FILMEZZUNK.HU
Amíg a mozik még zárva... avagy mi mellé pattogassunk kukoricát

Amíg a mozik még zárva… avagy mi mellé pattogassunk kukoricát

1056

Amíg a mozik még zárva… avagy mi mellé pattogassunk kukoricát

Bár május 3-tól eltörölték a kijárási korlátozást, arról egyelőre nincs közelebbi hír (illetve talán június közepe lehet a dátum), hogy a mozik újra kinyitnának. A nagy stúdiók sorra halasztják még mindig a premier dátumaikat (többek között a sokat emlegetett új James Bond filmet), míg sok projekt inkább a streaming platformokra költözik (pl. Capone). Van persze olyan is, aki kitart az eredeti tervek mellett, még ebben a helyzetben is, mint Christopher Nolan, aki a hírek szerint ragaszkodik a Tenet júliusi premierdátumához, kíváncsian várjuk ebből mi lesz.

Amíg a mozik még zárva... avagy mi mellé pattogassunk kukoricát

Mi, egyszeri nézők meg addig továbbra is két dolgot tehetünk, vagy ezeket a híreket olvasva rágcsáljuk a mikro popcornt, és a fentiekkel kapcsolatban kötünk fogadásokat, vagy a napi betevő mozi/film utánpótlás után nézünk, persze ezt is lehet itthoni pattogatott kukoricával. E lehetőségünk kapcsán szedtem össze a Magyarországon elérhető online filmes szolgáltatókat, melyek között van havi előfizetési rendszerben működő, kölcsönzési lehetőséggel operáló szereplő is, vagy újdonságként egy otthoni „valódi” moziélmény, amolyan Sims stílusban. Az itt következő oldalakon kívül természetesen némely televíziós szolgáltató is biztosít online filmelérést, melyeket itt nem emelnék ki részletesebben.

Az év elején még arról ment a találgatás, hogy hogyan fog a mozi intézménye megküzdeni a gombamód szaporodó streaming szolgáltatókkal, és hogy ők, hogyan rendezik el maguk között a piacot. Az élet nagyjából meghozta erre a választ, ami reméljük azért nem a végleges felállás. A mozik bezárásával megnövekedett keresletet úgy tűnik egyelőre párhuzamosan tudják kiszolgálni e platformok. Az USA-ban előfizethető online filmbázisok közül négy érhető el hazánkban.

Netflix

A legnagyobb névvé nőtte ki magát, jelenleg a legerősebb streaming szolgáltató, mely köszönhető elsősorban hatalmas, minden érdeklődési körre kiterjedő műsorkínálatának, és az egyre jobb minőségű saját gyártású tartalmainak, melyből a sorozatok mindenképpen kiemelendőek. Emellett az sem utolsó, hogy mindezt megfizethető áron, próbahónappal biztosítja.

HBO Go

Az HBO már jó pár éve párhuzamosan működteti filmcsatornája mellett online bázisát. Egy jó ideje már nem csak a csatorna mellé, hanem önmagában is előfizethető a szolgáltatás. Előnye, hogy az HBO saját gyártású műsorai azonnal elérhetőek, ez főleg a sorozatok kedvelőinek jelent igazán pozitívumot. Filmes adatbázisa folyamatosan bővül, változik. Azok számára, akik nem mindig a legfrissebb filmeket keresik, sok csemegét tartogat.

Apple Tv+

A nemrég indult Apple TV+ üzemeltetőjét nem kell bemutatni, jelenleg 13 sorozat van a kínálatában, melyből a Jennifer Aniston főszereplésével fémjelzett The Morning Show a legnagyobb név. Az oldal hazánkban is elérhető tartalmai eredeti és angol nyelven tekinthetőek meg.

Amazon Prime Video

Az Amazon online film bázisa nem túl barátságos összegért, változékony minőségű tartalmakat biztosít, egyelőre nincs különösebb húzónév sem a kínálatában. Érdeme jelenleg, hogy Magyarországon is elérhetjük, ha akarjuk, tartalmait eredeti és angol nyelven tekinthetjük meg.

MUBI

A fesztiválfilmek, kultfilmek, és filmes csemegék kedvelőinek lehet a kedvence ez az oldal, ahol szintén havi előfizetés mellett nézhetünk filmeket eredeti és angol nyelven. Akinek felkeltette az érdeklődését, 7 nap alatt ingyenesen ki is próbálhatja az oldalt.

