FILMEZZUNK.HU
Romantikus lelkűeknek íme az 5 legjobb film Jane Austen-től

Romantikus lelkűeknek íme az 5 legjobb film Jane Austen-től

26734

Romantikus lelkűeknek íme az 5 legjobb film Jane Austen-től

A romantikus regények egyik kiemelkedő írónője Jane Austen. A korában a romantika túlzásaival szembefordulva a kritikai realizmus egyik úttörője volt. Regényeinek főszereplői többnyire olyan főhősök / főhősnők, akik intelligens, erős nők (erkölcsileg is) és éles kontrasztban állnak a környezetük balgaságával. Regényeire, írásaira jellemző az ironikus látásmód és a feszes kompozíció.

Alábbi cikkünkben Jane Austen legszebb és legjobb romantikus írásaiból készült filmeket gyűjtöttük össze. Neked melyik a kedvenc Jane Austen filmed? Oszd meg velünk kommentben vagy hozzászólásban a Facebook oldalunkon! A filmek sorrendje kizárólag saját véleményen alapszik.

5. Jane Austen magánélete /Becoming Jane, 2007/

A XVIII. századi Angliában ostobaság volt szerelemből házasodni. Mr. és Mrs. Austen a gazdag Mr. Wisley-t (Laurence Fox) nézte ki lányuk, Jane (Anne Hathaway), jövendőbelijének, de Jane makacs volt, aki szembe ment a hagyományokkal. Megismerkedett a kicsapongó életet élő, megfékezhetetlen, de nagyon sármos jogtudóssal Tom Lefroy-jal (James McAvoy) és szikrázó, romantikus, igaz szerelem bontakozott ki közöttük. Kérdés, hogy feladnak-e mindent egymásért és a boldogságért? A film életrajzi ihletésű, melyben a közvetlenül írói pályája előtt álló ifjú hölgy egyik kulcsfontosságú szerelmi kapcsolatát ismerhetjük meg.

Jane Austen magánélete /Becoming Jane, 2007/

4. Emma /Emma, 1996/

Korának legkedveltebb írónője, Jane Austen (1775-1817) regényei sosem avultak el. Utolsó regényének feldolgozásából is árad az utolérhetetlen női okosság és kedvesség. Aki szereti a pletykát és az “emberi dolgokat”, mindig örömet fog találni történeteiben. Emma (Gwyneth Paltrow) helyes, ügyes, bár kicsit öntelt ifjú hölgy, aki missziójának tekinti a többi ember boldogulását, saját könnyed életéből kiindulva. Szárnyai alá veszi a tapasztalatlan Harrietet (Toni Collette) és férjet akar keríteni számára. Több sikertelen próbálkozás után jön rá, hogy az érzelmeket nemigen lehet kívülről kormányozni. Ő maga sem veszi észre, hogy a szerelem mindig is figyelt rá és ott állt mellette.

Emma /Emma, 1996/

3. Mátkaság és legényélet /Bride & Prejudice, 2004/

Mrs. Bakshi (Nadira Babbar) úgy dönt, hogy férjet talál mind a négy gyönyörű lányának. Az okos és keményfejű Lalita (Aishwarya Rai) azonban kijelenti, hogy kizárólag szerelemből hajlandó férjhez menni. Lalita megismerkedik Will Darcyval (Martin Henderson), a gazdag és beképzelt amerikaival és azonnal szikrázni kezd köztük a levegő. A végzet ellen nem tehetnek semmit: a képzelet, a pletyka, a tévedések egyre jobban behálózzák őket, míg megtörik a büszkeség, legyőzetik a balítélet és végre győz a szerelem.

Mátkaság és legényélet /Bride & Prejudice, 2004/

2. Érzelem és értelem /Sense and Sensibility, 1995/

A Dashwood lányok pénz nélkül maradnak apjuk váratlan halála után. Egyetlen esélyük, ha jól mennek férjhez. Az idősebbik lány, Elinor (Emma Thompson) nem bízik az érzelmeiben, és bár Brandon ezredes (Alan Rickman) és Edward Ferrars (Hugh Grant) is megkörnyékezi, úgy véli, a szív dolgaiban is az eszére kell hallgatnia. Húga, Marianne (Kate Winslet) viszont egészen más természet. Csöppet sem leplezi az elbűvölő Willoughby (Greg Wise) iránt érzett szenvedélyes szerelmét.

Értelem és érzelem (Sense and Sensibility, 1995)

1. Büszkeség és balítélet /Pride & Prejudice, 1995/

Mr. és Mrs. Bennet azon igyekeznek, hogy jómódú, de alacsony származású családjukból származó öt leányukat méltóképp kiházasítsák. Jane (Susannah Harker), a legidősebb szép és kedves, bele is szeret Mr. Bingley (Crispin Bonham-Carter), a szomszéd birtok bérlője. De barátja, Mr. Darcy (Colin Firth), aki kemény vitákba keveredik Elizabeth-tel (Jennifer Ehle), Jane briliáns eszű és éles nyelvű húgával, barátját lebeszéli a hozzá nem illő házasságról. Legalább is ezt gondolja Elizabeth, aki gőgös, kellemetlen alaknak tartja Darcyt, és amikor a férfi váratlanul megkéri a kezét, mindezt a fejére olvassa és kikosarazza. Hosszú idő telik el, mire mindkét főszereplő leküzdi hibáját: egyik a büszkeségét, másik az előítéleteket, s boldogan egymáséi lesznek.

Colin Firth ma ünnepli 56. születésnapját, íme néhány érdekesség róla

A 80-as években mindenki a Lindát nézte hazánkban – Görbe Nóra 66 évesen is fantasztikusan néz ki

Alábbi cikkünkben Jane Austen legszebb és legjobb romantikus írásaiból készült filmeket gyűjtöttük össze. Neked melyik a kedvenc Jane Austen filmed? Oszd meg velünk kommentben vagy hozzászólásban a Facebook oldalunkon! A filmek sorrendje kizárólag saját véleményen alapszik.

(Címlapkép forrása; Történetek forrása ITT és ITT)

//Noncsi//

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·