Jake Gyllenhaal legjobb filmjei

10 film, amiért imádjuk a szülinapos Jake Gyllenhaal-t!

2501

Jake Gyllenhaal legjobb filmjei

Jake 2001-es Donnie Darkoval törtbe a köztudatba és indult felfelé a pályafutása. Az igazi nagy áttörés tíz évvel később a Forráskód hozta meg számára mellyel bizonyította, hogy képes egyedül is elvinni a hátán egy filmet. Véleményünk szerint Jake Gyllenhaalnak már alaposan kijár egy Oscar-díj és bízunk benne, hogy a 2017-es filmjei közül valamelyikkel sikerül is elérnie ezt a célt. Alábbi összeállításunkban, a színész 37. születésnapja alkalmából az ő filmjeiből válogattuk ki azt a tízet, melyek nekünk a legjobban tetszenek.

10. Bőrnyakúak (Jarhead, 2005)

Anthony Swafford (Jake Gyllenhaal) önkéntesnek jelentkezik az Egyesült Államok Haditengerészetébe. Már az alapkiképzésen rá kell döbbennie, hogy a katonák élete nagyon más, mint azt korábban hitte. Anthony nem találja a helyét, viszont egészen jól lő, amire felfigyel Skyes főtörzsőrmester is, és beíratja egy lövészképzésre. Mindeközben Irak megtámadja Kuvaitot, melynek kapcsán Swafford egységét a Perzsa-öbölbe irányítják, ahol megkezdődik a Sivatagi Hadművelet.

Bőrnyakúak (Jarhead, 2005)

Tudtad, hogy…?

… Jake Gyllenhaal meg volt róla győződve, hogy elszúrta a meghallgatást, mivel hónapokon keresztül nem hallott Sam Mendes felől? Végül hangüzenetet hagyott a rendezőnek, mellyel eldöntötte a kérdést.

9. Holnapután (The Day After Tomorrow, 2004)

Habár Jack Hall klimatológus próbálja figyelmeztetni az embereket a közeledő katasztrófáról, senki sem hisz neki. Fia, Sam is kétkedve fogadja szavait. A veszély komolyságáról egy hatalmas, a Déli-sarkról leszakadó jégtömb győzi meg őket. Az emberek menekülnének, ám Amerikát gyorsabban éri a csapás, mint ahogy várták. Hamarosan az egész országot hó borítja be.

Holnapután (The Day After Tomorrow, 2004)

Tudtad, hogy…?

… Sam az eredeti forgatókönyvben egy 11 éves kisfiú, ám Roland Emmerich rendező-forgatókönyvíró Jake Gyllenhaal kedvéért a karaktert egy 17 éves, középiskolás fiúra változtatta?

8. Testvérek (Brothers, 2009)

Sam (Tobey Maguire) és Tommy (Jake Gyllenhaal) teljesen ellentétei egymásnak. Sam, többszörösen kitüntetett katona, apja nyomdokain példás karriert futott be, míg Tommy – a család feketebáránya – épp most szabadult és csak sodródik az árral. Amikor Sam gépét lelövik a tálibok Afganisztán felett Tommy kötelességének érzi, hogy Grace (Natalie Portmen) és két kislánya segítségére legyen, megpróbálja a fivére családjában keletkezett űrt betölteni. A gyász és a szükség egy új családot teremt, ahol Tommy mindjobban magára talál. Immár nem, mint segítő, hanem, mint családfőként van jelen Grace oldalán. Mikor Sam váratlanul hazatér a két fivérnek szembe kell néznie egy új helyzettel, ahol szerelem, hűség, férfiasság már mindkettőjüknek mást jelent, mint korábban.

 Testvérek (Brothers, 2009)
Tudtad, hogy…?

… két kategóriában is Golden Globe-ra jelölték a filmet?

7. Éjszakai ragadozók (Nocturnal Animals, 2016)

A film “történet a történetben”, aminek egyik részében Susan egy könyv kéziratát kapja véleményezésre volt férjétől, akit 20 éve elhagyott. A másik rész magát a kéziratot követi, aminek középpontjában egy férfi áll, akinek családi nyaralása erőszakossá majd halálos kimenetelűvé válik. És ami Susant illeti, az ő története is rejt még némi izgalmat.

Éjszakai ragadozók (Nocturnal Animals, 2016) - Előzetes

Tudtad, hogy…?

… Amy Adams és Jake Gyllenhaal már leszerződött az ‘Ezekiel Moss’ címen futó project-hez, amit Philip Seymour Hoffman rendezett volna? Azonban Hoffman 2014-es halála után a terv fiókba került.

6. Forráskód (Source Code, 2011)

Egy féktelenül száguldó vonatszerelvényen tér magához Colter Stevens százados, de képtelen felidézni, hogyan került oda. Egy számára ismeretlen nő, Christina ül vele szemben, aki viszont pontosan tudja, kicsoda ő. A százados a tükörbe nézve egy idegen arcát látja, az igazolványai más nevére szólnak. A jelek szerint ő Sean Fentress, egy tanár. Mielőtt továbbjutna a rejtély kibogozásában, egy robbanás rázza meg a vonatot, és Colter ismét más helyszínen találja magát. Ezúttal egy elkülönítőben, ahol felettese azonnali jelentést kér tőle. Idővel kiderül, hogy Colter küldetése az, hogy azonosítsa, ki lehet a merénylő, aki pár órával korábban előidézte a vonatszerencsétlenséget, és további robbantásra készül, ami újabb tömegkatasztrófához vezetne…

Forráskód /Source Code, 2011/

Tudtad, hogy…?

