FILMEZZUNK.HU
A 12 legjobb Steven Spielberg által rendezett film, amit mindenképpen látnod kell

A 12 legjobb Steven Spielberg által rendezett film, amit mindenképpen látnod kell

29095

8. A cápa (Jaws, 1975)

Egy hét méter hosszú cápa Amity partjai előtt szedi első áldozatait. Mivel a polgármester a fürdővendégekből származó üzletről nem akar lemondani, vonakodik a part lezárásától – a helységben pánik tör ki. A felelőtlen magatartás további emberéletekbe kerül. Végül három férfi – a rendőrfőnök, Brody (Lorraine Gary), a mélytengeri szakértő, Hooper (Richard Dreyfuss) és a cápavadász, Quint (Robert Shaw) – felveszi a harcot a szörnnyel.

A cápa (Jaws, 1975)

Steven Spielberg a filmben mesterien alkalmazta a klasszikus, hitchcocki feszültségfokozást. Az első órában egyszer sem látható a filmben a cápa, az emberevés igen, de maga a szörnyeteg nem. Eredetileg Zsigmond Vilmos fényképezte volna Steven Spielberg alkotását, de a magyar operatőr lemondta a felkérést, mert ostobaságnak tartotta a film ötletét.

7. Terminál (The Terminal, 2004)

A kelet-európai Viktor Navorski (Tom Hanks) kénytelen a New York-i repülőtéren dekkolni (méghozzá irgalmatlanul hosszú ideig), mert országában polgárháború dúl, és ezért ő, szegény kis állampolgár, diplomáciailag persona non gratává, azaz nem kívánatos személlyé válik. A szituáció abszurd, sőt tragikus, hősünk azonban feltalálja magát, s igyekszik kellemesen átvészelni a kínos bizonytalanságot.

Terminál (The Terminal, 2004)

Steven Spielberg kivágott egy sort a forgatókönyvből, melyben Tom Hanks egy telefont szeretne kölcsönkérni, és azt mondja: „Home phone, home phone!”, mert nem akarta, hogy az emberek egy korábbi filmjére, az E.T. A földönkívülire (1982) asszociáljanak, ahol E.T. azt mondja: „Phone home”

6. Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can, 2002)

A fiatal Frank W. Abagnale (Leonardo DiCaprio) imádja és tiszteli édesapját (Christopher Walken), mert egy jóképű zsivány, akitől nagyon sokat lehet tanulni az emberek, főleg a nők manipulásásáról. Frank szülei válását nem tudja feldolgozni, ezért amikor el kéne döntenie, hogy édesapjával vagy inkább édesanyjával marad, elrohan a döntés elől. Fiatal, nincs szakmája, nincs pénze, mindössze a szélhámosságra való képessége van meg. Jóképű csibész, aki kezdteben csekkeket hamisít, majd beáll a Pan Am légitársaság másodpilótájának, és a levegő James Bondja lesz, de belekóstol az orvosi és ügyvédi karrierbe is. Nem tud sok időt egy helyben tölteni, mert nyomában jár az FBI különleges hamisítási ügyekkel foglalkozó nyomozója, Carl Hanratty (Tom Hanks).

Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can, 2002)

Frank Abagnale Jr., a film történetéhez szolgáló könyv írója egy nyilatkozatában azt mondta, hogy ezt a filmet csak Steven Spielberg tudja elkészíteni, azonban egy későbbi nyilatkozatából megtudhattuk, hogy ő maga sohasem találkozott a rendezővel, és még a forgatókönyvet sem volt módjában elolvasni, viszont nem volt vele gondja, hogy az apját a filmben sokkal jobb színben tüntette fel Spielberg, mint amilyen ő a valóságban volt.

5. Őslénypark (Jurassic Park, 1993)

John Hammond (Richard Attenborough), a vállalkozó kedvű excentrikus milliárdos borostyánba zárt dinoszauruszvérből újraalkotja az őslényeket. Mindössze hónapokkal a tervezett megnyitás előtt meginvitál két jeles dinoszaurusz-szakértőt, Dr. Alan Grantet (Sam Neill) és Dr. Ellie Sattlert (Laura Dern), egyikük szerint azonban a folyamatok csakhamar ellenőrizhetetlenné fognak válni. Hiába az áttörhetetlennek tűnő biztonsági rendszer, a park tervezői nem számoltak az emberi természet végtelen mohóságával, mely katasztrófához vezethet.

Őslénypark (Jurassic Park, 1993)

Steven Spielberg először a Jurassic Park találkozó alatt 1989-ben szerzett tudomást a filmről, amin az íróval Michael Crichton-nal voltak együtt. Sid Sheinberg producer azzal a feltétellel vállalta a Schindler listája finanszírozását, ha Steven Spielberg előtte leforgatja a Jurassic Parkot. A Jurassic Park bevételei átlépték a 914 millió dollárt, mellyel Spielberg megdöntötte tíz évvel korábbi filmje, az E.T. rekordját.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · ·