FILMEZZUNK.HU
10 híres színész, akiktől túl korán kellett búcsút vennünk

10 híres színész, akiktől túl korán kellett búcsút vennünk

13586

(4) Brandon Lee (28 évesen halt meg)

10 híres színész, akiktől túl korán kellett búcsút vennünk

A szintén harcművész-színész Bruce Lee és a tanárnő Linda Lee Cadwell (leánykori nevén Emery) elsőszülött gyermekeként látta meg a napvilágot, húga Shannon Lee színésznő. Színészi pályafutását az 1986-os Kung-fu – A film mellékszereplőjeként kezdte, majd az 1980-as évek folyamán alacsony költségvetésű akciófilmekben játszott főszerepeket – Akit csak a bosszú éltet (1986) és Lézer misszió (1989). Az 1990-es évektől neves hollywoodi stúdiók filmjeiben is szerepeket kapott, így látható volt a Leszámolás Kis-Tokióban (1991) és a Mint a tűz (1992) című akciófilmekben.

1992-ben osztották rá Eric Draven szerepét az azonos című képregényt feldolgozó A holló című misztikus filmben, mely utolsó filmjének bizonyult. 1993. március 31-én, csupán pár nappal a forgatás befejezése előtt a huszonnyolc éves Lee halálos balesetet szenvedett az egyik jelenet felvétele közben. Egy kellékként használt lőfegyverbe beszoruló és a fegyver elsütésekor kirepülő lövedékdarab végzett vele. Lee halála után a hátralévő jeleneteket a forgatókönyv újraírásával, CGI-vel és testdublőrök segítségével forgatták le. Az egy évvel a színész halála után bemutatott A holló jegyeladási és bevételi szempontból is sikert aratott és kultuszfilmmé vált.

(5) Heath Ledger (28 évesen halt meg)

10 híres színész, akiktől túl korán kellett búcsút vennünk

Heath Ledger a Guildford Grammar School gimnáziumba járt, ahol először szerepelt színpadon, Pán Péter szerepében, 10 évesen. 16 évesen döntött úgy, hogy filmes karrierbe kezd, legjobb barátjával, Trevor DiCarlóval Sydneybe utaztak. Majd visszatért Perthbe, és elvállalta Snowy Bowles szerepét a Sweat című sorozatban 1996-ban, melyben egy homoszexuális kerékpározót játszott. 1996-ban elvállalt egy szerepet a rövid életű Roar című sorozatban is, majd az 1997-ben bemutatott ausztrál filmben, a Blackrockban kapott szerepet. Első jelentős főszerepét a 10 dolog, amit utálok benned című tinivígjátékban játszotta el. Abban az évben játszhatta el a Kéz és ököl című film főszerepét is.

Heath Ledger 28 éves korában hunyt el. Halálát, a toxikológiai vizsgálat nyilvánosságra hozott eredménye szerint a szervezetében hat különféle, receptre kapható gyógyszerek (ebből három benzodiazepin) véletlen túladagolása okozta. Bár a szervezetében talált gyógyszerek közül egyikből sem találtak a megengedettnél nagyobb mennyiséget, a több különböző gyógyszer együttes hatása összeadódva halálosnak bizonyult. Halála előtt álmatlanságban szenvedett, az utolsó szerepe (a Batman Jokere) nagyon megviselte. A családja szerint viszont a szerepnek semmi köze nem volt a halálához, az altatók és megfázásra szedett gyógyszerek együttes hatása végzett vele. A 81. Oscar-gálán posztumusz ítélték oda neki a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat élete utolsó befejezett alakításáért, Joker szerepéért A sötét lovag című filmben.

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · ·