FILMEZZUNK.HU
15 filozofikus film a 21. századból, amit vétek lenne kihagyni

15 filozofikus film a 21. századból, amit vétek lenne kihagyni

55483

9. Sráckor (Boyhood, 2014)

Richard Linklater olyasmit alkotott, amit előtte még soha. A Sráckor ugyanis egy olyan fikciós dráma, melyet a rendező csaknem 12 éven keresztül forgatott ugyanazokkal a színészekkel. A cselekmény a kis Mason (Ellar Coltrane) gyermekkora köré épül, aki voltaképpen mindenen átesik, amin a korabeli gyerekek többsége: elköltözik a családjával, új iskolába kerül, elválnak a szülei, új barátokra és új szerelmekre talál.

Sráckor (Boyhood, 2014)

Tudtad, hogy…?

Richard Linklater kb. 9-10 filmet leforgatott, amíg a Sráckor elkészült. Richard Linklaterlánya (Lorelei Linklater) játssza Samantha szerepét. Az érdekesség az, hogy a lány 9 évesen könyörgött apjának egy szerepét, és így kapta meg ezt. Aztán később kb. a forgatás felénél rájött, hogy ez nem az Ő világa, de ekkor már végig kellet csinálnia. Ez látszik is a filmben, hisz a közepétől, már alig szerepel, az elején még táncos számmal kezd és többet látszik, mint öccse.

10. Egy komoly ember (A Serious Man, 2009)

1967-ben járunk, és Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg) élete úgyszólván összeomlóban van. Larry fizikaprofesszor egy középnyugati, csendes kis egyetemen, mindemellett pedig családapa is. Judith (Sari Lennick), a felesége viszont elhagyni készül őt, mivel beleszeretett egy jóval érdekesebbnek tűnő férfiba. Ráadásul Larry semmirekellő testvére, Arthur egész nap heverészik, ki sem teszi a lábát a házból, nem hogy dolgozni menjen; fia és lánya pedig komoly fegyelmezésre szorulna. Ha ez még mindig nem volna elég, az egyetemen is gondok adódnak. A problémák csak halmozódnak, Larry pedig odáig jut, hogy három különböző rabbitól is segítséget kér, hátha sikerül újra visszazökkenni a régi, jól megszokott kerékvágásba.

Egy komoly ember (A Serious Man, 2009)

Tudtad, hogy…?

A rendezők, Ethan Coen és Joel Coen azt nyilatkozták, hogy a nyitójelenet egyetlen célja, hogy a megfelelő hangulatba hozza a közönséget, és nincs mögötte rejtett jelentés. A gyerekek nevei, akikkel Danny a buszon utazik, a Coen testvérek gyerekkori iskolatársainak neveiből származnak.

11. Mr. Nobody (2009)

Döntéseink még a távoli jövőben is kihathatnak életünkre. Nemo Nobody (Jared Leto) mindezt saját magán tapasztalja meg. Életét nyugodtan éli feleségével és három gyerekével, ám egy nap arra ébred, hogy 120 éves öregember 2092-ben, egy olyan jövőben, ahol lehetségessé vált a sejtek mesterséges megújítása, és az emberiség halhatatlanná vált. Az utolsó halandóként Mr. Nobody arra keresi a választ, vajon azt az életet élte-e, amit élni szeretett volna.

TOP15 - Elgondolkodtató filmek

Tudtad, hogy…?

A főhős minden egyes élete, ami megjelenik a vásznon más színű, másként van fényképezve és másmilyen zene hallatszik alatta. A kék szín – Elise (a bánat), a sárga – Jean (a gazdagság) és vörös – Anna (az igazi szerelem). Az élet előtti és az élet végi részeket pedig a fehér szín uralja.

12. Az ember, aki ott se volt (The Man Who Wasn’t There, 2001)

Ed Crane (Billy Bob Thornton) fodrász, és a negyvenes évek egyik kaliforniai kisvárosában éli a maga szomorú életét. Munkás mindennapjai és felesége, Doris oldalán leélt életének pillanatai körülbelül annyira merevek és unalmasak, mint egy jól fixált dauerhullám. A csendes és magányos férfi hiába keres kiutat: úgy tűnik, a sors is ellene van. Aztán egy Tolliver (Jon Polito) nevű utazó ügynök minden problémájára megoldást kínál. De vajon megbízhat-e az ember egy olyan valakiben, aki parókát hord?

Az ember, aki ott se volt (The Man Who Wasn't There, 2001)

Tudtad, hogy…?

Billy Bob Thornton még azelőtt beleegyezett ennek a filozofikus film elkészítésébe, mielőtt látta volna a forgatókönyvet. A rendezők A nagy ugrás c. film forgatása közben álltak elő a film ötletével.

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · ·