FILMEZZUNK.HU
A 20 legjobb sportfilm, amit egyszer az életben látnod kell

A 20 legjobb sportfilm, amit egyszer az életben látnod kell

28848

5. Emlékezz a Titánokra! (Remember the Titans, 2000)

1971-ben a virginiai Alexandria városában épp csak megkezdődött a faji elkülönítés felszámolása. Két iskola összevonása, majd egy új, színes bőrű futballedző, Herman Boone (Denzel Washington) kinevezése után a feszültségek egyre fokozódnak. A fehérekből álló Titánok nevű csapat tagjai nehezen fogadják el Boone vezetését, ám hamarosan felismerik, hogy a gyűlölködés felesleges, és a legnagyobb erő az összefogásban rejlik. A bajnokságban való sikeres szerepléshez a Titánok csapatának egységre van szüksége!

Emlékezz a Titánokra! (Remember the Titans, 2000)

A film megtörtént eset alapján készült. Egyik kedvenc színészem, Denzel Washington zseniálisan alakítja a keménykezű, ám nagy szívvel rendelkező edzőt. A produkció nem csak a sportról, hanem az emberi méltóság fontosságáról is mély üzenetet hordoz magában. Napjaink egyik legfelkapottabb sztárját, Ryan Gosling-ot is ez a produkció indította el sikeres színészi pályáján. Mindenkinek javasolt, garantáltan nem fogsz a nézése közben elaludni!

4. A remény bajnoka (Cinderella Man, 2005)

A harmincas években, a nagy gazdasági világválság idején egy bokszoló, James J. Braddock (Russell Crowe) – akinek karrierje egy sérülés miatt véget ért – elvállal egy meccset, amelyben esélytelen. James győztesen kerül ki az összecsapásból. Karrierje újra beindul, ám közeleg a nagy ellenfél, a nehézsúlyú világbajnok, Max Baer (Craig Bierko), aki már két ember halálát okozta a ringben.

A remény bajnoka (Cinderella Man, 2005)

A filmben Braddock ellenfeleit valódi profi bokszolók játszották, akiknek meghagyták, hogy a lehető legközelebb fejezzék be az ütéseket a színész testéhez, ám sok esetben nem tudták megállítani a mozdulatot, így okozva kisebb sérülést Russell Crowenak. A színész többszöri megsérülése miatt a film készítése két hónapot csúszott, ám nem bánjuk, mert az alkotás fantasztikusra sikeredett, több Oscar-jelölést is begyűjtve.

3. Senna (2010)

Senna 1984-ben tehetséges kezdőként robbant be Forma 1 világába, ahol 10 éven keresztül, egészen az 1994-ben történt tragikus balesetig igazi sztárja volt a versenysorozatnak. A film bemutatja Senna egész életét betöltő testi-lelki küzdelmét, amit azért vívott, hogy tökéletes pilótává válhasson.

Senna minden idők legjobb Forma 1-es versenyzője. Igaz, hogy dokumentumfilm, ám aki megnézi az biztosan meg fogja érteni, hogy miért is ez a sportfilm van toplistánk első harmadik helyén. Ha szereted az autós sportokat, ha nem, sőt ha szereted egyáltalán a sportot, ha nem ez az alkotás olyannyira le fog kötni, hogy napokig a hatása alá tudsz kerülni. Mindenképpen, mindenkinek ajánlott a megnézése!

2. A szív bajnokai (The Blind Side, 2009)

Michael Oher (Quinton Aaron) élete nem könnyű. Nem elég, hogy fekete bőrű, ráadásul alul iskolázott, nagydarab srác, szegény és hajléktalan, az anyja drogfüggő, az apját meggyilkolták. Felfigyel rá egy fehér, jómódú házaspár (Sandra Bullock és Tim McGraw), akik úgy vélik, jó amerikaifoci-játékos lehet belőle, így kikerül a gettóból. Michael nevelőszülei saját fiukként nevelik őt, s mivel tényleg tehetséges, gondosan egyengetik sportkarrierjét. Michael, termete ellenére, gyors és szívós, ezért hamar a főiskolai bajnokság igen kiváló védőjátékosává válik.

Az általunk felállított sportfilmek húszas listájának ezüstérmese A szív bajnokai. Az amerikai focit illetően talán a legaktuálisabb produkció, hiszen annak a Michael Oher-nek az életét dolgozza fel a film, aki a legutóbbi Super Bowlban, azaz fociliga nagy döntőjében próbálta megakadályozni Peyton Manning csapatát. A játékos filmbéli nevelőanyját Sandra Bullock testesíti meg, akit alakításáért, teljesen megérdemelten Oscar és Golden Globe-díjjal is jutalmaztak.

1. Tűzszekerek (Chariots of Fire, 1981)

Két fiatal atléta útja az 1924-es párizsi olimpián elért győzelmükig. Az egyik egy gazdag angol zsidó, aki olimpiai győzelmével akarja brit mivoltát bizonyítani, a másik egy szerény körülmények között élő protestáns lelkész. Az olimpián a futóverseny vasárnapra esik, s a lelkész ezen a napon nem hajlandó versenyezni. Riválisa – megfelelő ellenfél hiányában – győz. Az egyik hétköznapon megrendezett versenyen azonban a lelkész lesz az olimpiai bajnok. Két különböző társadalmi réteg képviselőiként vetélkednek, de mindketten nagy akaraterővel küzdenek a győzelemért.

Tűzszekerek (Chariots of Fire, 1981)

Negyven éve készült a máig egyik legismertebb sportfilm, a Tűzszekerek. Hugh Hudson 1981-es filmje négy Oscar díjat is nyert mellyel nagy dicsőséget szerzett Angliának. A forgatókönyvíró egy olyan igaz történetet dolgozott fel mely Harold Abrahams és Eric Liddell nemes küzdelmét mutatja be. A remek futókat az Oscar díjat kapó zeneszerző Vangelis repíti a dicsőség felé. A Tűzszekerek egyik főüzenete, hogy mit is ér az olimpiai arany, ha megtagadjuk önmagunkat, megtapossuk a hitünket. Az igazi dicsőséget magunknak kell megtalálnunk. A célban pedig ezt nem tudjuk megszerezni csak magunkkal vinni.

Filmsztárok, akik világhírű sportolók voltak

Szerintetek melyik a valaha volt legjobb sportfilm? Ha netalántán kihagytuk listánkból a te kedvencedet, kérjük írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben!

(20 legjobb sportfilm címlapképének forrása)
(20 legjobb sportfilm történetek forrása itt és itt; érdekességek forrása)

//batigoool//

 

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·