FILMEZZUNK.HU
10 igazságtalanul alulértékelt film, melyek méltánytalan sorsra jutottak

10 igazságtalanul alulértékelt film, melyek méltánytalan sorsra jutottak

8181

8. KASSZANDRA ÁLMA (Cassandra’s Dream, 2007), Imdb: 6,7/10

Költségvetés: 13 millió $ – Világviszonylatban 22,6 millió $ termelt

Filmek, melyek méltánytalan sorsra jutottak, avagy 20 igazságtalanul alulértékelt alkotás - I. rész.

Nálam a Match Pointtal vetekszik a remek történetmesélős Woody Allen-mozi, a Kasszandra álma. A trió (Farell-McCregor-Wilkinson) nagyon sokat dob az amúgy kiszámítható mesére, a rendező kézjegyeit most kevésbé éreztem láthatónak, ezért is esett erre a filmre a választásom. A klasszikus, tipikus, romantikus vígjátékai mellett ez a bűnügyi-pszichodráma talált be leginkább, és megmutatta, Allen mennyire ért ehhez a műfajhoz is!, hisz szerkesztésében a legerősebb a mostani műve. A korunk szánalmas emberének tükröt mutató, pénzmániás, lelkiismeretfurdalás-mentes, kicsit beteg családképet ragyogóan ábrázoló film lett a Kasszandra álma. Azért is szerettem meg, mert nem a szokványos oldalát fejtette ki Allen, hanem képes volt egy remek távolugrással önmagát megmutatni a bűn és a bűnhődési oldalak remek kifejezésével.

9. CSENDES TERROR (Pacific Heights, 1985), Imdb: 6,4/10

Költségvetés: 18 millió $ – Világviszonylatban 45 millió $ termelt

Filmek, melyek méltánytalan sorsra jutottak, avagy 20 igazságtalanul alulértékelt alkotás - I. rész.

Komótosan és lassan építkező, jó karakterfejlődéssel ellátott kis filmecske ez a harmic évvel ezelőtt bemutatott darab. Az elején jól ráeszmélünk arra, hogy Michael Keaton egy szörnyeteget rejtő vadállatot alakít, és meggyőző stílusával, ragyogó játékával lemossa a Griffith-Modine kettőst. Szinte hipnotikuan mozgatja az albérlő Keaton a főbérlőket, és a rémálomszerűen történő, szép ívet bemutató cselekmények közepette nem értjük, hogy a korának kiemelkedő, de a mélybe süppedt Schlesinger film hogyan kerülhetett ennyire az eltűnt filmek csapatába. A két Batman közt bemutatott “albérlőszerepben” mutatta meg és csillogtatta meg igazán színészi kvalitásait Keaton, mely bebizonyította karrierje derekán, hogy nagyszerű actorral lesz még dolga a filmtörténelemnek. (pl.: Birdman)

10. DURR, DURR ÉS CSÓK (Kiss Kiss Bang Bang, 2005), Imdb: 7/10

Költségvetés:15 millió $ – Világviszonylatban 15,7 millió $ termelt.

Durr, durr és csók 2005

A forgatókönyvre erősen épülő, igazán eredeti, de totál mellékvágányon futott alkotás a Durr, Durr és csók, mely azért kellemes, mert nem szabad komolyan venni. Az elbeszélési stílusa nálam a fő ok, amiért a listámra került, és tulajdonképp kevés olyan krimi-vígjáték vegyítés létezik, mely mindkét oldalt kielégíti. Tökéletes elegy lett Shane Black munkája. Kár, hogy épphogy visszahozta a költségvetés összegét, ennél azért sokkal többre érdemes. A nyolcvanas évek buddy-movie feelingje cseng vissza a látottakban, kellemes, nosztalgikus emlékeket idéz vissza a dialógusok nagy része, főleg a film első felében. A narratív kiszólások a nézővel egy furcsa kapcsolatot ápolnak, melyre kevés jó példát lehet találni, ez külön pozitívuma az alkotásnak. Sajnálatos, hogy egy ilyen egyedi stílusú és meglátású rendező ritkán csinál filmet, nagy szükség volna az ehhez hasonlókra.

Írta, összeállította: Kovács Ferenc # Bruce

20 aljas és kegyetlenül jó főszerep … azaz akiket imádtunk utálni! (2020) I.rész.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · ·