FILMEZZUNK.HU
A 20 legjobb sportfilm, amit egyszer az életben látnod kell

A 20 legjobb sportfilm, amit egyszer az életben látnod kell

28847

15. Góóól! (Goal!, 2005)

Santiagónak (Kuno Becker), a szegény mexikói bevándorlónak minden vágya, hogy híres focista legyen. A tehetséges fiút hamarosan szerződtetik a rendkívül népszerű angol klubhoz, a Newcastle Unitedhoz. Santiagónak az új csapatában be kell bizonyítania, hogy megállja a helyét, csakhogy a riválisok között ez nem is olyan könnyű. Egy igazi, motiváló focis film, mely azóta meg sem állt a harmadik részig, a világbajnokságig.

Góóól! (Goal!, 2005)

Egy sportfilm, amely minden idők legnépszerűbb sportjáról, a labdarúgásról szól. Nem világhírű színészek játszanak benne, mégis valósághűen ábrázolják egy fiatal, szegény srác mélyről való felemelkedését. Sokaknak inspiráló lehet a történet. Világszerte nagy sikere volt a produkciónak, amelyből további két részt is készítettek az alkotók.

14. Dühöngő bika (Raging Bull, 1980)

Jake La Motta (Robert De Niro) egy nagyon nehéz természetű ember, halálosan féltékeny, hirtelen haragú, és a keze is könnyen eljár, ráadásul tudja is, hogy hova üssön, mert profi ökölvívó. A ringben is veszélyes, kegyetlen harcmodorával hamar kivívja magának a “Dühöngő Bika” becenevet. A sikeres küzdelmeket azonban egyre nagyobb kudarcok, vereségek és csalódások követik, amelyek morális és anyagi züllésbe taszítják az egykor híres sportolót.

Dühöngő bika (Raging Bull, 1980)

Az 1998-as évben az Amerikai Filmintézet összeállított egy listát, amely tartalmazza a filmtörténet 100 legjobb amerikai alkotót. 2007-ben, 10 év elteltével felülvizsgálgat a gyűjteményt, ismét megválasztott a legjobbakat. Jelen film a 4. helyen áll a listában. Amikor az igazi Jake LaMotta megnézte a filmet, akkor döbbent rá saját bevallása szerint, hogy milyen szörnyű személyiség is volt. Furdalta a bűntudat, ezért megkérdezte feleségét, Vicki LaMottát, hogy “Tényleg ilyen voltam, amilyen a filmen?”. Vicki erre azt válaszolta: “Sokkal rosszabb.” Robert De Niro, akit játékáért Oscarral jutalmaztak, 20 kilót hízott a film forgatása közben, hogy hűen visszaadja az általa alakított karakter változásait.

13. Csontdaráló (The Longest Yard, 2005)

Paul Crewe, az első ligás profi amerikai futballista, remek hátvéd-irányító sittre kerül, persze abba a börtönbe, ahol az őrökből kiváló – és hegyomlásszerű – focicsapat verbuválódott össze. A szikár és kellően aljas börtönigazgató ráveszi Crewe-t, hogy az elítéltekből toborozzon teamet, gyakorló bokszzsák jelleggel. A rabok kezdetben nehezen állnak kötélnek, Crewe és segítői azzal motiválják őket, hogy a pályán legálisan elégtételt vehetnek az őrökön…

Csontdaráló (2005)

Adam Sandler egy megosztó színész, vannak, akik kedvencként tartják számon, sokan viszont ki nem állhatják a filmjeit. Számomra az első élmény vele kapcsolatban a Csontdaráló volt, ami beette a szívembe magát, így azóta nem is tudom nem szeretni Sandlert. A rengeteg motiváló jelenet mellett a humor faktor sem elhanyagolható!

12. Menekülés a győzelembe (Victory, 1981)

A németek 1943-ban szövetséges hadifoglyokat propagandacélzattal futballmeccsre kényszerítenek egy német csapat ellen. A foglyok a félidőben akarnak megszökni a francia ellenállók segítségével. De 1:4 a mérkőzés állása, ezért úgy döntenek, hogy végigjátsszák a meccset. 4:4-es döntetlen állásnál tudnak elmenekülni, amikor a közönség megrohamozza a játékteret.

Menekülés a győzelembe (Victory, 1981)

Pelé, a brazil futball legenda, a labdarúgás történelmének egyik, ha nem a legkiemelkedőbb alakja (Puskás mellett), több filmben is szerepelt, de ebben nyújtotta a legemlékezetesebbet Sylvester Stallone mellett. Sly-t a híres Gordon Banks készítette fel a filmre. Kezdetben nem nagyon hallgatott rá, mert nem érezte fontosnak. Az első forgatási napon kificamodott a válla, és eltört a bordája. 10 millióból forgatták a filmet és 27 millió zöldhasút kaszált.

11. A leggyorsabb Indián (The World’s Fastest Indian, 2005)

Burt Munro (Anthony Hopkins) egy isten háta mögötti kisvárosban él valahol Új-Zélandon az 1960-as években. Az idős férfi különcségével kitűnik környezetéből, és bár szomszédjai nehezen viselik el szokatlan életmódját, mégis szeretet veszi körül. Egész életét a motorja tökéletesítésének szenteli, és amikor úgy érzi, hogy elkészült vele, nekivág a nagy útnak. Munrót különös és nyílt természete, fanatikusságában is tiszta vágyai átsegítik a nehézségeken; bármerre visz az útja, mindig nyomot hagy maga után azokban az emberekben, akikkel kapcsolatba került.

A leggyorsabb Indian 2005

Lélekfelemelő, motiváló alkotás. Bár nem egy tipikus sportfilm, mégis minden sport kedvelőnek ott van a kedvenc filmjei között. Anthony Hopkins színészi játékát élmény nézni!

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·