Nemzeti Filmintézet Filmarchívuma

Tény, hogy ha mindenre előfizetünk, szép kis havi summától szabadulhatunk meg, így üdítő az NFI ingyenessége, melynek archívumában a magyar filmtörténet klasszikusaiból válogathatunk kedvünkre.

Amíg a mozik még zárva... avagy mi mellé pattogassunk kukoricát

A havi előfizetéses megoldások mellett találunk néhány olyan oldalt is, ahol egyszeri kölcsönzési díj ellenében tekinthetjük meg a filmeket. A Google Play már régóta biztosítja ezt a lehetőséget, és filmjeit megvásárlásra (hosszútávú hozzáférésre) is elérhetővé teszi. Mostanában azonban magyar oldalak is megjelentek hasonló szolgáltatással:

Cinego

Legfrissebb ezek közül a Cinego, mely ebben a hónapban debütált és ígérete szerint a magyar művészmozik kínálatát hozza el az otthonunkba. Átnézve az ingyen és általánosan 990 Ft-ért kínált filmek listáját a Cinego valóban elsősorban a független és fesztiválfilmekre szakosodott, melyeket magyar nyelven is elérhetünk az oldalon.

Cirkofilm

Az oldal nem most kezdte a működését, de az elmúlt hónapokban bővítette a kínálatát. A Cirkofilm által forgalmazott, leginkább szintén független és fesztiválfilmek tekinthetőek meg egyszeri kölcsönzési díjért magyar nyelven is.

Madoke

A magyar dokumentumfilmek kedvelőinek nyújt kellemes kikapcsolódást ez az oldal. Egyszeri kölcsönzési díjért tekinthetők meg a filmjei.

Budapesti Távmozi

A mozik bezárásával nem csak a közönség, hanem nyilvánvalóan maguk az intézmények is megoldandó feladat elé néztek, hiszen legfőbb bevételüktől estek el. A budapesti művészmozik a bezárás után nem sokkal összefogtak, és kialakítottak egy oldalt, melyen igyekeznek egyedi élményt nyújtva kiemelkedni a streaming oldalak közül. Megalkották a virtuális moziélményt, online termekkel, jegyfoglalással és vásárlással, illetve a váró helyettesítésére chatszobákkal. A Budapest Távmozi tehát nem enged bennünket bárhol és bármikor mozizni, ugyanakkor visszahoz valamit abból az élményből, amikor egy-egy film előtt izgatottan beszélgetünk a várakozásinkról, és alig várjuk, hogy lekapcsolódjon a villany, és kezdődjék a film. Mivel a művészmozik kezdeményezéséről van szó, kínálatuk, premierjeik is ennek megfelelően alakul.

Amíg a mozik még zárva... avagy mi mellé pattogassunk kukoricát

Ha a fenti listában elvesznénk, vagy csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy egy adott tartalom hol érhető el a rengeteg lehetőség közül, akkor érdemes a JustWatch keresőjét böngészni, mely pont ezt foglalja össze, trailerekkel megtoldva. A legújabb filmek nem mindig frissülnek azonnal, de mégis jó támpontot ad az adatbázisa a megtekinthetőség szempontjából.

Ha a közeljövőben újra is nyitnak a mozik, az biztos, hogy az elmúlt hónapok mély nyomot hagytak a fogyasztási szokásokon. Sok otthonban épült ki újonnan házimozi rendszer, a streaming szolgáltatók pedig jelentős mennyiségű új előfizetővel gyarapodtak. Az elmúlt években felfutó tendencia, miszerint a streaming beköszöntével a sorozatok ki tudtak törni a TV által rájuk ruházott mellékszerepből, még inkább felerősödött, mely irány egyre inkább az otthoni tartalom-fogyasztásnak kedvez. Hogy mi lesz a filmszínházak sorsa, hogyan és mikor tér vissza közönség, vagy vissza akar-e térni egyáltalán? Hogyan befolyásolja mindez a filmkészítés irányát, alakítja-e a műfajokat? Ez mind mind olyan kérdés, melyeket érdemes majd idővel megvizsgálni. Addig is, lapozgassuk a fenti oldalak kínálatát, és pattogassunk itthon kukoricát.

//Kéri-Keller Szilvia//

10 fantasztikus film, amit még sosem láttál, pedig kellett volna

 


Article Tags: · · · · · · · · · · · ·