… Jake Gyllenhaal hamarabb benne volt a projektben, mint a rendező Duncan Jones. Miután látta a Hold (2009) című filmet, az ő javaslatára kapta meg Jones a rendezői széket.

18 thriller, amit mindenképpen látnod kell

5. Zodiákus (Zodiac, 2007)

San Franciscóban egy őrült, de zseniális sorozatgyilkos szedi az áldozatait. A rendőrség képtelen a nyomára bukkanni, a lakosság körében pedig lassan eluralkodik a pánik: a gyilkosságok között látszólag nincs összefüggés. A gyilkos pedig játékba kezd a rendőrséggel és az újságokkal, rejtélyes, kódolt üzenetekben kommunikálva. Paul Avery (Robert Downey Jr.) újságíró és Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal) rajzoló bíznak abban, hogy képesek megfejteni az üzeneteket, és elkapni a Zodiákus névre keresztelt arctalan pszichopatát.

Zodiákus (Zodiac, 2007)

Tudtad, hogy…?

… a producerek felbéreltek egy magánnyomozót, hogy megtalálják az igazi Zodiákus-gyilkosságok túlélőjét, Mike Mageau-t?

4. Éjjeli féreg (Nightcrawler, 2014)

Lou Bloom (Jake Gyllenhaal) és generációja számára nem egyszerű az élet. A társadalom rengeteg elvárással fordul feléjük, de tisztes munkát alig kínál. A nagyratörő célok Lou-t egy olyan útra sodorják, ami egyenesen a mélybe vezet. Éjszaka, amikor a város alszik, a stábok a nagy sztori után kutatva járják az utcákat. Lou minden este átszeli az alvó Los Angelest, hogy a híradósok előtt sikerüljön lencsevégre kapnia valamit, amit aztán eladhat a tévéseknek. Lou egyre többet akar, a pénzért akár emberi mivoltát is levetkőzheti.

Éjjeli féreg (Nightcrawler, 2014)

Tudtad, hogy…?

… Jake Gyllenhaal egyszer annyira belelovalta magát a tükrös monológjába, hogy bemosott egyet a tükörképének? Ennek következményeképp azonnal kórházba kellett vinni, hogy összevarrják a vágást a kezén.

3. Az utolsó műszak (End of Watch, 2012)

Brian Taylor (Jake Gyllenhaal) és Mike Zavala (Michael Peña) Los Angeles-i rendőrök. Veszélyes környékeken járnak nap mint nap, és tisztában vannak azzal, hogy munkájuk során csak egymásra számíthatnak. Igaz barátság alakul ki köztük, mely jócskán túlmutat munkájukon.

Az utolsó műszak (End of Watch, 2012)

Tudtad, hogy…?

… a film kedvéért a két főszereplő 5 hónapig részt vett a Los Angeles-i rendőrök munkájában?

2. Mélyütés (Southpaw, 2015)

Billy ’The Great’ Hope (Jake Gyllenhaal), az éppen regnáló világbajnok bokszoló kiváló pályafutást tudhat maga mögött. A sportoló kiegyensúlyozott karrierje és családi élete azonban egy pillanat alatt megbomlani látszik, amikor felesége (Rachel McAdams) tragikus hirtelenséggel életét veszti egy balesetben. Billy egyre jobban lesüllyed, egy időre még gyermeke felett is elveszti a felügyelet jogát. Eljött az idő, hogy visszatérjen a ringbe, hogy visszanyerje a becsületét és megmaradt családját.

Mélyütés 2015

Tudtad, hogy…?

… eredetileg Eminem alakította volna a főszerepet? Már el is kezdődtek a munkálatok, amikor a project parkolópályára került, mert Eminem a zenei karrierjére akart koncentrálni. Ezután került a főszerep Jake Gyllenhaal-hoz.

1. Fogságban (Prisoners, 2013)

Keller Dover boldog családapa, feleségével épp hálaadási ebédre mennek barátaikhoz, a Birch házaspárhoz. Anna Dover és Joy Birch nagyon jó barátnők, és hajlamosak elkószálni a szülői tekintetek elől. A két fiatal lány már órák óta nem tért vissza egy sétáról, szüleik pedig sehol nem találják őket, így végül a rendőrséget is kihívják. A helyszínre érkező nyomozó az egyetlen nyomon elindulva letartóztatja a közelben parkoló gyanús lakókocsi sofőrjét, akit kellő bizonyítékok híján szabadon kell engednie. Keller Dover saját kezébe veszi az irányítást, csak egy cél lebeg a szeme előtt: megtalálni az embert, aki számára mindennél fontosabb.

Fogságban (Prisoners, 2013)

Tudtad, hogy…?

… a nyomozó, Loki nevét egy norvég mitológiai szereplő is inspirálta? A mitológia szerint Loki állhatatosan oltalmaz egy gyermeket egy óriástól, Skrymirtől.

25 bűnügyi film, amit mindenképpen látnod kell

(Történetek és érdekességek forrása)

//Spencer//


Article Tags: · · · · · · · · · · ·

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé.

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download