FILMEZZUNK.HU
A 15 legjobb kalandfilm, amit vétek lenne kihagyni

A 15 legjobb kalandfilm, amit vétek lenne kihagyni

2068

8. Számkivetett (Cast Away, 2000)

Chuck Noland (Tom Hanks) sikeres menedzser a Fed Ex szállítási vállalatnál,  épp az ünnepek előtti utolsó szállítmányt kíséri, amikor a repülője lezuhan.  A szerencsétlenség valahol Malajzia szigetvilágában éri. Egyedüli túlélőként kell helyt állnia a vadonban, meg kell tanulnia fedelet építeni a feje fölé, élelmet szerezni, dacolni a természeti erőkkel és saját félelmeivel is. Idővel a hatóságok és szerettei is feladják keresését. Chuck mindent elkövet, hogy életben maradjon, sőt lépésről lépésre megtervezi menekülését . Négy év munkájával épít egy tutajt és nagy nehezen kijut az óceánra. Eszméletlenül hánykolódva egy ócenánjáró hajó talál rá. Visszatérése mindenkit megdöbbent, neki pedig újra meg kell találnia a helyét a világban. Modern Robinson történet.

Számkivetett (2000)

Tom Hanks zseniális játéka Golden Globe-díjat ért. 2000-ben a 3. legtöbb bevételt hozó film volt. Feltehetően azért lett Wilson márkájú a kiválasztott labda, mert a “Wilson Sporting Goods” sportszereket forgalmazó cég a film bemutatásának idején dobta piacra új termékét.

7. Hidalgo – A tűz óceánja (Hidalgo, 2004)

Frank T. Hopkins (Viggo Mortensen), a hajdani cowboy annak idején maga volt a két lábon járó legenda, mára azonban a férfi (és kedves lova, a Hidalgo nevű musztáng) napja leáldozott. Hazájuk számkivetettjeiként mindkettejüknek bizonyítania kell, amikor Hopkinst – első amerikaiként – meghívják az arábiai sivatag lélekölő terepén megrendezendő “A tűz óceánja” elnevezésű 3.000 mérföldes túlélési versenyre. Minden induló a győzelmet vágyja, ezért a verseny több lesz, mint a büszkeség és becsület próbája; a versenyzők a túlélésért küzdenek, amikor kihívják maguk ellen a sorsot.

Hidalgo - A tűz óceánja (Hidalgo, 2004)

A forgatás végén Viggo Mortensen megvette T.J. -t ugyanis ő és a mén nagyon megszerették egymást. A versenyben szereplő “arab telivér” lovakat valójában nem is telivér lovak játszották hanem berber vagy arab-berber lovak. Viszont al Hattalt és Kanria-t tiszta vérű arab telivér játszotta.

6. Az Ezüst-tó kincse (1962, Der Schatz im Silbersee)

Egy tolvajbanda elrabolja az Ezüst-tó kincséhez vezető út térképét a jogos tulajdonosától. Winnettou és Old Shatterhand pedig összefognak, hogy visszaszerezzék a leírást és eljussanak a barlanghoz. “A Sziklás-hegység déli nyúlványai közt van egy szinte megközelíthetetlen tó, melynek nevét sokan hallották, de színét vajmi kevesen látták. Ezüst-tónak nevezték már azok a népek is, akik az indiánok előtt éltek ott. A tó környéke ásványokban gazdag.”

Az Ezüst-tó kincse (1962, Der Schatz im Silbersee)

5. Lovagregény (A Knight’s Tale, 2001)

William Thatcher (Heath Ledger) egyetlen álma, hogy a lovagi tornák bajnoka lehessen a középkori viadalokon. Csak egy baj van, Thatcher nem lovag, hanem egyszerű alacsony származású fegyverhordozó. Egy nap azonban lehetősége nyílik megmérkőzni valódi küzdelemben, és rájön, ez az élet való neki, még akkor is, ha ehhez hazudnia kell magáról egyet s mást. Bajtársaival nekivág a nagy kalandnak, ahol nem csak a diadalra, de a szerelemre és halálos ellenségekre is rátalál.

Lovagregény (2001)

Mikor Chaucer először mutatja be Sir Ulrichot a közönségnek, elsőre azért marad el az éljenzés, mert a cseh statiszták nem értették, mit mond Paul Bettany. Heath Ledger véletlenül kiütötte a rendező Brian Helgeland egyik fogát egy seprűnyéllel, mikor a lovagi tornát próbálták szemléltetni. Az első lovagi párbaj jelenetének felvételekor Heath Ledger dublőre balesetet szenvedett. Az ellenfél lándzsája megcsúszott, és fejbe találta a dublőrt, aki eszméletlenül zuhant a földre. Végül az egész felvételt felhasználták.

4. A Karib-tenger kalózai – A Fekete Gyöngy átka (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, 2003)

A jólelkű kovácsfiú, Will Turner (Orlando Bloom) elvei ellenére szövetkezik a Jack Sparrow (Johnny Depp) vezette kalózokkal, hogy megmentse gyermekkori szerelmét, Elizabeth Swant (Keira Knightley) a rettegett Barbossa kapitány  (Geoffrey Rush) elátkozott kalózhajójáról. A kovácsinasból lett tengerész génjeiben benne van a kalózkodás és kaland, azonban újdonsült barátjának nem csupán a lány visszaszerzésén jár az esze, hanem hajóját, a Fekete Gyöngyöt is meg akarja kaparintani, veszélybe sodorva ezzel a küldetést.

