FILMEZZUNK.HU
A 10 legjobb Bill Murray film, amit vétek lenne kihagyni

A 10 legjobb Bill Murray film, amit vétek lenne kihagyni

21707

3. Elveszett jelentés (Lost in Translation, 2003)

Két amerikai, Bob Harris (Bill Murray), a filmsztár, és Charlotte (Scarlett Johansson), egy fényképész felesége Tokióban találkozik. Bob épp egy reklámfilmet forgat, Charlotte pedig férjét kísérte el. Az idegen kultúrában mindketten elveszve érzik magukat. Egy éjszaka egyikük sem tud aludni, és betérnek a luxushotel bárjába. Itt ismerkednek meg, és együtt járják be Tokiót, miközben számos vidám pillanatnak lesznek a részesei a tokiói lakosoknak köszönhetően. Az együtt töltött idő alatt rádöbbennek, hogy az élet még rengeteg lehetőséget tartogat számukra.

Bill Murray ebben a filmben nyújtott alakításáért érdemelte ki élete eddigi egyetlen Golden Globe-díját. Sofia Coppola a főszerepet egyenesen Bill Murraynek írta. Bevallása szerint, ha a színész nem vállalta volt a szerepet, akkor inkább el sem készítette volna a filmet. A rendező a forgatás napjáig nem volt biztos benne, hogy Bill Murray meg fog jelenni, mert csak szóban egyeztek meg róla. Az Elveszett jelentés Bill kedvenc saját filmje.

2. Szellemirtók (Ghost Busters, 1984)

Amikor Peter (Bill Murray), Raymond (Dan Aykroyd) és Egon (Harold Ramis), a New York-i Columbia Egyetemről három tudós parapszichológus elveszti jól fizető egyetemi állását, megalapítják saját kísértetvadász cégüket, a Szellemirtókat. Hamarosan elég bajuk lesz Zuullal, a démonnal, aki a Gonosz akarat nélküli bábjaivá teszi a csinos Danát (Sigourney Weaver) és bogaras szomszédját, Louist (Rick Moranis). Ekkor azonban munkához látnak a szellemirtók: egy fergeteges leszámolással sikerül megmenteniük a szép Danát és New York városát.

Egy természetfeletti dolgokról szóló cikk olvasása közben ugrott ki Dan Aykroyd fejéből a film ötlete. A Reszkessetek, betörők! (1990) megjelenéséig ez volt minden idők legnagyobb bevételét hozó vígjátéka. Szinte minden jelenetet máshogy forgattak, ahogy az a forgatókönyvben szerepelt. Bill Murray a stáb elmondásai szerint rengeteget improvizált.

1. Idétlen időkig (Groundhog Day, 1993)

Phil Connors (Bill Murray) egy magának való, mogorva, cinikus időjárás bemondó egy pittsburghi tévécsatornánál. Egyik nap azt a feladatot kapja, hogy utazzon el egy pennsylvaniai kisvárosba, Punxsutawney-ba, és stábjával együtt vegyék fel, amint 1993. február 2-án, a tél végén a város híres mormotája előjön odújából. A mormota azonban nem bújik elő, ráadásul havazni kezd. Másnap reggel különös dolog történik: úgy érzi megismétlődik vele az előző nap, sőt a következő nap sem változik, megint minden hajszálra pontosan ugyanúgy történik. Phil kezd kétségbeesni, orvoshoz, majd pszichiáterhez fordul, végül még öngyilkosságot is megkísérel, de másnap megint ugyanúgy szól a vekker.

Toplistánk aranyérmese az Idétlen időkig. A film forgatása alatt Bill Murray-t kétszer is be kellett oltani veszettség ellen, mert a mormoták többször, súlyosan megharapták. A filmet nem Punxsutawney-ban vették fel, hanem az Illinois állambeli Woodstockban, amely város egyébként csak 45 mérföldre (kb. 72 km-re) taláható Bill Murray szülővárosától, Wilmette-től.

Már 89 éves a Magas szőke férfi felemás cipőben sztárja – Pierre Richard nagyon jól tartja magát a mai napig

Kihagytuk a kedvenc filmedet a szülinapos színésztől? Kérünk írd meg hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, hogy neked mely Bill Murray produkció nyerte el legjobban a tetszésedet!

(Címlapkép forrása; Történetek forrása itt és itt; Érdekességek forrása)

//milos//

Mentés

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · ·