FILMEZZUNK.HU
15 felejthetetlen film a feledhetetlen Jack Lemmon-tól

15 felejthetetlen film a feledhetetlen Jack Lemmon-tól

20779

3. Furcsa pár 1-2. (The Odd Couple 1-2., 1968, 1998)

A meggyőződésből nőtlen Oscarnál tartott kanmuri-pókerpartik a másik négy játékos számára menekülést jelent örömtelen házasságuk mindennapjaiból. Egyikőjük, Felix különösen sokat bosszankodik felesége miatt. Amikor odáig fajul a dolog, hogy a felesége utat mutat neki, Oscar nyújt segítő kezet a bajban. Nagy lakásában van elég hely két ember számára. Oscar kötetlen életmódját Felix nem képes elfogadni és magáévá tenni, így Oscar hamarosan megismeri az együttélés árnyékos oldalait. Felix aggályoskodásával megzavarja a sikerrel kecsegtető randevúk kilátásait, tisztogatási mániájával a pókerparti résztvevőit, és szemrehányásaival árasztja el az éjszakai ivászatból hazatérő Oscart. Oscar végül kijön a sodrából, és Félix elmegy, azonban bűnbánóan visszatér. A helyzet újbóli elmérgesedése előtt azonban visszamegy feleségéhez, és végül minden marad a régiben.

Furcsa pár (The Odd Couple)

Tudtad, hogy…?

Az eredeti színdarabban Walter Matthau alakítja Oscart, és Art Carney Felixet. Amikor úgy döntöttek, hogy filmre viszik a darabot, azt gondolták, hogy Carney neve nem hozna elég bevételt a pénztáraknál, ezért lecserélték Jack Lemmonra. Jack Lemmon és Walter Matthau 2. közös filmje volt a Furcsa pár, aminek a folytatása 30 évvel később készült el és szintén hatalmas sikernek örvendett.

2. Van, aki forrón szereti (Some Like It Hot, 1959)

1929-ben két munkanélküli zenész, Jerry (Jack Lemmon) és Joe (Tony Curtis) elhatározza, hogy felvételizik egy női zenekarba. A nőimitátor szerep annyira jól áll nekik, hogy felvételt nyernek, és elindulnak a többi női taggal Floridába. Egyikük azonban beleszeret az együttes sztárjába (Marilyn Monroe), aki viszont csak gazdag férfiak kegyét keresi. Joe azonban feltalálja magát, két fellépés között kibújik a női ruhából és milliomos payboynak adja ki magát.

Van, aki forrón szereti (Some Like It Hot, 1959)

Tudtad, hogy…?

Jack Lemmon és Tony Curtis kíváncsi volt, hogy mennyire hihető női alakításuk, ezért a sminkelés után bementek a női öltözőbe, ahol senki nem ismerte fel őket. Az elővetítésen a közönség annyira nevetett, hogy Jack Lemmon mondataiból egy párat nem is lehetett hallani. A készítők ezért kénytelenek voltak újravenni a jelenetet, több szünetet hagyva a dialógusban.

1. A szomszéd nője mindig zöldebb 1-2. (Grumpy Old Men 1-2, 1993, 1996)

John Gustafson (Jack Lemmon) és Max Goldman (Walter Matthau) morgós, házsártos, kiállhatatlan vénemberek. Az egyik hatvankilenc, a másik egy híján hetven. Elválaszthatatlan szomszédok, mégsem komálják egymást. Sőt, mióta az eszüket tudják, torzsalkodnak egymással. Az ellenségeskedés okát hiába is kutatnák, nem mintha maradna rá idő a sorozatos csínytevések és ugratások mellett. És mégis mindez mintha semmi sem lett volna ahhoz képest, amit akkor szabadítanak egymásra, amikor a szemközti házba hetyke özvegyasszony (Ann-Margret) költözik, és örömmel csavarja el mindkét öregúr kobakját.

Jack Lemmon és Walter Matthau

Tudtad, hogy…?

Életük során a magánéletben is jó barátságot ápoló Jack Lemmon és Walter Matthau hatodik közös filmje a 10-ből. Már megtervezték a sorozat harmadik részét is, ami Rómában játszódott volna Marcello Mastroiannival a mellékszerepben, de miután a Tengerre, tata! (1997) és a Furcsa pár 2. (1998) egyaránt megbukott a pénztáraknál, visszamondták a folytatást.

Bud Spencer ritkán látott lányunokája felnőtt és gyönyörű nő lett belőle

Nektek melyik a legemlékezetesebb Jack Lemmon film, amit valaha láttatok? Válaszaitokat várjuk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben, eme cikk posztja alatt!

(Történetek forrása ITT és ITT; Érdekességek forrása)

//batigoool//

Mentés

Mentés

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·