FILMEZZUNK.HU
15 felejthetetlen film a feledhetetlen Jack Lemmon-tól

15 felejthetetlen film a feledhetetlen Jack Lemmon-tól

20777

10. Haver, haver (Buddy Buddy, 1981)

Mielőtt végleg lehúzná a rolót, Trabucco (Walter Matthau), a hivatásos gyilkos még utolsó feladatára készül egy szállodában. A szomszédos szobát Victor Clooney (Jack Lemmon) veszi ki, aki kétségbe van esve, mert tizenkét évnyi házasság után elhagyta a felesége, méghozzá egy kaliforniai szexklinika igazgatójáért. Clooney végső elkeseredésében a szállodaszobában akar végezni magával. Öngyilkossági kísérlete teljesen áthúzza a bérgyilkos számításait.

Haver, haver (Buddy Buddy, 1981)

Tudtad, hogy…?

Jack Lemmon és Walter Matthau 4. közös filmje. A film Billy Wilder utolsó rendezése.

9. Mr. Roberts (Mister Roberts, 1955)

A Mr. Roberts című vígjáték a II. világháború végén játszódik. Egy szállítóhajó a Csendes-óceán vizén teljesít szolgálatot. A szállítmányozási tiszt, Doug unja itteni életét, s legfőbb célja, hogy átkerüljön a harcoló egységhez. A férfi állandóan leveleket ír, s már a kapitány is az ügyön munkálkodik: tervében segítségére van a legénység és két haverja Frank és Doki.

Mr. Roberts (Mister Roberts, 1955)

Tudtad, hogy…?

Az első Oscar-díját ebben a filmben nyújtott alakításáért érdemelte ki Jack Lemmon, akit legjobb epizódszereplőként díjaztak.

8. Mentsük meg a tigrist! (Save the Tiger, 1973)

Harry Stoner egész nap a fiatalkoráról elmélkedik, csak hogy meneküljön a szomorú valóság elől. A cége a csőd szélén áll, kötegnyi pénzzel tartozik. Amikor végre felismeri a helyzet súlyát, úgy dönt, felgyújtja saját raktárát, hogy a biztosítási pénz kimentse szorult helyzetéből.

Mentsük meg a tigrist! (Save the Tiger, 1973)

Tudtad, hogy…?

18 évvel később, első Oscar-díja után újabb arany szobrocskát ért a játéka, ám ezúttal már nem epizódszereplőként járt neki a serleg. Oscar-díja mellett nem mellesleg Golden Globe-ra is jelölték, azonban azt elhappolták előle.

7. John F. Kennedy – A nyitott dosszié (JFK, 1991)

Oliver Stone monumentális alkotásában az amerikai történelem egy mindenki által ismert, ám kevesek által értett tragikus fejezetét tárja elénk, John F. Kennedy meggyilkolását. A tragédiát övező számtalan rejtély közepette igyekszik utat találni Jim Garrison (Kevin Costner), a magányos jogász, aki fel akarja tárni az igazságot, és meg akarja találni a választ a mindenkit foglalkoztató kérdésre: ki ölte meg valójában Kennedyt?

John F. Kennedy - A nyitott dosszié (JFK, 1991)

Tudtad, hogy…?

Bár Jack Lemmon és Walter Matthau is epizódszereplőként volt jelent a produkcióban, ez már az 5. közös filmjük volt. A filmet 1991-ben bemutatták az amerikai Kongresszusnak a Kapitóliumban. 1992-ben nyilvánosságra hozták a JFK ügy aktáit.

6. Sógorom a zugügyvéd (The Fortune Cookie, 1966)

Harry (Jack Lemmon) televíziós operatőr. Az egyik amerikaifutball-mérkőzésen balesetet szenved, a pályáról kilökött játékos felökleli. Az orvosok szerint a sérülése nem komoly, hamarosan újra dolgozhat. A sógora, a zugügyvéd Willie (Walter Matthau) azonban más véleményen van. Úgy gondolja, itt a kiváló alkalom arra, hogy lenyúlják a biztosítót. Csak színlelni kell, hogy nagy a baj. Az ötletet Harry elvált felesége, Sandy (Judi West) is támogatja. Harry végül, ha nehezen is, de rááll arra, hogy eljátssza az ágyhoz kötött beteget. Csakhogy feltűnik a színen a gyanakvó biztosítási ellenőr, Mr. Purkey (Cliff Osmond).

Sógorom a zugügyvéd (The Fortune Cookie, 1966)

Tudtad, hogy…?

Ez a film a legendás páros Jack Lemmon és Walter Matthau 1. közös filmje.

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·