FILMEZZUNK.HU
Sean Penn 10 legjobb filmje, amit kár lenne kihagyni

Sean Penn 10 legjobb filmje, amit kár lenne kihagyni

8376

Sean Penn legjobb filmjei

Sean Penn kétszeres Oscar-díjas amerikai színész, rendező. Karrierje 1974-ben kezdődött, de az 1983-as Nehézfiúk című film hozta meg számára a kritikai áttörést, ezek után kezdték Pennt színészként komolyan venni. A népszerű színész a napokban ünnepli 63. születésnapját, melynek apropójából gondoltuk, hogy összeszedjük tőle azt tíz filmet, amit szerkesztőségünk a legjobbaknak gondol.

10. Államtrükkök (Fair Game, 2010) 

Valerie Plame (Naomi Watts), az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA titkos ügynöke volt. Titkos ügynöki státuszát érdekes módon éppen a Fehér Ház hivatalnokai hozták nyilvánosságra, azaz elárulták, felfedték őt, mégpedig feltehetőleg férje, Joe Wilson (Sean Penn) miatt. Az árulás oka Joseph C. Wilson volt diplomata markáns véleménye volt, amely megjelent 2003-ban a New York Times hasábjain. Wilson élesen bírálta a Bush-kormányzatot és megkérdőjelezte az iraki invázió jogosságát, valamint arról is szót ejtett, hogy megmanipulálták a tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos jelentéseket. A Bush-ellenes írás publikálása után Valeria Plame gondosan felépített és álcázott élete szertefoszlott.

Sean Penn legjobb filmjei

9. A háború áldozatai (Casualties of War, 1989) 

A vietnami háború idején öt amerikai katona indul járőrbe. Négy harcedzett, sokat, sőt túl sokat tapasztalt veteránhoz egy frissen bevonult gyalogos csatlakozik. Még sejtelme sincs róla, mennyire más a háború, mint ahogy azt otthon elképzelte. Társaiban viszont már alig maradt emberi érzés. Olyan dolgokra is képesek, melyektől újonnan érkezett társuk még iszonyodik. Azt azonban nem tudja eldönteni, hogy ha szükséges, nyíltan is szembeforduljon-e a többiekkel. Márpedig a járőr katonái elhatározzák, hogy egy szomszédos faluból elrabolnak maguknak egy helybéli lányt…

A háború áldozatai

8. Az őrület határán (The Thin Red Line, 1998) 

1942-ben az amerikaiak és a japánok egy Guadalcanal nevű kis csendes-óceáni sziget, pontosabban egy nagyobb dombjának birtoklásáért vívtak véres csatát. A háború őrült poklában mindenkinek elmegy a maradék józan esze, s hőseink éppúgy viselkednek, mint ellenségeik.

Sean Penn legjobb filmjei

7. Milk (2008)

1977-ben Harvey Milk-et (Sean Penn) beválasztották a San Francisco városának Felügyelői Testületbe, így ő lett az első olyan választott, magas közhivatali tisztséget betöltő ember Amerikában, aki nyíltan vállalta homoszexualitását. Győzelme nemcsak meleg jogi szempontból volt jelentős; egységbe kovácsolta a politikai spektrum különböző szereplőit, a nyugdíjasoktól kezdve a szakszervezeti dolgozókig. Harvey Milk alapjaiban változtatta meg az emberi jogokért folytatott harc természetét, és vált egész Amerika hősévé, szomorúan korai, 1978-ban bekövetkezett tragikus halála előtt.

Milk (2008)

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · ·