FILMEZZUNK.HU
A valaha volt 20 legjobb háborús film az IMDB szerint

A valaha volt 20 legjobb háborús film az IMDB szerint

67023

15. A szakasz (1986)

A tizennyolc éves Chris egyenesen az iskolapadból kerül a távol-keleti mészárszékre. Szakaszában két tapasztalt katona körül csoportosulnak az emberek: a morálisan lezüllött Barnes őrmester és az emberi tartását megőrző Elias őrmester körül. Mindannyiuk közös célja, hogy túléljék a borzalmakat és hazatérhessenek.

Szakasz (1986, Platoon)

Tudtad, hogy…?

A színészek a forgatás megkezdése előtt a Fülöp-szigeteken egy 14 napos kemény kiképző táborban vettek részt, hogy jobban tudjanak azonosulni a szerepeikkel. Éjszakai őrségben voltak, ugyanazt az ételt ették, mint a katonák, és néha a dzsungelben kellett aludniuk.

14. A fegyvertelen katona (2016)

A II. világháborúban Okinawán szolgált az istenfélő katonai orvos, Desmond T. Doss, aki azzal tűnt ki a többiek közül, hogy nem volt hajlandó emberélet kioltására. Emiatt senki nem értette meg őt, s ezért került az orvosi alakulathoz, ahol megtette bajtársai érdekében, ami csak lehetséges volt. Ő volt az első az amerikai történelem során, aki kongresszusi érdemrendre terjesztettek fel.

A fegyvertelen katona (Hacksaw Ridge, 2016) - Kritika

Tudtad, hogy…?

Amikor Desmond T. Doss-t megkérdezték hogy hány katonát mentett meg, ő körülbelül 50-et mondott. Egy szemtanú szerint közel 100-at. Megegyeztek 75-ben.

13. A bukás – Hitler utolsó napjai (2004)

Berlin, 1945 április. Egy nép a bukására vár. A főváros utcáin kegyetlen harcok folynak. A Birodalom helyzete a Vörös Hadsereg előrenyomulásával egyre reménytelenebbé válik. A folyamatos bombázások állandó rettegésben és életveszélyben tartják a város elkeseredett lakosságát. Hitler hűséges tábornokaival és néhány hívével elsáncolta magát a vezetőségi bunkerben. Miközben az utcákon kétségbeesett jelenetek játszódnak le, Hitler a Harmadik Birodalom teljes pusztulását a bunker falai között éli át. Jóllehet Berlint már lehetetlen tartani, a Führer mégis tiltakozik a búvóhely elhagyása ellen – Albert Speer építészhez hasonlóan a színpadon akar lenni, amikor legördül a függöny.

A valaha volt 20 legjobb háborús film az IMDB szerint

Tudtad, hogy…?

A nyitójelenetben, mikor Traudl jelentkezik a titkárnői állásra, Traudl Humpsként mutatkozik be Hitlernek. A későbbiekben viszont Traudl Junge néven említik. Ennek oka, hogy az 1942-es nyitójelenet és a későbbi, 1945-ben játszódó események között Traudl férjhez ment. Bár ez a filmben nincs bemutatva, a névváltoztatást helyesen tartalmazza a film.

12. A tengeralattjáró (1981)

A II. világháborúban, az Atlanti-óceánon végzett több hetes hadműveletek után a U96 nevű tengeralattjáró hajónak át kell szelnie a Gibraltári-szorost, hogy részt vehessen a földközi-tengeri harcokban. A kísérlet kudarcot vall, a súlyosan sérült U96 visszatér a látszólag biztonságos csatornapark kikötőbe. Itt azonban egy mélyrepüléses támadásnál a hajó teljesen elpusztul, és a legénység nagy része is életét veszti.

A tengeralattjáró (Das Boot, 1981)

Tudtad, hogy…?

A 31 millió német márkába kerülő film hosszú ideig a valaha készült legdrágább német film volt. 2006-ban a Parfüm: Egy gyilkos története verte meg, amely azonban német–francia–spanyol összefogásban készült angol nyelven.

11. Jöjj és lásd! (1985)

Egy 12 éves belorusz fiú, Fljora története a német megszállás idején. A sztálingrádi vereség után visszavonuló német Waffen-SS egységek vandál módon pusztítanak el minden útjukba eső falut. Fljora a partizánokhoz menekül. Szörnyű élményeken megy keresztül, s a végén túléli a németek vérengzését. Mindezek ellenére megőrzi emberségét.

A valaha volt 20 legjobb háborús film az IMDB szerint

Tudtad, hogy…?

A Jöjj és lásd! cím idézet a Jelenések könyve 6. fejezetéből.

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·