FILMEZZUNK.HU
15 Ridley Scott által rendezett film, amit mindenképpen látnod kell

15 Ridley Scott által rendezett film, amit mindenképpen látnod kell

25752

11. Mennyei királyság (Kingdom of Heaven, 2005)

A XII. század a keresztes hadjáratok fénykorát jelöli. Az egyházi köntösbe bújtatott kizsákmányoló és hódító csaták céljukat érték, Jeruzsálem 1099 óta az európai lovagok irányítása alatt áll. Balian (Orlando Bloom), a fiatal kovács tisztességesen húzza az igát a forró lángok mellett, ám nem bírja tovább tétlenül nézni a keresztesek önkényuralmát. Egyszerű származása ellenére, múltját maga mögött hagyva áll élére annak a felkelésnek, melynek egyetlen célja az idegen betolakodók kiűzése a szent városból. Az események középpontjába került Balian a felszabadítás mellett hódítani is készül: a város gyönyörű hercegnőjéhez fűzik romantikus szálak.

Mennyei királyság (Kingdom of Heaven, 2005)

A 20th Century Fox eredetileg egy akcióorientált kalandfilmet szeretett volna, azonban Ridley Scott és William Monahan inkább a vallási konfliktust feldolgozó történelmi filmet képzelt el. A stúdió úgy harangozta be a Mennyei királyságot mint a Gladiátor rendezőjének új romantikus akciófilmjét. Azonban miután Scott megmutatta nekik a 194 perces alkotását, a Fox feje, Tom Rothamn utasítására két órásra kellett megvágnia azt. A döntés nem bizonyult kifizetődőnek, a filmet a kritikusok igen vegyes fogadtatásban részesítették, és a mozipénztáraknál is jóval az elvártak alatt teljesített.

10. Trükkös fiúk (Matchstick Men, 2003)

Roy (Nicolas Cage) egy tapasztalt szélhámos, a csalásokban Frank (Sam Rockwell) a társa. Jól megy nekik az üzlet, gyorsan sok pénzhez tudnak jutni. A magánélet már más tészta. Roy agorafóbiás, vagyis fél a nyitott és zsúfolt helyeken, attól tart ugyanis, hogy felismerik. A fóbiája már az üzletre is kezd kihatni, úgyhogy Roy pszichológushoz fordul. A férfi a gyors áttörésben bízik, de e helyett azzal szembesül, hogy van egy 14 éves lánya, akiről nem is sejtette, hogy él. Angela (Alison Lohman), azonban találkozni szeretne apjával.

Trükkös fiúk (Matchstick Men, 2003)

9. Hazugságok hálója (Body of Lies, 2008)

Roger Ferris (Leonardo DiCaprio) mindenre elszánt CIA-ügynök. Legújabb feladata Jordániába szólítja, ahol közeli kapcsolatba kerül a titkosszolgálat vezetőjével. Eközben Ed Hoffman (Russell Crowe) a háttérből irányítja Ferrist, és azt az utasítást adja neki, hogy kapja el a férfit. Az akció során Ferris egyre több ellentmondásba és hazugságba ütközik, amelyek komoly döntések elé állítják.

A Manchesterben játszódó részeket is az Egyesült Államokban vették fel, ezért a díszleteseknek nagyon körültekintőnek kellett lenniük. El kellett takarniuk többek között a tűzcsapokat is. Ezekre egész egyszerűen olyan kukákat raktak, amelyeknek nem volt alja – ám a statiszták és a stábtagok rendszeresen elfeledkeztek erről, és a forgatási szünetekben kellett utánuk feltakarítani.

8. Hannibál (Hannibal, 2001)

Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) szökevényként éli életét Firenzében, miközben egyik korábbi áldozata, Mason Verger (Gary Oldman) mindent megtesz azért, hogy bosszút álljon rajta. Azonban a kegyetlen doktort csak egy ember, az FBI-ügynök Clarice Starling (Julianne Moore) tudja az Államokba csalogatni. Verger megpróbálja rábeszélni az ügynököt, hogy folytassa a nyomozást Hannibal után, az emberevő pszichológus pedig csakhamar előbújik rejtekhelyéről.

Hannibál (Hannibal, 2001)

A 205 kilós emberevő disznókat a rendező, Ridley Scott maga válogatta ki, több mint 6000 állat közül. A disznókat egy kanadai farmertől, Chaloem Pasaktól vásárolta meg. A film nyitójelenetében Johann Seabastian Bach Aria da Capo című szerzeménye hallható. Ugyanez szólt A bárányok hallgatnakban is, amikor Hannibal Tennessee-ben megölte az őröket. Egyébként a Hannibal cselekménye tíz évvel A bárányok hallgatnak (1991) után játszódik, pont annyival, amennyi idő a két film megjelenése között eltelt.

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · ·