FILMEZZUNK.HU
Alfred Hitchcock legjobb filmjei

A 10 legjobb Alfred Hitchcock által rendezett film

22210

3. Szédülés (Vertigo, 1958)

John Ferguson rendőr volt San Fransisco városában egészen addig, amíg tériszonya miatt ki nem lépett a kötelékből. Most magánnyomozóként dolgozik, és épp egy gyönyörű szőke nőt kell követnie, akibe csakhamar bele is szeret. Madeleine (Kim Novak) megszállotja annak az elképzelésnek, hogy ő egy öngyilkos nőnek a reinkarnációja. John, amint erre rájön, próbál közeledni Madeleine felé, de a nő leveti magát egy toronyból. John teljesen összeomlik, mert megint a tériszonya miatt vallott kudarcot. Az elmegyógyintézetből kikerülve a férfi összetalálkozik Madeleine tökéletes hasonmásával, csak annyi a különbség, hogy ez a nő nem szőke, hanem barna hajú.

Szédülés (Vertigo, 1958)

Tudtad, hogy…?

… Alfred Hitchcock James Stewart-ot hibáztatta a film anyagi vesztesége miatt? Szerinte már túl öreg volt ehhez a szerephez, úgy összevesztek, hogy ez a film volt az utolsó közös munkájuk.

2. Madarak (The Birds, 1963)

A természet erőit nem lehet visszafogni. Ezt a gazdag, fiatal lány, Melanie (Tippi Hedren) is megtapasztalja, mikor egy ismerőse, Mitch Brenner (Rod Taylor) után kutatva ellátogat Bodega Baybe. A kisvárosban különös incidensek sokasága történik. A madarak egyre-másra támadnak meg járókelőket, gyerekeket. Hamarosan világossá válik, a látszólag ártalmatlan teremtmények vérre szomjaznak.

Madarak (The Birds, 1963)

Tudtad, hogy…?

… ebben a filmben is cameozik Alfred Hitchcock? A film elején ő az az ember, aki két kutyát sétáltat ki a kisállat kereskedésből. Az ebek a rendező saját háziállatai voltak.

1. Psycho (1960)

Marion Crane, a titkárnő ellop 40 ezer dollárt főnökétől, majd új autót vesz, és egy motelben húzza meg magát. Együtt vacsoráznak a szelíd, de furcsa tulajjal, Norman Bates-szel. A titkárnő visszavonul szobájába, de zuhanyzás közben gyilkosság áldozata lesz: egy öreg nőnek tűnő gyilkos halálra késeli. A főnök eközben megbíz egy magánnyomozót, hogy találja meg a lányt és a pénzt. A lány húga, Lila, és Marion barátja szintén keresni kezdik. Sikerül vajon felfedniük a skizofrén gyilkos kilétét, aki halott édesanyja ruháiban csap le áldozataira?

Psycho (1960)

Tudtad, hogy…?

… a Psychóért jelölték ötödjére és egyben utoljára Alfred Hitchcockot a Legjobb rendező Oscar-díjára? A díjat egyszer sem kapta meg, s “csak” az Irving G. Thalberg-emlékdíjat vehette át 1968-ban.

Emlékszel rá? Így néz ki napjainkban a legendás akciósztár, Mark Dacascos

Ha nem értesz egyet a listával, esetleg kihagytuk a kedvenc darabodat tőle, írd meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben.

(Történetek és érdekességek forrása: MAFAB)

//spencer//

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · ·