FILMEZZUNK.HU
Itt a magyar szinkron vége? Bármilyen nyelvre szinkronizálhatják a filmeket – az eredeti színészek hangjával

Itt a magyar szinkron vége? Bármilyen nyelvre szinkronizálhatják a filmeket – az eredeti színészek hangjával

4139

Itt a magyar szinkron vége? Bármilyen nyelvre szinkronizálhatják a filmeket – az eredeti színészek hangjával

Nem kevesebbet ígérnek a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia legújabb fejlesztései, mint hogy az idegennyelvű tartalmak rövidesen saját nyelvünkön szólalhatnak meg, alkalmasint a színész igazi, eredeti hangján.

A leghíresebb magyar szinkronhangok

Csőre Gábor, aki többek között Adam Sandler állandó magyar hangja

Több startup dolgozik azon, hogy a tökéletes szinkronizálást megvalósítsa, s a színészek ajakmozgása kifogástalan összhangban legyen a videóval. A cél az, hogy például Tom Hanks a saját hangján szólaljon meg olyan nyelveken, amiken nem is beszél. A fejlesztések szerint bármilyen videótartalmat elérhetünk majd a saját nyelvünkön – automatikus szinkronizálással.

A jelenlegi hagyományos szinkronizálás leginkább úgy működik, hogy a helyi nyelvű kiadás elkészítéséhez fizetni kell a forgatókönyv lefordításáért, s felkérnek egy csapatnyi szinkronszínészt a karakterek eljátszására. Aztán ki kell bérelni a szükséges technikát, számos hangfelvételt készíteni a színészekkel, rögzíteni azokat, majd beilleszteni az eredeti videóba: az egész folyamat akár hónapokig is eltarthat. Ehhez képest az automatikus szinkronizálás gyorsabb, olcsóbb és hitelesebb lehet.

Az eredeti színésszel felvesznek öt perc véletlenszerű szöveget a saját nyelvén. Ezután a mesterséges intelligencia és a számítógépek átveszik a szót: a neurális hálózat megtanulja a színész hangját, egy program megemészti ezt a hangi információt, és a forgatókönyv digitális fordításához alkalmazza, majd a mesterséges intelligencia tökéletesen időzített sorokat alkot a színész hangjával az idegen nyelven, és beilleszti a cselekmény megszólalásaiba. Azért ez is hetekig tarthat.

A Netflixen látható, 2019-es angol nyelvű Every Time I Die című thrillert spanyol és portugál nyelven, teljes egészében mesterséges intelligencia által szinkronizált változatban készítették el. Az automatikus szinkronizálással dolgozó cégek többféle megközelítést alkalmaznak. A Deepdub a hangra összpontosít, digitálisan átülteti az eredeti színész hangját egy gépi fordítás alapján, de a videót változatlanul hagyja. Egy másik cég, a londoni székhelyű Papercup még tovább megy, és úgynevezett szintetikus hangokat használ.

A Flawless egészen más utat választott a tökéletes szinkron megvalósításához. A cég továbbra is élő – drága és munkaigényes – szinkronszínészekre támaszkodik, de a videó utómunkálatai során a megjelenő ajkakat és arcokat úgy szerkesztik, hogy úgy tűnjön, mintha valóban az adott nyelvet beszélnék.

Olyan technológiai óriások is dolgoznak a megoldáson, mint az Amazon, a videókra összpontosító Synthesia és a hangközpontú Respeecher. Bár valamennyi szolgáltatás alkalmaz valamilyen manipulációt, a legtöbbjük azt állítja, hogy nem alkalmaz mély hamisításos, deep fake technológiákat, mivel óvakodnak a politikai manipulációval kapcsolatos vádaktól. Nagy vitát váltott ki a CNN nemrégiben készült, a néhai Anthony Bourdainről szóló dokumentumfilmje, amely mesterséges intelligenciával készült hangot használt. Persze ki honnan nézi: ami az egyiknek deepfake, az a másiknak digitális javítás. A kockázati tőkebefektető cégek pedig már ráharaptak a dologra és kezdik pénzzel kitömni az automatikus szinkronizáláson dolgozó vállalkozásokat.

10 film, ami meghamisította a történelmet

(Via Zaol.hu)


Article Tags: · · ·