoenix. Az elmúlt három évtizedben tehát három nagyszerű Jokerrel lettünk gazdagabbak.

(6) Cape Fear – A rettegés foka – ROBERT DE NIRO azaz: Max Cady ( 1991 )

A rettegés foka (Cape Fear, 1991)

Scorsese egy remake-vel gazdagította filmográfiáját, és bennüket is egyúttal a kilencvenes évek elején, ahol  a DeNiro alakította Max Cady egy börtönből frissen szabadult rabot alakít, mondanom sem kell  zseniálisan. Egyetlen célja hogy az ügyvédjének, -kinek kötelessége lett volna őt megfelelően védenie a bíróságon-  is ugyanúgy bűnhődnie kell az életben ahogy Ő szenvedett a rácsok mögött. Az átalakulás folyamatát most is átéljük,  a kattant életunt rab változása és cselekedetei révén megismerhetjük az igazi megromlott énjét. Játékában az a legizgalmasabb hogy a primitív bunkó stílustól kezdve a manipulációval bíró okos gazemberen át a brutális erőszak minden formájában otthonosan mozgó Cady szinte lubickol szerepében.

Tudatosan készült Robert De Niro a szerepre, hisz a kigyúrt testen kívül még az orvosával is elcsúnyította fogait, déli kiejtését tökéletesítette, ruhatárát maga válogatta, illetve hosszasan tanulmányozta a szexuális erőszak elkövetőinek lelkiállalapotát, indítékait. Sokáig nem tudtam dönteni hogy Max Cady vagy Travis Bickle a Taxisofőr legyen a listán, csak egy nüansznyi döntött. A korai Scorsese műben elhangzó mondatot azért megosztom önökkel: “ Egyszer majd jön egy nagy eső, és elmossa az összes szemetet az utcáról.”

(7) Robin Hood a tolvajok fejedelme – ALAN RICKMAN azaz: Nottingham seriffje (1991)

(7) Robin Hood a tolvajok fejedelme - ALAN RICKMAN azaz: Nottingham seriffje (1991)

Kellemes kikapcsolódásnál nem több a Kevin Costner főszereplésével készült Robin Hood-film, de Rickman képes volt arra a bravúrra, hogy mocskos szerepe miatt emlékezzünk a középszerű alkotásra. Itt és most  olyan egyedit és eredetit nyújtott, amely mindig vonzotta a tekintetet. Ahogy vérgőzősen és dühödten képes volt kielemezni mire is képes a tolvajok főnökével, – kivállya a szívét -azzal játszi könnyedséggel és véglegesen felülemelkedett a sablonos jófiú Costner alakításán, aki csak másodhegedűs lehetett Alan mögött…

Rickman amúgy nagyon is képes volt olyan stílusban eljátszani a szívtelen és utálatos karaktert, mely az életművének kiemelkedő alakításait jelenthette, és játéka komoly hatással volt az épp aktuális történetre. Ez idő tájt több olyan moziban is játszott amiben feküdt neki az érzéketlen gonosz szerep, hisz a Die Hard filmek egyik legjobbját alakította az induló 88-as részben, és méltó társa volt Bruce Willisnek, akinek az életművét jelentette a toronyházas szerep.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·