A Karib-tenger kalózai - A Fekete Gyöngy átka 2003

Eredetileg csak A Karib-tenger kalózai volt a kalandfilm címe, de a készítők bízva a folytatásban kiegészítették azt. A Karib-tenger kalózai címet maga Johnny Depp találta ki, még 2009-ben, a Disney D23 Expoján. Végül olyan nagy sikernek örvendett a kalózos kalandfilm, hogy a Disney a Pirates of the Caribbean attrakcióját mind Disneylandben, mind pedig Disney Worldben lezáratta, hogy felújítsák. Disneylandben 2006. június 26-án, Disney Worldben pedig a második rész mozis bemutatásának napján, július 7-én nyílt meg a felújított látványosság. Johnny Depp már azelőtt beleegyezett a szereplésbe, hogy akár egy sort is leírtak volna a forgatókönyvből.

3. Kutyahideg (Eight Below, 2006)

Tudósok és felfedezők kis csoportja a Déli-sarkvidéken végez kutatómunkát. A tél beköszönte előtt expedícióra indul a térképész Cooper (Jason Biggs) és a geológus Davis (Bruce Greenwood). Vezetőjük és a nyolc szánhúzó kutya irányítója Jerry (Paul Walker). Az út során a csapat egyik tagja balesetet szenved. Még éppen idejében érnek vissza a táborba ahhoz, hogy a közelgő vihar elől repülővel evakuálni tudják őket. A nyolc kutyát azonban kénytelenek magukra hagyni. Jerry megfogadja, hogy az első adandó alkalommal visszajön értük. Arra senki sem számít, hogy az évszázad vihara tör ki az Antarktiszon. A film megtörtént esetet dolgoz fel.

Kutyahideg 2006

A kutyás kalandfilm igaz történet alapján készült.

2. A nemzet aranya (National Treasure, 2004)

Benjamin Franklin Gates (Nicolas Cage) archeológus, akinek családja hét nemzedéken át keresett egy különös kincset. Gates is a titkos legenda igazolására teszi fel életét, mely szerint George Washington, Thomas Jefferson és Benjamin Franklin az Amerika Függetlenségi háború során egy nagy aranytartalékot rejtett el vésztartalék gyanánt. De hogyan lehet a nyomára bukkanni? Az Alkotmány és a Függetlenségi Nyilatkozat sorai közt rejlenek a kincskereső térkép utalásai. Gates nekiveselkedik a kód feltörésének, csakhogy mások is szemet vetettek az aranyra.

A nemzet aranya (National Treasure, 2004)

Ben, Patrick és John Gates, a kalandfilm szereplői mind az alapítóatyákról kapták nevüket (Benjamin Franklin, Patrick Henry és John Adams). Abigail Chase neve pedig Abigail Adams és Samuel Chase neveiből lett összevonva. Soha korábban nem forgathatott filmes stáb a philadelphiai Függetlenségi Csarnokban. A jófiúk Google, a rosszfiúk Yahoo keresőt használnak a filmben.

1. Az elveszett frigyláda fosztogatói (Raiders of the Lost Ark, 1981)

Indiana Jones (Harrison Ford) egy nem mindennapi régész, igazi kalandor, aki semmilyen veszélytől nem riad vissza. Egy perui dzsungelben épp egy csapdákkal teli épületben igyekszik megszerezni egy műkincset, azonban  elveszti azt, amely így fő riválisa, Belloq (Paul Freeman) kezében landol. Ezt követően az amerikai titkosszolgálat megbízásából egy egyiptomi ásatás felé veszi az irányt, hogy még a nácik előtt megtalálja az Ószövetségből ismert frigyládát. Azonban nem lesz könnyű dolga, ugyanis a gátlástalan Belloq is a láda megszerzésén munkálkodik.

Indiana Jones: Az elveszett frigyláda fosztogatói (Raiders of the Lost Ark, 1981)

Az Empire magazin szerint ez a valaha készült második legjobb mozifilm. Spielberg minden jelenetnek felvetette a kamerapróbáját is, nem tudva melyik improvizáció sikerül a legjobban. A felvételekből hetente egyszer filmvetítéssel egybekötött bulit rendezett az egész stábnak. Harrison Fordnak a legördülő sziklatömböt a vérbeli kalandfilm elején le kell előznie, amit a forgatás folyamán meg is tett, mivel a jelenet több állásból lett leforgatva, kénytelen volt tízszer megismételni a mutatványt.

Emlékszel még Jackie Chan társára a Csúcsformában filmekből? A színész így néz ki napjainkban!

A toplista természetesen ezúttal is saját véleményen alapszik! Kérünk ha kedvenc kalandfilmed nem szerepel listánkon ne sértődj meg, hanem cikkünk alatt hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben oszd meg velünk a címét.

(Címlapkép forrása; Érdekességek forrása; Történetek forrása itt és itt)

//milos//

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · ·