FILMEZZUNK.HU
A 12 legemlékezetesebb suttyó szerep

A 12 legemlékezetesebb suttyó szerep

4426

A 12 legemlékezetesebb suttyó szerep

Igazán élvezettel estem neki a mostani illusztris válogatásnak, hisz imádom ezen szerepeket, azzal együtt hogy főszereplőink bizonyos tulajdonságaik kifejezetten visszataszítóak, és ellenszenvesek. Ha bunkó szerepekről beszélünk, mindenkinek Torrente a törvény két balkeze ugrik be elsőként, de azon túl, hogy ő képviseli az őssuttyók királya címet, más hasonszőrű kollégái is akadnak akik ha nem is képesek a címet elnyerni, de sokat tettek azért, hogy most velünk legyenek. Érdekes ezen szerepek, hisz nincs semmi olyan kedves tulajdonság, ami miatt szimpatizálhatnánk velük, azonban egy olyan életszemlélet jelenik meg a vásznon, melyre néha titkon mi is vágyunk. Arra gondolok, hogy belőlem például, sokszor előbújik az a gondolat, hogy de jó volna úgy élni az életet ha nem kellene gondolni a következményekre, és egyfajta ami a szívemen az a számon életfilozófiát folytathatnám.

A környezetemben is előbukkan ez a fajta illető, (a kétszínű, az egyszerű, a buta de magabiztos, a korlátolt, ill. a sz@rok bele típus…stb), igaz ezek lightosabb fajtáját képviselik a suttyóknak, inkább olyan aki szimplán csak hülyének nézi a másikat, vagy szívja az életerőd, és ennélfogva menekülnél tőle. Szóval az ignoráns embertípus sok fajtáját kell tudni kezelni az élet kemény iskolájában. Neveltetésem azonban nem teszi lehetővé hogy a szintjükre süllyedjek, és így másképp közeledek az adott szituációhoz. Nos főszereplőink is pont ilyen emberek…nem érdekli őket senki, és semmi, ha kell átgázolnak és ha érdekeik úgy kívánják, pont lesz@rják ki mit gondol róluk… Őket gyűjtöttem egy csokorba, lássuk ki menyire akasztotta ki a tahómétert…

12. Lesz ez még így se! – Melvin Udall (Jack Nicholson)

Lesz ez még így se! (As Good As It Gets, 1997)

Annyira Nicholson karaktere, azaz Melvin köré épül a film, hogy fele ennyire sem élveztük volna, ha nem ő alakítja a szókimondó, mindenkit megalázó , gazdag bunkót. A történet nem annyira erős, akkor működik igazán, amikor elemében van a főszereplőnk. A kis édes vakarcs kutyus már csak hab volt a tortán, a tehetős és életúnt Melvint, nem lehet nem szeretni. Imádja a konfliktusokat, és nem is rest kiprovokálni azokat. A mosolya eggyé vált a filmmel, ráadásul Oscar bácsi is jutalmazta nagyszerű játékát, mondani sem kell teljességgel megérdemelten. A pszichés zavarokkal küzdő Melvin, ahogy odamondja Helen Hunt-nak, “ Maga miatt akarok jobb ember lenni”, a csúcspont. Sok filmnek készítenek folytatásokat sajnáltam, hogy Melvin története kimaradt ebből.

11. Vissza a Jövőbe trilógia – Biff Tannen (Thomas F. Wilson)

12 emlékezetes suttyó szerep

Az amcsiknál szinte kötelező jelleggel rakják bele az iskolás filmekbe az ostoba zaklató és bunkó karaktert, aki hősünkkel szimpatizál a legkevésbé, aztán a végefőcímig megkapja a jól megérdemelt büntijét. Minden ilyen suttyó, a Thomas F. Wilson által játszott Bifftől lopta el a karaktert. Bob Gale forgatókönyvíró a második etapban játszó Biff kinézetét az Amerikai elnökről Donald Trumpról mintázta. A szokásos jóféle magyar szinkron, a karakterek , a különlegesen talányos cselekmény, és a zene teszi még csodásabbá a trilógiát. Az apró részletekig kidolgozott folytatások is messze a legjobbak amit valaha készítettek.

10. Hivatali Patkányok – Bill Lumberg (Gary Cole)

12 emlékezetes suttyó szerep

Teljesen megértem a monoton és agyzsibbasztó munkát végző “hősöknek” a reakcióit, akik filmünk szereplői. A szadista főnököt Bill Lumberget alakító Gary Cole akkor érzi elemében magát, ha még hétvégére is behívhatja Petert melózni, kinek fejében a “szoftwer” kissé megsérült egy rosszul sikeredett hipnózis miatt. Az évek alatt kultfilmmé vált remekművet mindenkinek ajánlom, kinek volt már “szerető” góréhoz dolga. A DVD kiadás emelte az egekbe a Hivatali Patkányokat, és lett ismert a köcsög főnök Bill Lumbergh. Egy irodai nyomtató kivégzése soha nem volt annyira brutálisan és erőszakosan megalkotva, mint itt, minden perce zseniális. Itt sok idióta karakterrel van dolgunk, nem is tudnám Bill-t kiemelni, rajta kívül még sokan retardálkodnak a történetben…

9. Karate kölyök – Johny Lawrence (William Zabka)

12 emlékezetes suttyó szerep

A klasszikus karatefilm egyértelműen a jó-rossz ellentétére épül, és ennek a piszkos oldalnak a megtestesítője Johny fiú, azaz William Zabka. Csak a győzelem ami fontos az életében, gondolja minden mást – és mindenkit- fel lehet rúgni. Naná, hogy ő nyúl először tisztességtelenül a sporthoz. Szerethetően utálatos karakter, tökéletesen illik Zabkához a szerep. A képernyőn való jelenlétében kimutatható az élet olyan felfogása, mely azt az alapvető de igaz mondást sugallja: a rossz elnyeri majd méltó bűntetését. Dicséretes, hogy Zabka e mellékszereppel képes volt azt a piciny ismertséget összehozni magának, mely vékony karrierjének így a legerősebb darabja lett.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · ·