FILMEZZUNK.HU
15 filozofikus film a 21. századból, amit vétek lenne kihagyni

15 filozofikus film a 21. századból, amit vétek lenne kihagyni

55486

5. A forrás (2006, The Fountain)

Tommy (Hugh Jackman) minden idejét a kutatólaborban tölti, hogy megtalálja a felesége agyát megtámadó halálos kór ellenszerét. A nő már belenyugodott sorsába, és arra kéri férjét, fejezze be élete művét. Tommy helyzete kilátástalanná válik, letargiába esik, és hosszú utat kell bejárnia, hogy rájöjjön, miképp érheti el célját, míg végül beteljesedik az ezer éven átívelő történet.

TOP15 - Elgondolkodtató filmek

Tudtad, hogy…?

Eredetileg Brad Pitt és Cate Blanchett lett volna a két főszereplő, de a költségvetés annyira alacsonynak bizonyult, hogy az akkoriban még kisebb gázsit igénylő Hugh Jackman és Rachel Weisz mellett kellett dönteniük az alkotóknak. Hugh Jackman rögtön igent mondott Darren Aronofsky felkérésére, miután a rendező személyesen kereste fel a színészt.

6. Melankólia (Melancholia, 2011)

Justine (Kirsten Dunst) és Michael (Alexander Skarsgård) családjukkal és barátaikkal együtt egy hatalmas összejövetelen ünneplik meg házasságukat. Eközben egy Melankólia nevű kisbolygó tart a Föld felé, és teljes pusztulással fenyegeti azt. A vitatott alkotásairól ismert rendező, Lars von Trier pszichológiai katasztrófadrámája az emberi természet legsötétebb bugyraiba kalauzol el minket, miközben az emberi sorsot illető legmélyebb kérdéseket feszegeti.

Melankólia (Melancholia, 2011)

Tudtad, hogy…?

Kirsten Dunst egy Skype-interjú után kapta meg eme filozofikus film főszerepét. Ez Lars von Trier “Depresszió trilógiájának” második darabja. A képet, ahogy Justine egy csokorral úszik lefelé a patakban, John Everett Millais 1852-es Ophélia c. festménye inspirálta.

7. Szkafander és pillangó (Le scaphandre et le papillon, 2007)

Jean-Dominique Bauby (Mathieu Amalric) csupán negyvenhárom éves, amikor agyvérzést kap, és kómába esik. Húsz nappal később a férfi magához tér, ám szinte teljesen lebénult, csupán a bal szemét képes mozgatni. Egy speciális eszközt fejlesztenek ki számára, így Jean-Do újra képes felvenni a kapcsolatot a világgal. A tragikus állapota ellenére sikerült megőriznie szellemi frissességét, humorát, szexualitását és életszeretetét. A férfi betűről betűre haladva lassan megírja könyvét az érzelmeiről, egy csodás képzeletbeli utazás keretein belül.

Szkafander és pillangó (Le scaphandre et le papillon, 2007)

Tudtad, hogy…?

Egy ponton úgy tűnt, hogy a főszerepet Gary Oldman fogja játszani, de időközben úgy döntöttek, hogy a filmet francia nyelven fogják leforgatni. A stúdiót a rendező, Julian Schnabel győzte meg arról, hogy francia nyelven forgassák le a filmet.

8. Hideg nyomon (Gone Baby Gone, 2007)

A film Boston egyik veszélyes negyedében játszódik. Egy magánnyomozó-páros egy eltűnt négyéves kislány után nyomoz, és a rendőrséggel párhuzamosan próbálják megtalálni az emberrablókat. A magánnyomozóknak hamar rá kell jönnie, hogy a feladat embert próbálóbb, és nagyobb veszélyeket hord magában, mint hitték volna.

Hideg nyomon (Gone Baby Gone, 2007)

Tudtad, hogy…?

Ben Affleck rendezői debütálása. A Rotten Tomatoes oldalán 94%-os értékelést kapott, 174 kritika alapján.

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · ·