FILMEZZUNK.HU
15 filozofikus film a 21. századból, amit vétek lenne kihagyni

15 filozofikus film a 21. századból, amit vétek lenne kihagyni

55484

13. Családi kötelékek (Yi Yi, 2000)

Egy tajvani család életével ismerkedhetünk meg: férj, feleség, gyerekek, nagymama. Minden összedőlni látszik, amikor a nagymama agyvérzéssel kórházba kerül, a feleség depressziós lesz, a férj pedig találkozik ifjúkora nagy szerelmével. A család kamaszlánya szerelem után sóvárog, de nem tudja még kivel élje át; a kisfiú pedig a fényképezésbe menekül.

Családi kötelékek (Yi Yi, 2000)

Tudtad, hogy…?

Maga a rendező, Edward Yang is szerepel saját filmjében, a zenekarban ő a zongorista. A filmben hallható zongoradarabok többségét Kaili Peng adja elő, aki egyben Edward Yang rendező felesége is. A Családi kötelékek szerepel a Steven Jay által szerkesztett, 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című filmkritika gyűjteményben.

14. Csillagok között (Interstellar, 2014)

A Föld órája a végéhez közeledik, az emberiség lassan feléli minden tartalékát. A civilizációnak fel kell készülnie a pusztulásra. Azonban nem mindenki hajlandó belenyugodni a helyzetbe. Egy csapat felfedező (Matthew McConaugheyAnne Hathaway, Wes Bentley) elindul minden idők legkockázatosabb útjára, hogy elérve a galaxis határát ráleljenek a válaszra: lehet jövője az emberiségnek a csillagok között?

Csillagok között 2014

Tudtad, hogy…?

Mivel a 169 perces alkotás elkészítése összességében nagyjából 165 millió dollárba került, így eme filozofikus film minden perce körülbelül 976.331 dollárt ér. A filmben öt Oscar-díjas színész is játszik: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Michael Caine, Ellen Burstyn és Matt Damon. Christopher Nolan előző filmjében, A sötét lovag: Felemelkedésben szintén öt Oscar-díjas színészt láthattunk. Christopher Nolan elmondása szerint a filmet A Sierra Madre kincse (1948), a Tükör (1975) és Az igazak (1983) című alkotások inspirálták.

15. Rekviem egy álomért (Requiem for a Dream, 2000)

Harry (Jared Leto) kedvenc elfoglaltsága, hogy barátjával, Tyrone-nal (Marlon Wayans) és szerelmével, Marionnal (Jennifer Connelly) tölti idejét. Mindhárman heroinfüggők, életüket egyedül a kábítószer határozza meg. Eközben Harry anyja,  Sara (Ellen Burstyn) egy egyszerű háziasszony, arról álmodozik, hogy bekerül a tévébe, ezért drasztikus fogyókúrába kezd, nem sejtve, hogy a tabletták függővé teszik. A négyszereplős dráma középpontjában a függőség áll, amitől szabadulni csak olyan áron lehet, amit nem biztos, hogy érdemes megfizetni.

Rekviem egy álomért (Requiem for a Dream, 2000)

Tudtad, hogy…?

Darren Aronofsky egy személyben rendezője és forgatókönyvírója a filmnek. Ellen Burstyn, Oscar-díjas színésznőnek elég kemény megpróbáltatásokat kellett kiállnia Sara szerepében. A testére szereltek egy kamerát, aminek használatát minden nap órákig kellett gyakorolnia, ezenkívül egy 9 kg-os, és egy 18 kg-os testprotézissel és pótnyakkal kellett közlekednie a “kövér Sara”-jelenetekben.

A 82 éves Chuck Norris elárulta, hogy imádja a róla szóló vicceket

Természetesen a lista saját véleményen alapszik, így lehet kimaradt olyan filozofikus film, melynek helye lehetne még a legjobbak között. Ha ismersz ilyen alkotást, kérünk írd meg hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben a poszt alá.

(Történetek forrása ITT és ITT; Érdekességek forrása)

//milos//

Mentés

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · ·