FILMEZZUNK.HU
15 Ridley Scott által rendezett film, amit mindenképpen látnod kell

15 Ridley Scott által rendezett film, amit mindenképpen látnod kell

25750

7. Thelma és Louise (Thelma & Louise, 1990)

Louise (Susan Sarandon) egy kis vendéglőben dolgozik pincérnőként, magánélete problémás, ugyanis barátja, Jimmy (Madsen Michael), a zenész mindig úton van. Thelma (Geena Davis) élete sokkal nyugodtabb, ő házas, visszafogott és szolid. Egy napon a két barátnő úgy dönt, hogy kitörnek a hétköznapokból, és tartanak egy görbe estét. Az este viszont rosszul alakul, Thelmát megpróbálja megerőszakolni egy férfi, de Louise közbelép és lelövi a fickót. Ettől kezdve a két nő élete csak a menekülésről szól.

Thelma és Louise (Thelma & Louise, 1990)

Ridley Scott először volt Oscarra jelölve a “legjobb rendező” kategóriában. A rendező személyével kapcsolatban 40 rendező neve is szóba került. Ridley Scott bevallottan az 1973-as Terrence Malick rendezte Sivár vidék szolgált inspirációul a film elkészítése során. George Clooney olyannyira kiakadt azon, hogy egy akkor még szinte ismeretlen színészé, Bard Pitt-é lett J.D. szerepe és nem az övé, hogy hosszú évekig nem volt képes megnézni a filmet. Aztán mikor mégis rászánta magát, elismerte, hogy a készítők jó döntést hoztak, Pitt ugyanis brillírozott a szerepben.

6. Szárnyas fejvadász (Blade Runner, 1982)

2019-et írunk, a helyszín Los-Angeles, ahol Deckard nyomozó (Harrison Ford) azt a feladatot kapja, hogy találja meg az öt replikáns szökevényt, és akadályozza meg őket abban, hogy felvegyék a kapcsolatot alkotójukkal. A replikánsok, az emberi kinézetű robotok eközben megpróbálják bebizonyítani, hogy nekik is vannak érzelmeik, és ugyanolyan joguk van az élethez, mint bárki másnak.

Szárnyas fejvadász (Blade Runner, 1982)

Ridley Scott kultikus alkotása a legnagyobb kérdésekre keresi a választ: Mi az élet értelme, és egyáltalán, mit jelent embernek lenni? Scott úgy nyilatkozott nemrég egy interjúban, hogy a nehézségek ellenére ez volt a legteljesebb és a leginkább személyes műve. Ez volt Ridley Scott első Amerikában forgatott filmje. Egy interjúban meg is jegyezte, hogy az angol és az amerikai filmes mentalitás között óriási különbségek vannak.

5. A Sólyom végveszélyben (Black Hawk Down, 2001)

Szomáliában háború dúl, amelybe az amerikai és ENSZ csapatok is csatlakoznak. Egy 45 percesre tervezett akcióban a katonák feladata magas rangú ellenséges politikusok foglyul ejtése lett volna, ám végül a villámtámadás egy 16 órás pokollá változott, amelyben több amerikai katona is életét vesztette.

A Sólyom végveszélyben (Black Hawk Down, 2001)

Ridley Scottot másodjára jelölték Oscar-díjra, természetesen a “legjobb rendező” kategóriában. A megtörtént esetet feldolgozó film a közvéleményt az amerikaiak szomáliai jelenlétének beszüntetésére hangolta. A forgatás megkezdésének napján a színészek egy névtelen levelet kaptak, amelyben a Szomáliában harcoló ranger katonák sok szerencsét kívántak a stábnak, és azt kérték, meséljék el a sztorit hitelesen. Aláírásként a halott rangerek nevei szerepeltek.

4. Mentőexpedíció (The Martian, 2015)

Egy botanikus űrhajóst, Mark Watney-t (Matt Damon) halottnak hiszik társai, miután egy heves viharban nyomát vesztették. Watney túlélte a vihart, mely után egyedül találta magát egy idegen bolygón. Szerény ellátmánya nem tart ki sokáig, így csak a találékonyságára számíthat, ha üzenetet akar küldeni a Földre. Több millió kilométerrel arrébb a NASA és a nemzetközi tudósok csapata azon dolgozik, hogy hazahozzák a ’marsit’, miközben Watney társai egy lehetetlennek tűnő mentőakciót dolgoznak ki. Négy év múlva érkezik meg a bolygóra a felmentősereg, ám tartózkodási helyétől 3200 km-rel távolabb, így Watney útra kel, hogy éljen a hazatérés utolsó lehetőségével.

Mentőexpedíció 2015

A film számos jelenetét Magyarországon, Budapesten forgatták, így a Hév és a Bálna is kiszúrható benne. Matt Damon a film londoni díszbemutatóján nagy elismerően nyilatkozott a rendezőről, Ridley Scottról. Állítása szerint a direktor mellett még a legnehezebb jelenetek is nagyon könnyűnek tűntek. Matt Damon elsősorban azért mondott igent a filmre, mert kíváncsi volt, hogy milyen érzés, amikor csak egyedül van a kamerák előtt, nincsenek színésztársak, nincsen interakció.

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · ·