FILMEZZUNK.HU
Minden idők 20 legjobb filmje az átlagemberek szerint

Minden idők 20 legjobb filmje az átlagemberek szerint

4520

15. A jó, a rossz és a csúf (Il Buono, il Brutto, il Cattivo, 1966)

A “rossz” agyonlő három banditát. A “csúf” gyanús mexikói bandita. A “jó” egy fejvadász, aki bűntársait egy sikeres, fejpénzzel kapcsolatos csalás után megkötözve a sivatagban hagyta. Mindhárman megpróbálják egymást kölcsönösen rászedni, hogy egy elásott katonai kincset megszerezzenek.

A jó, a rossz és a csúf (Il Buono, il Brutto, il Cattivo, 1966)

14. Isten városa (Cidade de deus, 2002)

Isten városa Rio de Janeiro legkeményebb és legszegényebb városnegyede, ahol mindennaposak a gyilkosságok, rablások, összetűzések és bandaháborúk. A szálakat javarészt a drog és a túlélés iránti vágy mozgatja. Ebben a közegben nő fel két kissrác, akik mindketten azt az utat választják, ami szerintük a kiutat jelentheti: egyikük bűnöző lesz, a másikuk fotós. A történet az ő sorsukat követi végig az elejétől a végkifejletig.

Isten városa (2002)

13. Tizenkét dühös ember (12 Angry Men, 1957)

Tikkasztó hőségben tárgyalja tizenkét esküdt egy gyilkosság ügyében a bűnösség kérdését. Egyetlen embert kivéve a többiek meggyőződése szerint a vádlott ölte meg az apját. Mivel azonban a döntésnek egyhangúnak kell lennie, heves vita bontakozik ki, melynek során az egyetlen kételkedőnek sikerül meggyőznie a többieket, hogy a vádlott nem okvetlenül bűnös. Az esküdtek eleinte oly rendíthetetlennek látszó véleménye mögött előítéletek húzódnak meg, vagy egyéni gyengeségek, amelyek addig meggátolták őket az ügy “fair” tárgyalásában.

Tizenkét dühös ember /12 Anry Man, 1957/

12. A segítség (The Help, 2011)

Szívszorító és szívderítő film a hatvanas évek Amerikájából, ahol négy egymástól nagyon különböző életet élő nőt sodor össze a sors, hogy titokban megalkossák az évtized egyik legfontosabb könyvét. Emma Stone, Viola Davis, Octavia Spencer, Bryce Dallas Howard humorral teli, ám mégis tartalmas történetet adnak elő a Dél-Amerika színes bőrű házicselédeiről, akik ebben az előítéletekkel teli, a rabszolgatartás emlékeitől terhes időszakban  végre magukra vállalták a feladatot, hogy vakmerően és reményekkel telve változtassanak saját életükön, és alighanem az egész világon.

A segítség (The Help, 2011)

11. A remény rabjai (The Shawshank Redemption, 1994)

Az 1940-es évek végén Andy Dufresne bankárt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélik kettős gyilkosságért. A férfi ugyan ártatlan, ám az ítélet értelmében be kell vonulnia a Shawshank bötrön rabjai közé. Ezzel gyökeresen megváltozik Andy élete, lassan válik az elítéltek körében megbecsültté, a fegyőrök adótanácsadóvá és a börtön vezéregyéniségévé.

A remény rabjai (The Shawshank Redemption, 1994) - Nosztalgia kritika

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·