FILMEZZUNK.HU
Liam Neeson legjobb filmjei

Liam Neeson legjobb filmjei, amiket mindenképpen látnod kell

14764

3. Michael Collins (1996)

Hétszáz éve tartott már az írek véget nem érő harca az angol uralom ellen, amikor 1916-ban kirobbant a tragikus kimenetelű Húsvéti felkelés. A vezetőket kivégezték, számtalan résztvevőt – köztük Michael Collinst és Harry Bolandot – bebörtönöztek. Szabadulásuk után Collins megszervezte a sajátos taktikával harcoló Úr Önkénteseket és hamarosan a függetlenségi mozgalom legnépszerűbb vezetője lett.

Michael Collins (1996)

Amikor a felkelés 1916 húsvét hétfőjén elindult, Collins Patrick Pearse-szel és másokkal együtt dublini főpostahivatal elfoglalásában vett részt. Katonai értelemben a felkelés, ahogy sokan számítottak rá, csúfos kudarcba fulladt. Sokan mégis ünnepelték a felkelés tényét, azzal érvelve, hogy a véráldozat még több embert térít meg a függetlenség ügye számára. Michael Collins megformálásáért újfent Golden Globe-ra jelölték Liam Neeson-t.

2. Elrabolva (Taken)

Bryan Mills, a titkosszolgálat egyik legjobb ügynöke már visszavonult, mert a lánya, Kim közelében akart lenni, aki anyjával és tehetős mostohaapjával Kaliforniában él. Kim barátnőjével, Amandával Párizsba utazik, ami Bryannek ugyan nem tetszik, de beleegyezését adja. A kirándulás azonban nem várt fordulatot vesz, a lányt elrabolják, Bryan pedig minden tapasztalatát bevetve elindul, hogy leszámoljon a Kim fogva tartóival.

A filmben Bryan Mills (Liam Neeson) 35 embert öl meg, hogy kiszabadítsa a lányát. A születésnapját ünneplő színészünk egy korábbi SAS (Special Air Service) katonától, Mick Gouldtól kapott közelharci kiképzést, és ő tanította meg arra is, hogyan bánjon a fegyverekkel.

1. Schindler listája (Schindler’s List, 1993)

A második világháború elején kerül a megszállt Lengyelországba Oscar Schindler. Kiváló kapcsolatai révén gyárat szerez, és a háborús megrendeléseknek köszönhetően meggazdagszik. Könyvelője, Itzhak Stern rábeszéli, hogy foglalkoztasson üldözötteket, akiknek így megmentheti az életét. Gyára, az Emalia a zsidók utolsó menedéke lesz. 1944-ben a nácik jóformán mindenkit gázkamrába küldenek. Csak az nem hal meg, akinek a neve szerepel Schindler listáján.

Maga a film hét Oscar-díjat is nyert, ám sajnos Liam nem tudta arany szobrocskára váltani a jelölését, pedig megérdemelte volna. Az alkotás alapjául szolgáló Thomas Keneally regény címe Schindler bárkája volt. A Schindler listája a mai napig a valaha készült legdrágább fekete-fehér produkció. Az eredeti listát a Schindler alkalmazásában álló zsidókról 1999-ben találták meg Schindler hildesheimi lakásának padlásán egy bőröndben, egyéb kéziratokkal együtt. A rendező, Steven Spielberg nem kapott fizetést a filmért. A munkadíjat azért utasította vissza, mert azt “véres pénznek” tartotta.

Harrison Ford 10 legjobb filmje, amit vétek lenne kihagyni

(Címlapkép forrása; Történetek forrása itt és itt; Érdekességek forrása itt és itt)

//iceman//

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · ·