FILMEZZUNK.HU
Park Chan-wook 8 legjobb filmje

Park Chan-wook 8 legjobb filmje

2470

Park Chan-wook 8 legjobb filmje

Az ezredforduló környékére datálható koreai új hullám egyik legjelentősebb rendezőjeként írta magát a köztudatba Park Chan-wook, akinek 2003-ban elkészült filmje játszotta talán a legnagyobb szerepet a dél-koreai mozi nemzetközi hírnevében és nyerte el a „Tarantinónál is Tarantinósabb” jelzőt. Filmjeiben foglalkozott az Észak- és Dél-Koreát övező viszonyokkal, valamint a horror műfaja is vonzotta, azonban a nyugati kultúrkör leginkább Bosszú-trilógiájáról ismeri, lássuk hát legjobb 8 filmjét.

8: Vonzások

India apja váratlan elvesztése miatt gyászol, amikor hirtelen feltűnik eddig nem ismert és látott nagybátyja, Charlie, aki hozzájuk költözik és folyamatos konfliktushelyzetet alakít ki a házban. A szimbolikus, horror-elemekkel tarkított, különleges atmoszférájú történet India közelállója elvesztésének feldolgozását szemlélteti, ahogyan próbál visszatalálni apja örökségéhez és próbálja azt újraéleszteni önmagában.

Tíz film az elmúlt évekből, melyeknek különleges hangulata van

7: Cyborg vagyok, amúgy minden oké

Egy lány cyborgnak gondolja magát, ami miatt elmegyógyintézetbe zárják. Mivel gépekkel próbál kommunikálni és elemekkel tölti magát, ezért egészségügyi gondjai támadnak, amiből szerelme próbálja kihúzni. Ez a film a XXI. századi ember technológiai fejlődés okozta problémáit jeleníti meg és szemlélteti az organikus működés jelentőségét a mechanikussá válás példázatával.

Park Chan-wook 8 legjobb filmje

6: Szomjúság

Egy koreai pap önként jelentkezik, hogy kísérletezzenek rajta az új vírus legyőzése érdekében és amibe rengetegen haltak már bele, ő túléli. Az életéért azonban fizetnie kell, ugyanis vámpír lesz belőle, így kénytelen lesz felhagyni korábbi életével, mert testi és lelki változásai elnyomják a szellemi változásért végrehajtott önmegtartóztatás igényét. Az elfojtott szexualitás hatalmas erővel tör felszínre, amely – egy egyéni drámát megelőlegezve – borzasztó cselekedetek láncolatát indítja el.

Park Chan-wook 8 legjobb filmje

5: Demilitarizált övezet: JSA

A demilitarizált övezet a két Korea közti háború 1953-as fegyverszünetét követően jött létre, két oldalról fogják közre az északiak és a déliek, viszont a fegyverszünet ellenére folyamatos a feszültség, ugyanis a legkisebb hiba is háborút robbanthat ki. Megtörténik egy olyan incidens, ami után két észak-koreai katonát találnak holtan, majd a helyzet megoldására külföldieket hívnak segítségül az objektivitás érdekében. Park Chan-wook filmje a nyomozás során, az események feltárásával mutatja be az igazi, felszín alatt rejlő Koreát és számol le az „Északi vagy déli?” kérdéssel, megfogalmazva ezzel egy kulturális békeszerződést egy történelmi dráma keretein belül.

Park Chan-wook 8 legjobb filmje

4: A bosszú asszonya

A 13 börtönben töltött év után egy nő visszaszerzi elvett gyermekét és bosszút esküszik, ugyanis nem rabolt el és ölt meg egy 6 éves gyermeket, ahogy azzal megvádolták. A Bosszú-trilógia utolsó eleme szól legkevésbé a bosszúról, többnyire inkább az anyaságról és a szülői szeretetről mesél, miközben az anyja nélkül felnőtt kislány életútjába is betekintést nyerhetünk.

Park Chan-wook 8 legjobb filmje

Oldalak: 1 2


Article Tags: · · · · · · · ·