FILMEZZUNK.HU
Walt Disney 115 éve született

15 meglepő érdekesség, amit biztosan nem tudtál Walt Disney-ről

10232

6. Első rajzfilmjeinek elkészülése

A Kansas City-i filmpropaganda vállalatnál Disney rajzfilm gyártással foglalkozott szűk keretek között. Egy perces fekete-fehér reklámfilmeket forgalmazott a helyi moziban. Az egyik legprimitívebb módszert alkalmazta a többi munkatársakkal együtt: papírból kivágták a figurákat amiknek karjuk-lábuk külön mozgatható volt. Minden mozgásfázist lefényképeztek és vetítéskor ez a mozgás illúzióját keltette. Disney-t őszintén izgatta ez a munka. Kis idő múlva Ub Iwerks is a stúdiónál dolgozott. Apróbb trükköket találtak ki ketten, hogy élethűbbé tegyék a mozgásokat.

Walt Disney 115 éve született

7. Első saját stúdiója

A Laugh-O-Gram nevet adta neki, és elő teremtette valahonnan az alapításhoz szükséges 15.000 dollárt. Kiköltözött a garázsból, irodát bérelt majd segédeket alkalmazott akiknek nem fizetett semmit, csak tanulási lehetőséget kínált és esetleg részesedést a profitból. Első asszisztensei hamarosan fizetést is kaptak, mert a Laugh-O-Gram tüneményes gyorsasággal kezdett forgalmazni egy hét részes rajzos tündérmese sorozatot. Minden rész hét percig tartott és témái között szerepelt a Piroska és a Farkas és a Csizmás Kandúr is.

8. Mickey egér megszületése

Számtalan változatát ismerjük Mickey egér születésének. Disney-nek már a vonaton eszébe jutott New Yorkból hazafelé tartva, az az ötlet, hogy egy rajzfilm hőséül egy rágcsálót válasszon. Disney a teremtményének először a Mortimer Mouse nevet adta. Ezt később a felesége javaslatára Mickey Mouse-ra (Miki Egérre) változtatta. A karakter megalkotása nem ment könnyen, több változatot rajzolt néhány ember segítségével együtt, és több száz méter filmet elpazaroltak, mire létrejött a megfelelő karakter, 1928. november 18-án. Az első Miki Egér rajzfilm: A Bolond Repülő volt.

9. Feleségül vette alkalmazottját

Mikor Disney megismerkedett jövendőbelijével, Lillan Bounds-al, már sikeres és gazdag ember volt. Lillian egyike volt azoknak, akik Walt újdonsült cégénél dolgoztak. 1925-ben házasodtak össze a lány nagybátyjának nappalijában.

Walt Disney 115 éve született

10. Hófehérke és a hét törpe (1937)

Ez az első egész estés Walt Disney mese. 1938-ban Oscar-ra jelölték a Hófehérkét legjobb filmzene és betétdal kategóriában, a rákövetkező évben pedig Walt Disney különdíjat vehetett át érte. Az Oscar szobor mellé kapott 7 kis Oscar-szobrot is, melyek a törpéket szimbolizálták. Amikor Walt Disney átvette a filmért járó Oscar-díjat, hosszasan beszélt következő készülő nagy produkciójáról, a Pinokkióról (1940). A köszönetnyilvánítással együtt nem kevesebb, mint 25 percig beszélt.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · ·