FILMEZZUNK.HU
Már 29 éve, hogy elhunyt Brandon Lee, akinek élete nagy szerepe lett a végzete

Már 30 éve, hogy elhunyt Brandon Lee, akinek élete nagy szerepe lett a végzete

12747

Már 30 éve, hogy elhunyt Brandon Lee, akinek élete nagy szerepe lett a végzete

1993, Wilmington, március 31. – A holló című film forgatása közben egy baleset következtében meghal a legendás Bruce Lee fia, Brandon Lee. Érthetetlen tragédia, ami a mai napig lázban tartja a világot. Idén 30 éve történt, egy 28 éves fiatal, tehetséges és jóképű színésszel.

20 fotó a múltból, amely a hírességek életét mutatja be egy váratlan szemszögből

Bruce és Linda Lee a gyermekeikkel, Brandon és Shannon, a hatvanas évek végén

Brandon Lee A holló című filmjének forgatása során történt balesetben halt meg, pisztolylövés által okozott hasi sérülésben. A film egyik jelenetében besétált egy lakásba, ahol az egyik negatív karakter, Funboy (akit Michael Massee alakít) revolverrel fenyegeti, majd körülbelül 5 méterről rálő. Ezt a .44-es kaliberű forgótáras pisztolyt egy korábbi jelenet forgatása során is használták. Az ilyen pisztolyok jellegzetessége, hogy a legtöbb típusánál a tárba elölről is be lehet látni. Mivel a fegyvert közeli felvétel során használták, hatástalanított, de valódinak látszó lőszerutánzattal meg kellett tölteni a tárat. A pisztolyokban és puskákban használt egyesített lőszerből az utánzatban meghagyják a hüvelyt és a lövedéket, viszont hiányzik a csappantyú (gyutacs) és a lőpor.

A balesetet követő vizsgálat során kiderült, hogy a stáb nem ilyen célra gyártott kelléklőszert vásárolt, hanem éles lőszert alakítottak át a forgatáshoz. A töltényt szétszedték, kiöntötték belőle a lőport, majd a lövedéket visszaillesztették a hüvely elejére. A hüvelyek végén láthatók a kék színű csappantyúk Az így hatástalanítottnak hitt töltények hüvelyében viszont ott hagyták a csappantyúkat. Ezek szintén tartalmaznak egy kevés robbanóanyagot, ami az ütőszeg nyomására belobbanva szúrólánggal meggyújtja a hüvelyben levő lőport. Annak a korábbi jelenetnek a felvételekor az egyik ilyen megbontott és kiürített töltényből a csappantyú kis robbanása kis sebességgel kilökte a lövedéket, ami a revolver csövében megszorult. Ezt a kellékstáb nem vette észre vagy nem fordított rá figyelmet.

10 híres színész, akiktől túl korán kellett búcsút vennünk

A balesettel végződő felvételhez ugyanezt a revolvert használták, nem tudva arról, hogy a csövében ott van egy ólomlövedék. Ebben a jelenetben vaktöltényt használtak, amelyben a látványos hatás kedvéért az éles lőszernél több lőpor van, de az elejében nincs lövedék, csak egy papírból, műanyagból készült fojtás. A vaktöltény nem okoz sérülést, viszont a hangja és lángja a valódi töltényéhez hasonlít. Amikor a felvétel során Massee elsütötte a revolvert, a vaktöltény ereje elég volt ahhoz, hogy a csőben felejtett lövedéket kilökje, olyan sebességgel, hogy az Lee hasába fúródott, és a gerinc mellett állt meg.

A színészt éjjel 1 óra körül eszméletlen állapotban szállították a wilmingtoni (Észak-Karolina, USA) New Hanover Regional Medical Centerbe, ahol a hat órás életmentő műtét ellenére délután 1 óra 3 perckor meghalt.

Elképesztően jóképű férfi lett Meg Ryan és Dennis Quaid fiából: Jack Quaid már 31 éves

(Wikipédia)


Article Tags: · ·