FILMEZZUNK.HU
A valaha volt 20 legjobb háborús film az IMDB szerint

A valaha volt 20 legjobb háborús film az IMDB szerint

67026

5. A diktátor (1940)

Tomania fantáziaországban a diktátor, Hynkel uralkodik, és szövetségesével, Bacteria uralkodójával, Napolonival előkészíti a szomszéd állam Austerlich megszállását. A zsidókat és a másként gondolkodókat Tomaniában kegyetlenül üldözik, ennek áldozata a zsidó fodrász is, aki szerelmes egy zsidó lányba, Hannah-ba mindkettejűket koncentrációs táborba hurcolják. A fodrásznak Hynkelhez való hasonlósága miat sikerül megmenekülnie. Hynkelként vonul végig Tomanián, melynek csúcspontja egy Hnykel helyett tartott beszéd. A 6 perces szónoklat védőbeszéd a tolerancia, az emberi jogok és a béke mellett.

Charlie Chaplin 8 legjobb filmje

Tudtad, hogy…?

Ez volt Charles Chaplin első teljes egészében hangos filmje. Chaplin sokáig kísérletezett azon, hogy hogyan tudná utánozni egy repülőgép hangját a filmhez. A technikusok egy nap kimentek a reptérre, és felvették a szükséges hanganyagot, rövidre zárva ezzel a problémát

4. A dicsőség ösvényei (1957)

Franciaország az I. világháborúban, 1916-ban: a törtető Mireau tábornok egyik alakulatának parancsot ad egy erős német állás megtámadására. Az akció esélytelen ugyan, de kedvezően befolyásolhatja az ő előléptetését. Dax ezredes, amint az előre látható volt, egyenesen német ágyútűzbe vezeti embereit. Amikor ezután katonáival visszavonul, Mireau 100 katonáját gyávaság vádjával halálra ítéli. Dax védelmébe veszi ugyan az embereit, de nem tudja megvédeni őket a brutális eljárással szemben. A tábornok végül enyhít ugyan a büntetés mértékén, de három katonát mégis kivégeztet. A veszélyesen sokat tudó Daxtól úgy szabadul meg, hogy visszaküldi az első frontvonalakba.

A dicsőség ösvényei (Paths of Glory, 1957)

Tudtad, hogy…?

Winston Churchill azt állította, hogy a film jól ábrázolja a lövészárkos hadviselést, és a katonai vezetőség elhamarkodott döntéseit.

3. Apokalipszis most (1979)

Willard kapitány veszélyes, titkos megbízást kap a vietnami háborúban: meg kell ölnie a dzsungelben önkényesen harcoló Kurtz ezredest és csapatát. Az ezredes ugyanis a kambodzsai dzsungelben alakította ki a saját birodalmát, amelyben magát istenként imádtatja, és kíméletlen magánháborút folytat. Willard útja felfelé a folyón, a háborús területen keresztül egyre inkább erős színekkel festett rémálomhoz hasonlít, miközben egy járőrhajó fedélzetén jut el a megbízása színhelyére, szembe kell néznie a háború borzalmaival és értelmetlenségével.

Apokalipszis most (Apocalypse Now, 1979)

Tudtad, hogy…?

Francis Ford Coppola annyira hitt a filmjében, hogy több millió dollárt fektetett bele a saját pénzéből, amikor már messze meghaladták a büdzsét. Annyira eladósodott, hogy éveken keresztül kellett bérért dolgoznia más projektekben, hogy rendezze az anyagi helyzetét.

2. Casablanca (1942)

Az apolitikus amerikai Rick kávéházat vezet Casablancában. A bár szélhámosok, szerencsejátékosok és vízumra várók találkozóhelye. Váratlanul feltűnik Rick hajdani szerelme férjével, Victor Lászlóval. László egy koncentrációs táborból megszökött ellenálló, akit a nácik keresnek. Ilsa egy évvel korábban azért hagyta el Ricket, hogy a nehéz helyzetben férje mellett legyen. A románc ismét fellobban, a nő végleg szerelmével, a cinikus Rickkel akar maradni.

Casablanca /Casablanca, 1942/

Tudtad, hogy…?

Michael Walsh 1998-ban jelentette meg regényét, címe: As Time Goes By. Ez a történet a Casablanca folytatásának tekinthető, hiszen cselekménye ott kezdődik, ahol a film befejeződik. A könyvnek köszönhetően az olvasók Rick titokzatos múltját is megismerhették. A regény egyébként végül nem lett sikeres.

1. Ryan közlegény megmentése (1998)

1944 júniusában amerikai csapatok szállnak partra Normandiában. John Miller kapitány és maroknyi csapata azt a feladatot kapják, hogy hatoljanak be az ellenséges vonalak mögé, és szabadítsák ki a csapdába esett James Ryan közlegényt. Miért kockáztassa az életét nyolc fiatal katona egyetlen bajtársáért? Egyáltalán miről is szól ez a háború?

Ryan közlegény megmentése (Saving Private Ryan, 1998)

Tudtad, hogy…?

Az Oscar-díj átadók egyik legnagyobb meglepetése volt, hogy az elnyert Golden Globe után a film nem nyerte meg az Oscar-díjat. Helyette a Szerelmes Shakespeare lett a legjobb film 1999-es díjátadón.

Emma Heming, Bruce Willis felesége mindent elkövet férjéért, hogy a lehető legteljesebb életet élhesse

(Történetek forrása, Érdekességek forrása)

//Iceman//

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·